mobing in še enkrat mobing
zanima me ali so to prava dejstva-dokazi,kateri kažejo na mobing v firmi. Pred časom so začeli na firmi izvajati hierarhijo tako da delavec ne more priti v stik z direktorjem,s katerim pa imamo žal še veliko neporavnanih in odprtih vprašanj.Mi v firmi smo dodeljeni v skupine in vsaka skupina ima svojega vodjo in če naprimer jaz kontaktiram direktorja namestnika direktorja ali koga više v firmi grozijo z negativno stimulacijo zaradi kršenja hierarhije pa tudi če je moj klic upravičen.Pred kratkim sem dobil negativno stimulacijo zaradi tega,ker nisem se javil na svoj privat telefon in posledično nisem pristal tudi na nadurno delo ker sem imel v tem mesecu že 20 nadur in sem že tako prej kršil zakon ker delam ruski turnus in ker nas ni bilo vseh smo ostali trije smo delali 12-24-12-24 in ko smo prišli nazaj vsi skupaj in končno začeli delat me je hotel dat na nadurno delo na neko drugo delavno mesto zaradi potreb tami in bi imel takrat urnik 12 dnevna 12 nočna 12 prosto 12 nočna 24prosto in potem spet po normalnem 12-24-12-24 kaj naj storim kako naj se temu pravno in zakonito in čimbolj ugodno uprem da mu pokažem da kod direktor je tudi on zelo dotakljiv
jimicar,
opis situacije deloma zadeva pravno-formalne odnose v podjetju, kjer je tema zlasti pogodba o delovnem razmerju, ki ureja vse v zvezi z vsebino in delovnimi pogoji in pa seveda kolektivna pogodba za področje, na katerem organizacija deluje. Ker nisem pravni strokovnjak, bi se o tem bilo potrebno obrniti po pravni nasvet (če nimate možnosti svetovanja znotraj del. organizacije, obstajajo poti svetovanja izven nje). Sicer pa je delodajalec dolžan spoštovati in obravnavati delavčevo zahtevo po kadrovskem razgovoru, ne glede na delujočo hierarhično strukturo, ki v vašem primeru deluje kot enosmerna zaščita nadrejenih pred odgovornostjo. Sploh pa, kot pravite, imate z direktorjem neurejene odnose iz preteklosti, kar je zaskrbljujoče in posledično tudi vir stresa za celotno strukturo.
To pa ne vzbuja občutka, da gre za varne delovne pogoje, ki jih je delodajalec zakonsko dolžan zagotoviti. Osebno trdim, da imate vso pravico do pritožbe (bodisi ustne ali pisne) na konkretno situacijo in njene obravnave s strani delodajalca. Če kot zaposleni ne morem do najbolj odgovorne osebe v organizaciji, potem je problem dvojen: najprej se seveda upravičeno počutim neupoštevan in prisiljen v totalitarizem rigidne strukture, ki pa po drugi strani tudi delodajalcu onemogoča vzpostavljanje pogojev za razvoj kadra in organizacije, saj le-te omogočajo ravno dragoceni odziv zaposelnih. To je že tema organizacijske kulture.
Kot strokovnjak za medosebne odnose, ki so tudi v vašem primeru seveda primarni (najprej smo osebnosti s temeljnimi potrebami za varno delovanje in nato zaposleni), bi rekel, da je potrebno delati ravno na vzpostavljanju varne strukture in komunikacije, sicer se bojim, da bodo pogoji dela čedalje težji (že tako imate za bioritem zahteven delovnik). Poleg tega je iz opisa razbrati, da v teh pogojih ne delate sami, ampak gre za celo skupino, zato se lahko še toliko bolj povežete med seboj in za skupno težavo poiščete skupno rešitev. En sam jo bo težko realiziral, pa čeprav ima lahko odlično rešitev, ker se bo najmanj čustveno izpraznil.
Občutek je, da vaša organizacija z zahtevami in pogoji dela deluje tudi na meji zakonitosti, zato bi sam razmislil o zbiranju podatkov in informacij za potrebe presoje o prijavi inšpektoratu za delo. Če obstaja sum trpinčenja na delovnem mestu (mobing), razmislite tudi o možnostih formalnega ali neformalnega soočanja (v zvezi s tem si oglejte pripete teme na vstopni strani foruma).
Želim vam zaupanja vase in odločnosti.
Forum je zaprt za komentiranje.