Mnenje o apartmajih – KORČULA – LUMBARDA
Ima kdo kakšne izkušnje z dopustom kraju LUMBARDA – Otok Korčula?
Zanimam se za:
http://www.biseri-jadrana.si/apartmaji-korcula-and-peljesac/apartmaji-ob-bazenu
Kakšen nasvet? Mnenja?
Zelo bom hvaležna!
Luštno, je pa res, da ni kaj dosti za početi…mi je pa bila zelo všeč plaža “pržina”, dolga, peščena, zelo primerna za otroke, cca. 1,5 km oddaljena od centra Lumbarde…mi smo vsak dan pešačili tja, čisto na koncu pa izvedeli, da do plaže vozi avtobus (v bistvu tam obrača) in se lahko tja in nazaj voziš brezplačno…
bila tam že pred leti in nikoli več! za početi ni nič,smeti se veliko najde povsod, pa še drago je, glede na to, kaj ponujajo, ljudje pa niso ravno prijazni in kultruni, edino, ko jim pokažeš denar, pa takoj postanemo spet bratje. drugače pa odvisno, kaj pričakuješ od dopusta, samo na tvojem mest bi jaz poiskala kakšno ponudbo izven hrvaške, ker lahko greš za ta denar tudi kam na lepše.
V Lumbardi je tako, kot opisujejo spodaj. Zelo pošteno so opisali tudi plaže, da prva pod apartmaji ni primerna, sta pa v bližini dve (mislim, da do prve peščene-mivkaste niti ni 1km, s tem, da je tista bolj mala), blizu je tudi kamnita – srednje veliki beli kamenčki – tudi lepa.
Lepo je, naravno, dalmatinsko.
LP
Bili, lepo, ampak kot so opisali – premalo nudijo, za ta denar. Zvečer skoraj nobenega dogajanja, sama Korčula predaleč, z avtom pa tam ne najdeš parkirnega prostora – vse polno, ljudje prijazni samo ko je njim, drugače so zelo osorni – kot da jim je težko prebavljat turiste,… Mi smo predelali Korčulo poprek in počez in vsem je bila Vela Luka najbolj všeč – ljudje, kraj, prijaznost,…. Je pa res – plaža Pržina je raj za male otroke – mivka, topla voda,… ampak – to je premalo za ceno, katero plačaš.
Iz prve roke lahko povem, da je Korčula eden najlepših otokov na Hrvaškem. V Lumbardi imamo vikend in tam preživim celo poletje že dobrih 15 let. Lumbarda je sama po sebi zelo mirno mesto razen ob sredah in petkih ko potekajo razne zabave, folklora, Ribarski večer ( prodaja morskih jedi, sladic, vina, rakije in njihovih specialitet.. ). Vsako poletje je na Korčuli tudi veliko koncertov ( Oliver Dragojevič, Jelena Rozga, Crvena Jabuka, klape ..). V zadnjih letih so plaže in okolico tudi zelo uredili. Večino je peščenih plaž in le ena kamnita z drobnim kamenjem katero jaz najpogosteje obiskujem. V Lumbardi pravzaprav sploh ne rabiš avta saj je do velike peščene plaže Pržine ali Bilin Žal približno 10 – 15 min hoje po soncu, vendar turistom to ni problem saj jih večina gre raje peš namesto z avtom. Veliko je tudi osamljenih plaž ki so idealne za lenarjenje in uživanje brez gužve. Zanimivi so tudi bližnji majhni otoki ki so oddaljeni 10 do največ 30 min z čolnom in so res rajski. Večji otoki ( Badija .. ) pa imajo tudi svoj športni center, jelene ki hodijo po plaži in jih lahko nahraniš, ter restavracijo, samostan za ogled … Lumbarda ni veliko mesto zato lahko turisti z lahkoto prehodijo celo mesto ob obali ali posedajo v kakšnem kafiču, ki so direkt ob morju. Turisti uporabljajo avte samo da pridejo do glavnega mesta Korčula, ki pa je oddaljeno približno 6 km. Na korčuli je tudi veliko skritih plaž in če nimate otrok je dovolj da najemete skuterje in raziskujete otok. Blizu je tudi otok Mljet na katerega vsak dan iz Lumbarde vozi manjša lesena ladja, ki turiste ponudi z domačo hrano in celodnevnim izletom. Tudi Dubrovnik je oddaljen slabi 2 uri in lahko služi kot celodnevni izlet. Za turiste, ki želijo uživati v miru, občasni dalmatinski zabavi, velikih borovih gozdovih, kristalno čistem morju ter pridihu pravega dalmatinskega otoka je ta otok zelo dobra izbira. In da še povem eno zanimivost .. Če na celi Korčuli dežuje, bo Lumbarda edino mesto na tem otoku kjer bo vroče in sončno zaradi svoje posebne lege. Nikoli nisem vedela zakaj temu tako, ampak že vrsto let odkar prihajam v Lumbardo, ko na celem otoku dežuje, samo v Lumbardi uživamo na vročem soncu … Če vas zanima še kaj vam lahko na mail pošljem kakšne slikice ali odgovorim na kakšna vprašanja :))
če si lastnik vikenda, potem ni druge kot da hodiš sem. ko pa primerjaš cene in ponudbo različnih destinacij, pa korčulo takoj črtaš oz bolje rečeno, kar celo hrvaško. obala in morje sta sama po sebi res fenomenalna, samo to ne odtehta arogance ljudi, zasoljenih cen, onesnaženja in slabe infrastrukture. na dopust greš zato, da se spočiješ in uživaš, ne pa da ti je muka vsak dan posebej. v dubrovniku se je čas ustavil v 70., mesto sicer zelo lepo, greš enkrat in nikoli več, ker je gostinska ponudba cenovno enaka kot na elizejskih poljanah, kvaliteta pa v *****. mljet je smetišče dalmacije, kjer jim je skrb za okolje španska vas in na celem otoku je 1 solidna restavracija. na korčuli je podobna scena, samo da zaradi velikosti ni vse skoncentrirano in imaš občutek, da je bolj čisto. zgodovinski objekti so zanemarjeni, tisti poletni festival pa podoben kot v vseh jadranskih obmorskih mestih. za ribe in morske sadeže moraš malo poznat, ker je v zadnjem desetletju postala praksa, da kupijo ribe v ribogojnici ali jih nalovijo že pozimi, jih dajo zmrznit in jih potem za nekaj namočijo v morje, preden jih dajo na trg. tudi neum je veliko pripomogel k ponudbi, saj sta pravi dalmatinski pršut in kozji sir že prava redkost, ker je brez carinska cona naredila svoje. o ladjah škoda besed; nič kaj prijetna plovba na tistih smrdečih gajbah. edino glede vremena ne moreš zgrešiti-vročina, sonce in minimalno dežja. edina pozitivna stvar je le ta, da vas zagotovo ne bo zeblo. saj vem, da je tole čisto anti propaganda hrvaški, samo hočem opozorit na nekatera gola dejstva, zaradi katerih nekateri že leta ne hodimo več v dalmacijo.
no no kako smo arogantni 🙂 žensko samo zanimajo mnenja o Lumbardi – Korčuli. Vsak ima svoje mnenje .. vem pa sama to, da Korčule nebi menjala za nič na svetu ker je eden najlepših krajev kjer si napolnim baterije in sprostim, zato z veseljem Korčulo vsem priporočam. Korčula je tudi eden izmed otokov, ki je najmanj onesnažen da o morju ne govorim – prečudovito 😉 Dubrovnik in vse severno od Splita je res katastrofalno, ampak je Jadransko morje nasplošno eno izmed najlepših 🙂 Sem bila tudi drugje in vedno bi se vračala na Hrvaško, k našim sosedom 🙂 Gospodični, ki je odprla novo temo in vsem ostalim pa želim da naj bolj pozitivno gledajo na tale svet in uživajo na dopustu maximalno kar se le da, ne glede na to kje se nahajajo :))
Anticro a smem vprašat kaj se ti je tako zamerilo na Hrvaškem, si sploh bil/a na Korčuli ? Tudi če imamo vikend na Korčuli ne pomeni da samo tja hodim. Lani smo bili tudi na Pagu pa Makarski ( pri sorodnikih) in mi je Korčula še vedno najbolj čista, sploh Lumbarda. Vela Luka mi ni všeč. Vsaka večja pristaniška mesta ( Dubrovnik, Split, Rijeka .. ) imajo umazano morje in priznam, da se tudi jaz tam nebi kopala 🙂 Ampak sploh Dubrovnik ima toliko znamenitosti, sploh tista gondola nad mestom in ulice in se definitivno splača it pogledat sploh če si blizu. Da ne govorim o Mljetu, sem bila in je zelo lep otok. Mogoče ravno tja nebi šla na dopust ampak tist naravni park in čisto morje .. nvm meni se zdi tam super za enodnevni izlet 🙂 Slovensko morje mi tut ni všeč pa sem vseeno bila v Piranu in Portorožu kjer sem si marsikaj ogledala in tudi skočila v morje 🙂 Tudi smučam se na Krvavcu in Rogli in se ne oziram na neurejene proge,predrage karte,.. čeprav bi lahko šla v Avstrijo ki je enako oddaljena, večja smučišča pa še ceneje je 🙂 Malo nas pomlad razganja .. sej bo kmalo tukaj poletje :))
Prvo res neprijetno srečanje z dalmatinsko aroganco, neprijaznostjo sem doživela ravno na Korčuli. Bilo je pred veliko leti.Bili smo v nekem privat kampu blizu Priščapca. Ženska (lastnica? ) je bila zelo, zelo neprijazna. Glede na to, da otoka nismo poznali in da smo prišli v kamp (po celodnevni vožnji) že pod večer, smo tam ostali.
Par let po tistem smo bili v Lumbardi, ki se mi je zdela prijetna, celo ljudje so bili dokaj prijazni. Iz Lumbarde nimamo nobenih slabih izkušenj, kaj posebnega pa ni.
samo svoje izkušnje pišem, če že sprašuje nekdo, kako je. obiskala sem skoraj celo dalmacijo, sem pač imela možnost veliko potovati in videti ogromno sveta. tako, da jaz delam primerjave širše, povem pa, kot je bilo. mogoče imam malo višje standarde, samo to še ne pomeni, da moramo biti pa kar z vsem zadovoljni. ne vem, če kdo uživa v tem, če je kanalizacija speljana v morje 200 m od plaže, pa da je po tleh polno ogorkov, steklenic, embalaž… za večino domačinov pa je morje kar deponija… to je realnost, mimo katere ne moremo. poceni pa ni, kar je druga tragika. sicer je narava lepa, samo urejenih peš poti po otoku ni (veliko), tako da se lahko sprehajaš ob cesti ali pa po Veli Luki oz kraju, kjer bivaš. je pa odvisno, kaj od samega dopusta pričakuješ. za ležanje v apartmaju bo, pa če ležiš na svoji brisači na plaži, za kaj več pa žal ne. Mljet nima npr nobenega velikega pristaniškega mesta, pa je kar hrvaško ministrstvo za okolje proglasilo morje za isto onesnaženo kot tisto na reki, splitu, dubrovniku… mljet pa ima za razliko od korčule urejene peš poti v nacionalnem parku, samo je 1 dan čisto zadosti… dubrovnik, ki ga že omenjaš: staro mesto je lepo, samo kaj, ko je vse tako precenjeno. o morju raje ne bi, še Lokrum ima na 1 strani smetišče, na drugi nudistično plažo, na 1 pristan, 1 pa je zaraščena… drugače pa ni več kot 2 dni nič za početi, razen če ti je cilj celega dopusta plačevati arogantnežem za nezadovoljive usluge… najbolj od vsega pa me moti to, da je v sloveniji čisto navadno, da ”ta južni” ne govorijo našega jezika, dol pa te vsi postrani gledajo, če en govoriš po njihovo in se izgovarjajo, da te nič ne razumejo.
Jaz sem pa zaljubljena v Korčulo! Lani smo bili prvič dol, z možem in hčerko staro 12 let, in šele zdaj vem, kaj je Dalmacija v pravem pomenu besede!
Predlani smo bili na Makarski rivieri, potem v Rogoznici, nato smo šli pa lani v Lumbardo.
Povsod smo imeli krasen dopust, ampak tole na Korčuli v Lumbardi je bilo pa vrhunsko!
Bili smo v novih apartmajih od enega slovenca (rezervirali smo pri naši agenciji Biseri Jadrana), z bazenom, blizu plaže, ki pa ni bila sicer highlight, ampak za vržt se v morje in zaplavat čisto ok, potem pa hopa na ležalnike ob bazenu. Jedli smo najbolje do sedaj na Hrvaškem, v eni ful poceni konobi Maslina, kjer imajo slogan, da pripravljajo hrano z ljubeznijo, smo dali 35 € za večerjo za nas tri s pijačo vred! Jedli pa za bogove, neke ultra domače stvari. En dan smo šli na izlet z oslički, obiskali domačijo z živalicami, nek skrit zaliv, kjer nam je ribič pripravil ribe na žaru, prezadovoljni.
Ljudje tako prijazni, da sem bila čisto v šoku, nasmejani, topli, dobrovoljni, pa smo bili v srcu sezone v začetku avgusta. Ko obiščemo še Hvar in Brač, gremo potem spet na Korčulo.
Tam sem preživela do sedaj svoj najlepši dopust! Toplo priporočam (aja, pozabila sem omeniti staro mesto Korčule, 6 km stran, kjer smo odkrili še eno vrhunsko konobo Mareda, v centru, sama domača hrana in ful ful ful prijazni natakarji, cene normalne, ampak ne tako poceni kot v Maslini). Sama Korčula pa ljubka za dol padet!
Če ljubite naravo, prijaznost ljudi, (ne samo za denar), pojdite na Korčulo.
Ne vem po kaj sem hodil v Grčijo, Španijo. Mogoče v začetku, zaradi naše slovenske “favšije”, ki je tudi mene malo prijela.
Ko berem in vidim, da govorite o ne-čistoči, pa o kanalizciji v morju, pa o ne-prijaznosti ljudi, sem zelo začuden. Vrjetno nismo bili na isti Korčuli – Lumbardi.
Me pa zanima, kje hudiča na svetu je tako lepo in polno prijaznih ljudi, ki te z odprtimi rokami sprejejo reveža brez denarja medse? (čista Gorenjska).
Vse te slabosti najdete v Sloveniji, za veliko več denarja.
Nataknite si masko pa poglejte Blejsko jezero pod vodo če si upate.
Raje pometimo pred svojim pragom.
Pa lep
pozdrav,
MM
Tole me je pa kar malo presenetlo, glede na to da hodimo na korculo ze veliko veliko let, je tole kar ai napisala en sam bullshit, pol stvari- glede rib in restavracij je totalno izmisljenih. Seveda ce hoces jesti dobre ribe za 10 evrov to ne gre ane, ce pa das mal vec denarja pa bos dobila prvovrstne ribe ki ji ne dobis dalec naokoli. Seveda vecino vas rajsi da malo manj denarja in odpotujete v egipt, turcijo itd jeste hotelsko hrano in se namakate v bazenih, kar pa za nekatere ni niti d od dopusta
Pozdravljeni! Zanima me tudi ali oddajate apartmaje in kakšna je cena, Lp.Simona meil, mesic.simona@gmail.com
pozdrav. Kot sem videl da imate vikend na Korčuli me zanima če imate kakšen kontakt od lastnikov apartmajev?
prosim za kontakte na miha.sernc@gmail.com
Hvala LP
Forum je zaprt za komentiranje.