Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Mobing…

Mobing…

Pozdravljeni,

v podjetju sem zaposlen slab mesec. V tem kratkem sem ugotovil, da moj nadrejeni nad sodelavcem, ki me uvaja izvaja močan mobing.

Dnevno se dere nad njim, žali, uničuje njegovo dostojanstvo, dodeljuje ogromno nalog, ki jih iz tega psihičnega pritiska nanj ne uspe opraviti….
Kot primer navajam… ti jaz napišem odpoved ali jo boš sam napisal….taki in podobni pritiski se dnevno dogajajo nanj…tudi meni je že omenil da se bomo razšli…
Sam sicer nima teh pristojnosti, da bi lahko odpuščal….le pritisk vrši na nas s temi grožnjami…

Sodelavec je zaradi takšnega trpinčenja vidno zmeden in v strahu, vsako jutro ko morav službo ga boli želodec…kar menim da izhaja iz tega psihološkega trpinčenja oz mobinga…

Kaj lahko sam tukaj storim? Saj po enem mesecu opazovanja, tega ne morem več poslušati in želim ukrepati…pa tudi če zavoljo tega izgubim službo, čeprav mi je samo delo všeč…

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Pogovoriti se je potrebno najprej z žrtvijo nasilja (torej z vašim mentorjem), in poiskati način ukrepanja. Lahko ukrepate skupno (skupna pritožba na delovne razmere, več vas je, večjo težo ima delodajalec je zakonsko zavezan zagotoviti varne delovne pogoje in preprečiti da se zgodijo nedopustnosti iz 6a. člena ZDR), lahko pa mimo njega, zaradi sebe, saj ste po opisu očitno priča, tj. udeleženec oz. kolateralna tarča nasilnega razmerja. To je tako kot če bi npr. partnerja, kamor ste povabljeni na večerjo, vpričo vas pričela “prati svoje lastno umazano perilo” … in vas to vznemirja – vso pravico imate reči, Nehajta, prosim, takoj!

Pisna pritožba je klasičen primer, na katero mora delodajalec zakonsko odgovoriti (če se ne motim v 8 dneh, preverite zakonodajo – povazave so prek pripetih tem foruma), zahteva po kadrovskem sestanku z upravo je druga možnost. Zaradi sebe (ne zaradi trpinčenega sodelavca, on je odgovoren za svoje lastno odzivanje) pa se lahko sami zoperstavite povzročitelju nasilja in mu prenesete jasno sporočilo o nedopustnosti in kazenski odgovornosti za povzročanje nasilja na delovnem mestu. Takšen pogovor ne sme zaiti v razprave, potekato mora kratko, jasno in jedrnato, zaključek zgodbe mora biti jasno sporočilo o ničelni toleranci. Odločitev in odgovornost sta vaša, vam pa na tem mestu sporočam, da kot tak postanete nepogrešljiv člen za preventivno delovanje v organizaciji. In to se ceni, takšnih sodelavcev je malo, ki postanejo vzor za ostale. Vendar to pomeni spustiti se v tveganje, kot ste sami zapisali, da celo izgubite delovno mesto (čeprav v praksi navadno prevlada razum, samo je treba vzdržati). Sicer pa, katera oseba sploh potrebuje nasilno delovno vzdušje? Tu ni razvoja, zato je ne vidim, bolj zdravo je biti drugod na varnem, pa četudi bo plačilo manjše.

Upam, da sem pomagal, srečno.

- - Edin Duraković, STUDIO SIMBALEIN Center za kulturo in terapijo odnosov Ljubljanska c. 15, 1293 Šmarje-Sap t: 030 689 656 e: edin.durakovic@gmail.com

Pozdravljeni,

Kaj pa storiti, ko je nadrajeni lastnik podjetja?

Lp

Spoštovani!

Problem mobinga in zaščite žrtve nima neposredne zveze z vprašanjem lastništva. Kjer lastnik trpinči, tam je potrebno biti še toliko bolj odločen pri zahtevi po ničelni toleranci do nasilja, saj vendar ogrožamo telesno zdravje kot tudi zdravje celotne organizacije. Ki pa v tem primeru tudi ne bo dolgo uspešna, saj nima ključnega pogoja za to, tj. kompetenčnega vodstva, ki zna delati z zaposlenimi.

Srečno!

- - Edin Duraković, STUDIO SIMBALEIN Center za kulturo in terapijo odnosov Ljubljanska c. 15, 1293 Šmarje-Sap t: 030 689 656 e: edin.durakovic@gmail.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close