Mobing
Pozdravljena, pisala sem diplomsko nalogo iz te teme, tu je nekaj insertov.
Mobbing je sistematično, dalj časa trajajoče slabo ravnanje s podrejenimi, sodelavci ali nadrejenimi, ki lahko, če se ponavlja ali poteka kontinuirano, povzroči žrtvam resne socialne, psihične in telesne zdravstvene težave (Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa, 2007). Da lahko govorimo o mobbingu se morajo dejanja, katera se štejejo kot mobbing, konstantno ponavljati v obdobju vsaj pol leta, vsaj enkrat tedensko.
Mobbing ni vsak konflikt, do katerega pride v delovni sredini. Konstantne časovne stiske, premalo zaposlenih v oddelku, zunanji pritiski, večji izzivi, kot so posameznikove fizične, umske, psihične in materialno- logistične sposobnosti, povzročajo konflikte v kolektivu, ki pa jih ne moremo šteti za mobbing.
Kaj zaznava posameznik kot mobbing, je v veliki meri odvisno od vsakega posameznika samega, saj je ločnico med tem, kaj je mobbing in kaj ne, zelo težko potegniti.
Najpomembnejša razlika med mobbingom in šikaniranjem je v tem, da mobbing ni enkraten dogodek med enakovrednimi udeleženci, ampak so dalj časa trajajoča dejanja, ki se konstantno ponavljajo vsaj pol leta.
Lp.
Hvala, sončna Primorska!
Torej je to precej subjektivni občutek. Dogajanje, ki nekoga dlje časa kontinuirano mori, nekdo drug pa tega sploh ne bi občutil?
To se po moje dogaja že od pamtiveka. In zakaj se je (šele) sedaj začelo o tem govoriti, pisati? Ima oškodovanec kakšen vzvod, da se tega reši? Pravno polago? Glede vseh subjektivnih občutkov, ki so tukaj v igri, je to verjetno zelo težko.
Pa nimam teh težav, le na splošno me zanima, kako se te zadeve rešujejo. Oziroma sploh opazijo.
Prav je, da si žrtev piše kaj se dnevno dogaja v njenem odnosu z mobberjem (med pogovorom, dodeljevanjem nalog,..) – dnevnik, na spletu boš našla prav obrazec za pisanje mobbing dnevnika.
… Če zaposleni trdi, da se je nad njim izvajal mobbing, mora delodajalec dokazovati, da je ravnal tako, da bi preprečil neprimerna ravnanja.
Z urejenimi pravnimi podlagami in drugimi neformalnimi aktivnostmi bo delodajalec v primeru pojava mobbinga lažje dokazal, da je zagotovil ustrezno delovno okolje in minimaliziral ali celo odpravil tveganje odškodninske odgovornosti (Srnovršnik, 2008)….
Lp
Meni je pred leti uspelo prekiniti: Šefica je imela pogosto slabe dneve in takrat je prišla in gnjavila – berikričala, žalila…zakaj to še ni, to ni v redu, drugače smo se zmenili( čeprav se nismo), vas bom vse nagnala , ste nesposobni, neumni, kje ste vi v šolo hodili….na sestankih, kjer smo koordinirali delo, pa se je le hihitala, pila kavo, telefonirala, povedala nikoli nič uporabnega. Večino delovnega časa je ni bilo v službi ali pa je kofetkala in se pogovarjala o modi, osebnih problemih….Skratka nesposobna, neumna in še hudobna povrhu. Ko sem sama bila v osebni krizi in nisem zmogla z piš me v uho sprejeti njenih izpadov, se je dobesedno izživljala nekaj tednov. Izzivala prepir, moje solze, užaljenost – seveda na štiri oči!
Sem na naslednjih koordinacijo prinesla snemalnik in ga dala na mizo – prosila sem za dovoljenje, da lahko snemam, kar se bomo dogovorili, ker mi očitno kratkoročni spomin peša in si ne zapomnim, kaj in do kdaj bomo kaj naredili ( ona svojih obveznosti konstantno ni naredila).
STVAR SE JE PRIČELA ODMOTAVATI IN ČEZ DVA MESECA NI BILA VEČ ŠEFICA, JE SAMA DALA ODPOVED, KER JI JE DIREKTOR STOPIL NA PRSTE….
Forum je zaprt za komentiranje.