Mnenja turistov o Bledu: "Nothing special"
kaj je bolj relevantno?
par tečnih forumašev, ali števec turistov?
letno na Bledu zabeležijo več kot milijon nočitev. na tripadvisorju je 6 ocen “nothing special” za par blejskih gostiln
eh ja
foušija je huda stvar
dejstvo pa je tudi, da je cel kup ljudi, ki pač mastno služijo na račun tega, da imajo tam kapacitete, čeprav imajo samo ponudbo bolj borno.
Bled ne potrebuje lunaparka za goste. Ti, ki pridejo, obožujejo neokrjeno naravo in mir. Še vedno, kljub vsemu rumlu v poletnem času, je Bled destinacija, kjer se sprostiš od vsakodnevnega prebijanja po velemestih, ker te utrudi že samo hrup. Vsak prostor na svetu, kjer te ne duši demografska, zvočna, svetlobna in zračna onesnaženost, je balzam za dopust. In marsikdo ne prenese obmorske vročine, zato je Bled z okolico prijetna poletna destinacija. Seveda bi se dalo v smislu ponudbe še masikaj kaj narediti, vendar resnično upam, da ne bodo skomercializirali ponudbe po kopitu adrenalinskih dopustnikov, ki jih ne navduši nič, kar ne bliska in kriči slično kot Las Vegas.
Meni osebno najljubša točka na Bledu je ležalnik v Živi z neverjetnim pogledom na jezero. Pa grem vsako leto, ne samo kot prehodni turist enkrat v življenju.
Pa te jamraške turiste peljite na Vrbsko jezero zraven Celovca.
Več kot 20 km obale, pa vse zagrajeno, ograjeno in “privat”. Do jezera lahko prideš le na nekaj koncih, pa še tam pričakujejo, da boš plačal vstopnino, ali pa kaj naročil.
Mi Slovenci sploh ne vemo kaj imamo, je potrebno malo čez planke pogledati, da znaš ceniti svoje.
Videla sem večino evropskih prestolnic in še kup drugih mest in še marsikje je ogromno za videt, če se mesta ne lotiš tako, da odkljukaš “top ten” po spisku in fertik. Če hočeš mesto začutit, si je treba vzet čas.
Na Dunaju sem bila recimo že vsaj desetkrat po 2-3 dni in se še kar vračam in še zmeraj kaj zanimivega odkrijem. Večkrat sem bila tudi v Londonu, Barceloni, Madridu in še kje.
Pa mimogrede, dve mesti, ne dva mesta ..
Ja, se zelo strinjam.
Ni treba bliskajočih se luči, animacije, glasne glasbe, itd – pa tudi ni treba dobrih ocen in splošnega navdušenja. Tja sodi mir, doza umirjenosti in možnost sprehoda – lepo bi bilo brez gneče.
Meni najljubše je pa posedanje po pomolih veslaškega centra. NIč drugega ni potrebno, razen smetnjakov, da smeti ne ležijo prosto naokrog.
Glede Bleda: že leta ne hodim več tja, kolikor slišim in berem, kasirajo na vsakem vogalu, naredijo nič, nobene pametne ponudbe razen kremšnit, pa še te menda niso več kar so bile.
Pejte malo po avstrijskih jezerih, povsod red, vse urejeno, res da ne moreš do vode, kjer se ti sprdne, imajo pa super kopališča z vstopnino par evrov, marsikje (večinoma) tudi zastonj parking zraven …
Enako Bohinjsko jezero, vsak gleda svoj vrtiček, vmes kup neurejenih zadev, kamp nikakršen, hoteli se podirajo … Upam, da bo ta, ki jih je zdaj nekaj kupil, res nekoliko poštimal zadeve.
Če bi Avstrijci imeli Bled in Bohinj, bi pa to res bila bisera.
A da sta? Bil v rimu 4 mesece, in nothing special meni. Razen koloseja in še parih zgodovinskih znamenitosti, je pa to to, kar je za videti v rimu. Če si navdušenec betona, je rim res pravi kraj zate, isto pariz. Če si navdušenec narave, ti povem, da si v sloveniji lahko pol leta, pa še vedno ne boš videl cele! Bil sem v nacionalnem parku v ZDA v Yellowstone, Yosemite, Grand Canyon, Dolina smrti, itd. V ZDA sem delal skoraj 2 leti, 7 mesecev na vzhodni obali, ostalo na zahodni. Od tega sem 3 mesece porabil za potovanje po ZDA, Prvo sem se z renta carjem vozil od san francisca po severu zda, kjer sem kot zadnjo najbolj priljubljeno destinacijo pred new Yorkom obiskal niagarske slapove … potem sem pa se iz new yorka vozil po južni strani zda do los Angelesa. Ti povem, videl ogromno stvari, od tega se nisem cel čas vozil, ampak sem tudi par dni bil na kakšni lokaciji, da sem malo hodil po parkih, po mestih, še posebej New Orleans mi je bilo najlepše mesto, če tudi dokaj mrtvo, ker si še vedno ni opomoglo od tistih poplav… pa tudi Los Angeles je bil zanimiv. New York je pa mesto kjer … ogromno zapraviš, tudi ogromno nenavadnih in ogromnih trgovin vidiš, ljudi oblečene v najbolj odštekane cote, še posebej na times squareu, pa prvič sem videl toliko stolpnic od blizu v živo, pa tudi tisti park mi je bil zelo všel, ker je bilo ogromno lepih deklet tam, pa mislim, da sem videl tudi dva slavna, nisem pa 100%, da sta to res bila onedva itd. V bistvu je New York City eno tako mesto od mnogih velemest, kjer je samo za obiskati za par dni, pa takoj za oditi.
Najlepši kraji, ki sem jih kdaj obiskal po svetu (sem bil terenski delavec ogromno let), so bili: Nacionalni parki v ZDA, še posebej Zion, kjer sem si vzel teden dni časa, da sem v miru doživel ogromno razgledov, New Orleans, obala Los Angelesa ter route 66 – ena najlepših cest z razgledom na svetu, po moje, muzej NASE v Miamiju, vojaški muzej in muzej sužnjev v New Yorku, vojaško pokopališče v Washingtonu, Trollhattan švedksa – majhno mesto z zelo lepo naravo, Schonnbrunn na Dunaju, sever Nizozemske ob obali – Harlingen, tudi švica je zelo lepa, če so ti všeč gore. Največ sveta sem videl v sloveniji, tako da bi lahko rekel, da je slovenija res ena najlepših držav na svetu. Najbolj sta mi pa všeč Bohinj in triglavski narodni park, kamor tudi Bohinj spada.
Potem bi tebi tudi Ptuj mogel biti lep, saj velja za najstarejše mesto v sloveniji, tudi rim, če se ne motim, velja med najstarejšimi mesti v Italiji.
Rim (Pariz) – Bled. Popolnoma različni destinaciji. Lahko tudi za istega turista. Si pač želiš ogledati mesto – greš v velemesto.
Si želiš počitka na idilični lokaciji – recimo Bled.
Je pa res, da je resnično zanimivih velemest razmeroma malo, idiličnih lokacij (jezero, pokrajina ob reki, morju, v gorah) pa bistveno več. Tako pri nas v Sloveniji, kot tudi izven naših meja. In cerkvice na otokih sredi jezera tudi niso neka posebnost (osebno so mi sicer ljubši naravni otoki – brez kakršnihkoli zgradb).
In Bled (po mojem mnenju) trenutno trpi od presežka turistov (pa saj je tako marsikje). Je pač “must to see” za vsakega tujca, ki obišče Slovenijo, kar ga naredi za manj prijetnega (za tem bolehajo v bistvu vse “must to see” lokacije na svetu)
Forum je zaprt za komentiranje.