Mobbing-psihično nasilje na delovnem mestu
Imam seminarsko nalogo iz tega področja in bi rada vlključila anketo na to temo, zato vas lepo prosim, če mi pomagate in odgovorite na par vprašanj.
Najlepša hvala!
Na kratko, kaj je Mobbing?!
Je spishično nasilje na delovnem mestu. Pojav, ki prizadene vse več delavcev, v različnih kulturah poimenujemo z različnimi izrazi (“mobbing”, “bullying”, teroriziranje, viktimiziranje, trpinčenje, šikaniranje), za vsemi pa se skriva podoben pomen: sistematično slabo ravnanje s podrejenimi, sodelavci ali nadrejenimi, ki lahko, če se ponavlja ali poteka kontinuirano, povzroči žrtvam resne socialne, psihične in telesne zdravstvene težave.
Med dejanji psihičnega nasilja prevladujejo: organizacijski ukrepi, ki vplivajo na posameznikove delovne naloge in pristojnosti, poniževanje, socialna izolacija, napadi na zasebnost, verbalno nasilje in razširjanje govoric ter nenehno spreminjanje nalog s ciljem kaznovanja posameznika.
Anketa:
1. Ali ste že bili kdaj žrtev mobbinga (psihični pritiski, šikaniranje, ustrahovanje..)?
2. Kdo je izvajal mobbing nad vami?
3. Če ste bili, kaj se vam je zgodilo?
4. Ali ste kakorkoli ukrepali proti tem? (npr. obvestili zdravnika, vodjo, sindikat, sodelavce, kadrovsko službo, poiskali pravno pomoč, nikogar….)
5. Vaša starost
6. Spol
7.Delovno mesto: vodstveno
izvajalsko
drugo
8.Delate v javnem ali zasebnem sektorju
Ali ste že bili kdaj žrtev mobbinga (psihični pritiski, šikaniranje, ustrahovanje..)? da
2. Kdo je izvajal mobbing nad vami? direktor
3. Če ste bili, kaj se vam je zgodilo? zmerjanje
4. Ali ste kakorkoli ukrepali proti tem? (npr. obvestili zdravnika, vodjo, sindikat, sodelavce, kadrovsko službo, poiskali pravno pomoč, nikogar….)
zamenjala sem službo
5. Vaša starost 29 – takrat 25
6. Spol Ž
izvajalsko
drugo
8.Delate v javnem ali zasebnem sekt. zasebni
1. DA
2. Šefica
3. kje naj začnem? dogajajo se praktično dnevne stvari. Nazadnje me je tik pred zdajci) zelo, zelo zafrknila z dopustom (poletnim, ne katerim koli). to ve, sama prizna, ampak ji je popolnoma vseeno. tako se je odločila – brez tehtnega razloga, če smem pripomnit. res počne nenormalne stvari.
4. želela sem prit do njenega šefa, pa je rekel, da ne more čez odločitve moje šefice in me še sprejet ni hotel.
5. 31
6. ženski
7. izvajalsko
8. javno – zasebni
1. Ali ste že bili kdaj žrtev mobbinga (psihični pritiski, šikaniranje, ustrahovanje..)?
Da
Nadrejeni in sodelavci ožje organizacijske enote.
Nadrejeni me je zmerjal, očital, da sem storila dejanja, ki jih nisem, do zadnjega mi ni povedal, ali mi bodo podaljšali pogodbo o zaposlitvi za določen čas ali ne, očital mi je, da za njegovim hrbtom delam reči, skliceval je sestanke tako, da nisem izvedela zanje, sredi sestanka je rekel, da zdaj pa naj grem, bodo ostali še malo sami podebatirali…
Sodelavci so mi zadrževali informacije (če je bil sestanek, mi niso povedali, da je, čeprav so vedeli), grdo so govorili o meni naokoli, lagali so mi v obraz, ko sem bila v 9. mesecu nosečnosti so me na skupnem sestanku zmerjali in očitali,da sem storila reči, ki jih nisem, do zadnjega mi niso povedali, da mi ne nameravajo podaljšati pogodbe o zapsolitvi za določen čas, jaz pa sem bila v 9. mesecu nosečnosti.
Za prikrivanje informacij s strani sodelavcev sem povedala nadrejenemu, ki mi je povedal, da moj sodelavec ni moja tajnica. Za dejanja nadrejenega so njegovi šefi vedeli, nisem pa izrecno nič rekla, dobila sem v podpis novo pogodbo za določen čas od višjih šefov, kljub nasprotovanju neposredno nadrejenega. Povedala sem zdravnici, ki mi je svetovala menjavo skužbe. To sem med porodniško tudi storila.
5. Vaša starost
sedaj 33, tedaj 30.
6. Spol
ž.
izvajalsko
drugo
izvajalsko
to je bilo v javnem zavodu, sedaj delam v javnem sektorju.
Anketa:
1. Ali ste že bili kdaj žrtev mobbinga (psihični pritiski, šikaniranje, ustrahovanje..)? TRENUTNO IZVAJAJO
2. Kdo je izvajal mobbing nad vami? VODJA
3. Če ste bili, kaj se vam je zgodilo? ZAENKRAT MANJŠA PLAČA IN OBREKOVANJE NAJRAJE BI PA VIDELI DA BI ŠLA.
OBVESTILA KADROVSKO VRHOVNEGA ŠEFA, NI SPREMEMB
5. Vaša starost
6. Spol ž
7.Delovno mesto:
izvajalsko
JAVNI SEKTOR
DA
sodelavci
prikrivanje informacij, obrekovanje, nalaganje več dela, poleg tega so me na skrivaj nadzorovali, kdaj prihajam, kaj delam, in si to sporočali, me črnili pri šefu
poskusila sem se pogovoriti z njimi, seveda brez uspeha, šef se je distanciral, ker ga je bilo strah, zato sem zamenjala službo
5. Vaša starost
39
6. Spol
izvajalsko
drugo
Joj, kar stiska me, ko berem tele odgovore. kot bi brala svojo situacijo. Vidim, da sem čisto premalo napisala. in ja, tudi s strani sodelavcev je štala. tako kot je pisala že ena predhodnica – te non stop nadzirajo kaj počneš, kao so za vse enaka pravila, ampak v resnici se samo zame vsakič znova postavljajo neka nova pravila. Če bom jaz nekaj naredila, bo ogenj v strehi, grožnje, če bo to naredila sodelavka, noben niti trznil ne bo.
Če se kdo sprašuje zakaj – v mojem primeru lahko zagotovo trdim, da iz foušije. sem srečna, zadovoljna, imam urejeno družinsko življenje. Nisem zakompleksana, me ne moti (in ne naredim celega halo iz tega) če mi blagajničarka v trgovini reče adijo namesto nasvidenje,…S takimi stvarmi se namreč pri nas ubadajo. Enostavno ne spadam sem, pa sem zanesljiv, poštena, nekonfliktna,…
močno, močno si želim v novo službo, pa je zaenkrat še nisem našla. Tukaj mi ustreza delovnik (ki je zame zelo, zelo pomemben), pa lokacija nam je super, pa plača tudi ni ravno slaba. Ampak kaj ti to pomaga, če se vsak trenutek treseš, kdaj bo spet priletelo. Mislim, da sem tukaj pustila toliko zdravja, da se resno sprašujem, če je vredno.
Še jaz, tam, kjer si zdaj iščete koga z družboslovno izobrazbo (VII. stopnja izobrazbe?)?
Anketa:
JA
NADREJENI
PRAVILA ZAME SO BILA STROŽJA OD PRAVIL ZA SODELOVCE (NPR. PRI MENI JE BIL VEDNO PROBLEM, ČE SEM HOTELA KORISTITI DOPUST, …), ‘POZABLJALO’ SE JE NA MOJE ZASLUGE PRI DOLOČENIH PROJEKTIH, …
ZAČELA SEM BRATI PRAVILNIKE IN JIH NAVAJATI, ČE SEM KAJ RABILA (NPR. X DNI DOPUSTA ZA POROKO, …) vSE DOPISE SEM POSLALA V VEDNOST ŠE NJENIM NADREJENIM, KER JE MED DRUGIM TUDI ZADRŽEVALA INFORMACIJE IN SI PRILAŠČALA ZASLUGE ZA MOJE PROJEKTE. SEM PA PAZILA, DA JE NISEM NIKOLI KRITIZIRALA PRED DRUGIMI, NE PRED SODELOVCI, NITI PRED NADREJENIMI.
5. Vaša starost
30
6. Spol
ŽEMSKI
7.Delovno mesto:
izvajalsko
JAVNI
Forum je zaprt za komentiranje.