Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine močan dvig cen na obzorju?

močan dvig cen na obzorju?

pred kratkim prodano: 38m2, precej staro(čez 40 let) , v originalnem stanju, blizu KC v Lj. 105000e ali 2750 e/m2
to mi ne diši ravn po padcu cen

Pač pa diši po reklami?

Tudi za delnice je bila fama, da gredo lahko samo navzgor. In kaj se je zgodilo? Isto je z nepremičninami (le da to prihaja z zamikom). Cene nikoli ne morejo rasti v nedogled. Mar je kupna moč Slovencev neskončna? In kriza se itak šele začenja.

Pa tudi po 3000€/m2 in več se še vedno kaj proda (predvsem skoraj novo na dobrih lokacijah), po drugi strani pa je tovrstnih stanovanj na prodaj še ogromno (celo kopičijo se) in se prodajajo tudi ceneje kot pretekla leta ali pa ne gredo nikakor v promet.

Da o ceni hiš v okolici Ljubljane, ki jih je prav tako čedalje več in so verjetno kakemu trenutnemu lastniku stanovanja zanimive, niti ne govorimo. Ko bo cena primerna, bodo še oni prodajali, kar imajo.

Soditi pomladi po eni lastovki se pač ne da, še manj pa je pri vsej tej “zalogi” neumnost pričakovati, da bo izza grma na koncu skočilo kup ljudi z denarjem v roki in bodo cene spet začele strmo naraščati, zaradi “ugodne gospodarske klime”. Bolj verjamem, da bomo sledili tujim EU trgom – padec cen se bo po dinozavrsko nadaljeval še nekaj let.

ne bi bil tako prepričan v to

No, js pa prej verjamem to kot pa v neskončno rast.

Bull’s Eye oziroma Zadetek v polno.

Pa ko bi bil vsaj dober oglas oz. promocijski tekst. Pa očitno še tega ne znajo, kaj pa šele prodajat.

Končno so dejstva razumeli, kaj se bo zgodilo v bližnji prihodnosti.

Če je kdo bral včerajšnji intervju z Jožetom Anderličem v financah, se je lahko prav dobro nasmejal (smeh je pa pol zdravja), medtem ko je J.A. na ves glas kričal (čisti shizofrenik), da so mediji za vse krivi, in da v Sloveniji ni nepremičninskega balona, je hkrati govoril, da bi morala država kupiti vsa stanovanja. Kak pavliha. lol

Danes sem se oglasil na forumu, ker sem želel sporočiti, da se tudi cene najemov stanovanj lepo nižajo. Sploh pa je zanimivo, da tudi na tem področju ni povpraševanja. Dva prijatelja (para) se želita preseliti v večje stanovanje in si ogledujeta ponudbo. Ko povprašajo najemodajalce, ki oddajajo sami in ne prek agencij, kako to, da še niso oddali stanovanja, jim odgovorijo, da enostavno ni interesa (jih ne kličejo). Ena najemodajalka, ki danes ponuja stanovanje v najem za 500€, je celo povedala, da je leto nazaj prejemala 600€ za isto stanovanje. Sedaj pa ni interesentov za 500€.

Toliko. Lep pozdrav.

Ti bi šel lahko delat na statistični urad ali pa za napovedovalca vremena.

tukaj se je pa pihnilo mimo.
Cene najema so se dvignile, ker so šli v najem tudi tisti, ki niso mogli v nakup. Tako da je povpraševanje večje od ponudbe. Praznih stanovanj pa na trgu za najem ni toliko, kot je ocena. Ker so bolj zasedena , kot ne. Ocena je na podlagi uradnih podatkov, ki ne upošteva črnega trga, pa neuradnega najema ….

Jao, spet en jako “pameten”.

Zdaj pa fakti. Pred par leti sem delala v predmestju Trsta in zivela prakticno v centru. Te izkusnje raje ne bi ponovila (obstajajo pac razlicni kriteriji glede kvalitete zivljenja…). Tam pa sem zivela izkljucno zato, ker sem prisla skozi bistveno ceneje kot ce bi zivela v reci ali pisi velemestu ala Sezana ali Divaca. Vceraj sem po branju te teme sla iz firbca malo pogledat po oglasih in presenecenje, presenecenje. Stanovanja so v Trstu se vedno absurdno poceni (ce nisi ravno zahteven), vendar se da tudi v Sezani & co. dobi kaj spodobnega za spodobno ceno. V Novi Gorici je isto (ceprav je pljunek cez mejo za isto ceno mozno dobiti vec), po obcutku pa tudi v LJ.

Eni pac niso sposobmi prepoznati realnosti, pa ce jih ta zadene direkt na gobec. Zalostno.

ARSO press

Pa tisto iz glede Ljubljane lahko potrdim iz “druge roke”, ker imam prijatelja z dojenckom, ki sta do pred kratkim zivela v Dravljah v enosobnem stanovanju in sta se prejsnji mesec preselila v enoinpolsobno blize centru za isto ceno. Tisto enosobno sta se ful matrala dobit, za ta novo pa sta rekla, da je izbire kar hoces.

Kot sama priznavaš so različni kriteriji glede kvalitete življenja, po drugi strani pa priporočaš Trst? Tudi na Bizeljskem dobiš poceni stanovanja….pa ne svetuješ tega…verjetno nima smisla mešati jabolk in pomaranč.

Glede na tvoje pisanje ti vsekakor svetujem, da ostaneš na arsu…

jaz pa ne razumem,kako so lahko nekateri “analitiki” lansko leto modrovalli o velike padcu cen,čeprav transakcij skoraj ni bilo.
To leto, ko jih je pa več, pa te nove cene kar naenrkat niso merodajne ker jih je premalo.

Saj govorim, da obstajajo razlicni kriteriji. Za marsikoga je Trst super. Ce ti sede kofetkanje, soping, lezanje na plazi po sluzbi (btw, jaz sovrazim morje) in hohstaplerskego vecerno poziranja je super. Pa tudi promet ni tako grozen, ko se enkrat navadis. Parking mi je vedno uspelo najti v radiju 100 m od bajte. Avtobusnih linij je pa bistveno vec kot v LJ in busi vozijo na 5 minut, tako da avtomobila v bistvu sploh ne rabis. Mimogrede, moj bratranec si zadnje case ogleduje stanovanja, ker mu je Trst takooo super. Je sicer Ljubljancan s prevec denarja in bi kupil nekaj malega tako za vikend…

Meni je pa bolj pomembno da lahko grem po sluzbi odlaufat 10 km po naravi, da lahko grem v trgovino s kolesom in da vidim kaksno drevo skozi okno, ko se zbudim.

Ja eni smo pac “kmeti”, drugi ste pa “pametni”.

Ma to niso različni kriterijei, ampak različne zadeve. Če ti pače bolj mrzlo pojdi na Grenlandijo, tam je super. Kakšne bedarije si nakateri spomnite.

pa dejte že nehat primerjat Trst z Ljubljano ker je brezvezna debata.
Trst se primerja s Celjem ali Kranjem, ne pa Lj, ki je glavno mesto.

@jojtebe
Razlicni kriteriji oz. razlicne zadeve. Daj razlozi malo. Ce si jaz zbiram kje zivet, pri izbiri uporabljam dolocene kriterije. Delas v tocki A, zivis pa lahko v tocki B ali tocki C, ki sta enako oddaljeni in imata vsaka svoje + in svoje -. In potem se je potrebno pac odlociti, glede na subjektivne kriterije. Jaz sem ti pac razlozila svoje. Kaj naj pa bi bile razlicne zadeve, mi ni povsem jasno.

@trst-1
Jaz sem primerjala Trst s Sezano in Divaco (osebne izkusnje), Kekec. Pa Novo Gorico in Gorico(izkusne prijateljev). Pa Ljubljano pred 2 letoma in Ljubljano prejsnji mesec (spet izkusnje prijateljev). Potem je pa sledila off-topic razprava o tem kaj je kvaliteta zivljenja v oceh razlicnih ljudi in zakaj gre meni Trst rahlo na organ, drugim pac ne. Za to je pa kriv jojtebe, ker ni razumel, oz. ni hotel razumeti poante mojega predhodnega posta.

Sploh pa, ce vas niso v vrtcu ucili, sta Goriska in Kras tudi del Slovenije in posledicno nepremicninskega balona.

Kaj pa prehrambeni balon? Kdaj se bo hrana pocenila? Gorivo? Energenti? Storitve? To je zadnje čase čisto preveč drago. Hočemo nižje cene! Kekci.

Tema je o Ljubljani torej primerjaš Trst z Ljubljano (ali pa si mogoče odprla novo temo?) Lahko pa te tudi citiram:

jojtebe se mi pa zdi, da je preobrazba nekoga, ki ga sedaj že dobro poznam (po načinu pisanja, hehe).

Sedaj mi pa že laskaš. Tako kot nepremičninarji mojim prijateljem.

Goricjanka, točno s takimi podatki tudi sam razpolagam. Čisto drugačna slika, kot pred leti. Tudi sam sem najemal stanovanja pred dosti leti. Takrat so bili nepremičninarji res naduti in polni sebe. Če nisi v petih minutah najel stanovanje, te je že odpikal. Danes te pa popeljejo na ogled, pridobijo dodatne informacije, se pogajajo in znižujejo ceno najemnine, ti laskajo, … Čisto drugače. In tako je prav. Leta so minila. Ljudje so podivjali. To pa ne gre v neskončnost. Vsak prenapihnjen nepremičninski balon je potreboval najmanj 4 leta, da se je spustil in dosegel dno.

Ta je pa dobra….tipično za arsovko

Kar se tiče najemnin – ja, nekako logično bi bilo pričakovati, da bi ob oteženem nakupu stanovanja naraslo število ljudi, ki bi šli v najem in posledično bi šle cene najemnin gor. Ampak očitno temu ni tako. To opažam iz lastnih izkušenj (ker sem v najemu in tudi kar redno spremljam dogajanje na tem področju). Primerjajte to še s tem grafom: Najemnine. Je pa tako, da je na trgu precej novih stanovanj, ki ne gredo v prodajo, zato jih investitorji dajejo v najem. Preverjeno.

Niti ni tako nelogično, če upoštevaš, da so ljudje v preteklih letih na veliko kupovali stanovanja kot investicijo, ker so predvidevali, da bodo šle cene gor v neskončnost, hkrati pa jih niso oddajali (poznam žensko, ki ima v lasti 5 novih praznih stanovanj…), ker se jim ni dalo bosti s podnajemniki. Mislim, kera debilnost.

Saj statistika pove svoje. V Ljubljani se že leta na veliko gradi, število prebivalcev pa stagnira, oz. se še vedno rahlo manjša. In praznih (neprodanih in prodanih, a nevseljenih) je po ocenah par tisoč stanovanj. Je bil en super intervju s Strgarjem(?) v sobotni prilogi Dnevnika par tednov nazaj, toplo priporočam. Očitno so se sedaj lastniki “zbrihtali” in skušajo rešiti, kar se rešiti da. Davki, računi za vzdrževanje in krediti (dejansko poznam ljudi, ki so se zakreditirali do amena, da so si kupili po 2-3 stanovanja za “investicijo”, WTF), prodaja se ne… Pa ne mi z raznimi študenti in oddajanjem na črno, ker to je verjetno ena taka konstantna številka že min. 20 let. Jaz imam 32 let, pa se še spomnim Catch The Cash in podobnih piramidnih debilan iz začetka devetdesetih, večina (75% ljudi na tem forumu, bi rekla) pa ima sila kratek spomin in verjame v možnost neomejene rasti. Ja, in potem svizec zavije čokolado…

Tako si jaz to razlagam. Zakon ponudbe in povpraševanja očitno deluje. Naravna selekcija pa tudi.

@jojtebe
Preberi tisti post. Potem pa artikulirano argumentiraj in nehaj se že delat pametnega, ker si že parkrat dokazal, da nisi.

Res je, ta tema je bila odprta zaradi cen stanovanj v Trstu, seveda imaš prav…

Goricanka ne mlati prazne slame. 😉

Padec visine najemnin je splosno razumljen in poznan “fenomen” ko enkrat poci nepremicinski balon. Ni takoj vidmo; obicajno pa postane ocitno z zamikom ~leta dni. Saj bo mnogim sci-fi, ampak o tem sem ze pred leti pisel in to precej podrobno.

Na eni strani pride do rasti ponudbe najemnih stanovanj, na drugi do pada povprasevanja in logicna posledica je solidna izbira stanovanj, padec visine najemnim, boljsi tretma najemnikov in na splosno boljsi pogoji zivljenja v najemniskih stanovanjih.

K vecji ponudbi prispevajo razni spekulanti, lastniki praznih stanovanj, ko enkrat spoznajo da je konec z rastjo cen nepremicnin, tekoci stroski pa ostajajo. Potem so tu stanovanja, ki se jih zeli a ne more prodati in “zacasno” postanejo najemniska. Vse vec je tudi lastnikov, ki jih je aktualna kriza tako ali drugace prizadela in prisilila v najem kake sobe, stanovanja, ki so jih bolj malo uporabljali. Itd, itd. Pac, ljudje se zacnejo obnasati bolj racionalno in casom primerno.

K manjsem povprasevanju pa predvsem prispevajo posledice krize in dejstvo, da se je v zadnjih letih vecina, ki je to moznost imela, preselila v svoja na novo kupljena in pogosto preplacana stanovanja. Se pravi s trga je “zginila” ena cela generacija ljudi, ki so bili financo dovolj sposobni, da si lahko privoscijo visoke najemnine. Ena od posledic krize pa je tudi ta, da se po kratkem premoru ponovno nadaljuje trend kasnejsega osamosvajanja mladih. Rast negotovosti, nezaposlenosti, … prispeva k temu, da se tudi vse vec najemnikov, od ~revezev do “bogatih” pravnih oseb, zacne nekoliko drugace obnasati. Saj poznate, cost cutting… 🙂

masimo1 😉

Prav o tem govorim, hehe, pišem na tem forumu, pa tudi Goricjanka je podobno napisala.

Moram priznati, da sem tudi sam padel na finto, da mora človek imeti lastno stanovanje. K temu so pripomogla študentska leta, ko sem najemal sobo in kasneje stanovanje po nenormalnih cenah. Takrat sem sam rekel in tudi ostali so pritiskali (starši, žlahta, prijatelji), da moram kupiti stanovanje. Kupil sem ga zaradi življenja v njem. Za naložbo v nepremičnino ni bilo denarja. Danes je cena m2 mojega stanovanja nižja za 200€, pa se ne sekiram, saj prebivam v njem. Zaradi mene lahko cena še pade in pade. Važno je, da se ta pohlepnost konča. Za vse nas je dobro, da ekonomija dela svoje, tako se bodo kupovali stanovanja zaradi tega, ker je staro stanovanje za nekoga premajhno, za nekoga preveliko, za nekoga je na previsokem nadstropju v bloku brez dvigala in zato rabi pritlično, za nekoga je staro in želi v novo, … Zakaj bi moral človek, da lahko prebiva v lastnem stanovanju ali pa v najemniškem namenjati precejšen delež prihodkov?

Ni smisla.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close