močnik
Mislim, da je boljši kuhan na mleku.
Sicer pa smo pri nas doma jedli močnikovo juho: moko in jajce obdelaš z rokami ali mikserjem v večje drobtine. Na maslu prepražiš riban korenček, nato še drobtine iz moke in jajca, zaliješ z vodo, dodaš jušno kocko in sesekljan peteršilj, kuhaš še kakšnih 10 minut.
TOLE SEM ŠE NAŠLA … ČE KOGA ZANIMA
MLEČNI MOČNIK OSNOVNI:
1 liter mleka
15 dag moke ( mehke )
1 jajce
sol
Moko in jajce z vilicami vmešamo, da nastane svaljkasta zmes. Nato še z rokami obdelamo, da porabimo vso moko in nastanejo usukančki. Takoj jih s pomočjo šibe stepalke zakuhamo v vrelo mleko. Vrejo naj počasi 10 min, med vretjem jih dobro premešamo s šibo. Če se nam zdi, da je močnik pregost, ga razredčimo z vrelim mlekom ali vrelo vodo.
HRUŠKOV MLEČNI MOČNIK:
25 dag suhih hrušk
15 dag moke
1 jajce
1,5 litra vode
1 dcl smetane
sol in sladkor po potrebi
Hruške zakuhamo v vrelo vodo. Vrejo naj počasi pokrite 10 minut, nato jim primešamo osukančke iz moke in jajca in nadaljujemo s kuhanjem še 10 minut in jed je gotova. Zabelimo ga lahko s sladko smetano ali topljenim maslom.
Namesto hrušk lahko uporabimo mešano suho sadje.
Forum je zaprt za komentiranje.