Mnenje-Renault Megan Sedan 1,5 Dci 100KM
Pozdravljeni,
odločamo se za menjavo avtomobila in sicer imamo Peugeot 307 2,0 Hdi (vsa oprema), 90 KM, star 3 leta, prevoženih 92000 km za avto (v naslovu) l.2004, rabljen kot službeno vozilo s prevoženimi 20000 km ( vsa oprema)
Peugeot porabi v povprečju 7,5 l/100km, za menjavo se odločamo zaradi str.goriva, dnevno naredim več kot 110 km.
Mnenja prosim glede modela in ostalega! Najlepša hvala.
Sem preveril tehnične podatke za vaš avto, kjer piše da je povprečna
poraba okoli 6,1l. Potemtakem vozite hitreje ali silovito pospešujete.
Probajte voziti okol 90km/h takrat je poraba minimalna in to v 5. prestavi.
renaulta vam ne bi svetoval. raje kupite golfa 5 1,9 sdi ali audi a2, pri
katerih je poraba minimalna. okoli 5l. Drugo je če se vozite dosti po
mestu. Kakšna je vaša pot z avtomobilom, zajema avtocesto ali bolj
mestno vožnjo? Z Renaultom ne bo nič bolje kot s Peugeotom glede
porabe.
Lp
Tomaž
Glede na to da prevozite veliko število kilometrov razni sdi in 1.4 d-ji (75km je pač premalo za varno vožnjo) odpadejo. Poraba pri vašem 307 se mi zdi nekoliko visoka, z meganom bi šlo z 1 ali 1.5 l manj na 100km. Dvomim da boste pri gorivu kaj zelo prišparali, osebno se mi pelje bolje 307 kot megane.
Moje izkušnje z omenjenima motorjem (žal ne tudi z istima avtomobiloma) so naslednje:
2.0 HDI dejansko porabi več kot 6,1 litra, odvisno od načina vožnje med 6,5 in 7,5 litra.
1.5 dCi 100 KM je sicer prav fleten motor, a se njegova poraba na avtocesti močno in vidno poveča. Glede na to, da si zapisala, da je med vožnjo 80 km avtoceste, ga ne priporočam.
Sicer pa: na AC se zelo hitro pozna, če v povprečju voziš 5 ali 10 km/h manj. Namesto 160 km/h 150 km/h, pa bo poraba takoj nižja za dva ali celo tri decilitre na 100 km. Verjemi, da časovni prirastek pri malce počasnejši vožnji sploh ni tako hud, najverjetneje bo pa precej manj močnega zaviranja. Poskusi!
Mimogrede: jaz avtomobilov ne bi menjal.
Nam Berlingo HDi pokuri 5,6 l/100 km – enak motor kot v 307, pa čeprav ima večji upor in 1350 kg.
Prijateljem Xsare kuriji tam med 5.1 in 6.3 to so vožnje v službp Ptuj -MB skoraj nič AC itd.
Golfa 4 ali 5 ne priporočam: zastrarela tehnologija, niso tako varčni kot pravijo, avto močno trese in glasen je, pa še plačaš za njega kot žuti.
Poglejte zadnjo motorevijo, kdo se najbolje odnesel na multi testu.
Ne moreš verjet, pa še švabi so testirali.
Darijana – tvoje vedenje o GOLF-u je “kr neki” – brez vsakršne podlage.
GOLF 4 (v svojem obdobju) oz 5 zastarel – ti nimaš blage veze o avtomobilizmu.
Sicer pojasni “zastarelost”, pa to da niso varčni, pa tresenje pa še ne vem kaj.
Kolikor jaz poznam svet avtomobilizma bi PEUGEOT oz koncern PSA potreboval ogromno časa, da osvoji to česar so danes sposobni v VW oz njegovem koncernu, če Švabi danes ustavijo svoj razvoj. Glede na trenutni trend pa ga po mojem prepričanju tega ne bodo nikoli sposobni.
LP
Kaj dela VW pri večjih dizlih: končno prehajajo na skupni vod, pri malih pa težijo s to zastarelo tehnologijo iz leta 1989.
Mrzli motorji so nemirni in ropočejo kot traktorji. Porabijo pa nekako malo več kot deklarira tovarna. Znancu golf l. 99 navadni TDI pije 6,5 do 7,6, to je čisto primerljivo z PSA motorji, ki so trenutnu v vrhu, kar se tehnologije tiče: 16 V, skupni vod, spre. geo. lopatic turbota, piezo vbrizg, FAP fitri,…
Poglej nove 1.6 HDi motorje: poraba pri nemških testih zmeraj pred VW grupo. vir AvtoBild
Pa ne samo poraba, zveznost pospeševanja, mirnost, vibracije, overbooost,…
Ne kar nekaj na pamet škorpijonček.
No, lepo da sem te spodbodel k debati
Tehnologijo skupnega voda ima VW koncern že od leta 1999. Tako, da ne prehajajo sedaj, ampak so “tam” že bili.
Ropotanje je omenjeno na motorje črpalka-šoba – imajo pa dober razlog za to, sicer pa so 90 in 110 TDI zgledno tihi, predvsem z vidika časa nastanka (leta 91 v AUDI-ju 80) – kašno ropotanje, tresljaji ??? Konec koncev so te motorje v GOLF-a III vgrajevali že od leta 93 – kaj je imel takrat PSA za ponudit – 1,9 in 1,7 litrski “traktor” s tehnologijo GOLF-a II 1,6 D.
Dober razlog pri sistemu črpalka-šoba – velik navor in prožnost.
Leta 1999 je prišel na trg prvi TDI 115 – 285 Nm navora + 6 stopenjski menjalnik – kaj je imel takrat PEUGEOT za ponudit – max 110 HDI – kar je bilo boljše tišji motor – v ostalih pogledih slabši. Da ne omenjam vrh te tehnologije 150 TDI – 8,5 sek do 100 km/h – PEUGEOT še danes ni sposoben narediti tako zmogljivega dizel motorja v tem rangu.
Gremo naprej 4 kolesni pogon, bogata paleta motorjev, podvozji, opreme, nešteto možosti kombinacij…. še kaj bi se našlo – poglej si kaj si od tega dobila v 307 ? Bore malo !
Gremo na 5 generacijo – 4 kolesni pogon, DSG menjalnik, zadnja večvodilska prema … da ne naštevam dalje – kvaliteta materialov, kvaliteta izdelave – v vsaki generaciji se PEUGEOT samo uči lahko od VW-ja.
Hočeš, da naštevam dalje in primerjamo – koliko “konjev” je sposoben PSA oz PEUGEOT “spravit” po motorni pokrov dobrih 200 – proti dobrih 400 ki jih dobiš v recimo v A4. Z 200 konjskim motorjem na recimo trgih ZDA nimaš kaj iskat, ker imajo z malo šale Američani v vrtnih kosilnicah močnejše motorje. Pa bom raje nehal – in ne naštevam dalje, ker se boš osmešila
No pa o tvojem “oh in sploh” 1,6 HDI – 110 “konjev : 105 v TDI- ju
poraba je manjša, ker so manjše zmogljivosti – v C4 v primerjavi z GOLF-om (primerjalni test v AM) – poraba manjša za 0, 2 litra/100 km, končna hitrost večja za 5 km/h, pospešek do 100 km/h 0,4 sek – torej bolj ali manj minimalna prednost – prožnost – eh tle si pa “mimo” usekla – pri meritvi od 50-90 v četrti prestavi slabši za debeli dve sekundi (2,3) – res zelo napredna tehnika – kar se zmogljivosti tiče bolj težko !!! Dobro, da nimajo več v prodajni paleti recimo 115 TDI, ker bi bila razlika še večja, kljub “zastareli” tehnologiji.
Darjanca – ne kr na pamet
p.s. – me pa prijetno presenečaš – sodeč po nick-u si ženska – glede na to ti moram vseeno čestitat za dobro poznavanje tehnologije