Najdi forum

mleko

Pozdravljeni!

O aferi mleka je bilo že preveč napisanega zato ne bom polemizirala o tem. Me pa zanima nekaj konkretnega. Imam 14 mesecev staro pončko, ki sem jo v začetku dojila, potem dohranjevala z Aptamilom, pri približno 10 mesecih pa sva začeli piti sterilizirano potrošniško mleko s podaljšanim rokom trajanja (Pomursko mleko ali Alpsko mleko s 3,2 mm). Mleko še vedno prekuhujem, pa me zanima ali je to res potrebno in do kdaj. Prosim, če mi sporočite vaše iskušnje z prekuhavanjem mleka. Moram priznati, da me je pri vseh teh aferah z mlekom kar strah, kaj vse zaužije tako majhen organizem in kako to vpliva nanje.
Skrbi me tudi ker moja punčka zadnjih 14 dni povsem zavrača mleko. Prej sva imeli vsak dan prvi in zadnji obrok stekleničko mleka samega ali pa z različnimi kosmiči. Pred 14 dnevi je zbolela z hudo vročino in vnetjem grla, prvič smo dobile antibiotike. Takrat mi je bilo jasno, da je zavračala mleko, saj tudi nam ob vročini ne prijajo mlečni izdelki. Sedaj pa se je že čisto pozdravila, vendar jo ne prepričam, da bi zvečer popila stekleničko mleka. Sedaj vedno pije čaj ali sok, bojim pa se, da jo to ne nasiti za celo noč in se potem zbuja že zelo zgodaj, ker je najbrž lačna. Mlečne izdelke kot so jogurti in različne skute pa čez dan sedaj zopet je.

Za odgvore se vam že vnaprej zahvaljujem,
lep pozdrav
Mateja

Če noče je ne sili. Moje dve, sta bile obe alergične na mleko in mlečne izdelke, paše na jajča in izdelke in jajc do skoraj drugega leta starosti. Do približno enega leta sta pili sojino mleko, potem pa nista hotele več ( prve pol leta sem ju dojila, pri polni dieti brez mleka, mlečnih in jajčnih izdelkov).
Z zelo skromnim sortimentom hrane, ki sta jo sploh lahko jedle sta čisto normalni, prav tako ima ta dobro kri in jima prav nič ne manjka. Mlečnih izdelkov, sploh pa mleka ne marata.
Mleko ki ga kupujem ga kupujem pri kmetu, tako vsaj vem kaj zaužijemo.

Lala

S tem mlekom je res hudič in bolj kot se poglabljaš v to, slabše je. Tudi kupovanje mleka pri kmetu ima svoje pasti… Razumem, da pri dojenčku bolj razmišljaš o tem, kaj hrana vsebuje, vendar meni se zdi, da to v podaljšku velja za vse. In bolj kot koplješ po tem, bolj si zmeden, saj v današnjem času nimamo izbire niti pri zraku in vodi niti pri izdelkih, ki jih dobimo v trgovini. Malo balansiranja vmes, pa ne se pustiti preveč prepričati v nič, zdrava lastna pamet je še vedno najboljša. To je svet, v katerega rastejo naši otroci in ne moremo jih obvarovati pred njim.

Večina otrok po nekem času zavrne mleko. Nič siljenja, posledica je lahko samo temeljito zavračanje. Pri svojih otrocih sem bila zadovoljna, ko so se obdobja ponovnega pitja mleka (iz skodelice) v intervalih vračala. Če uživa druge mlečne izdelke, samo mleko ni bistveno. Mene je bolj jezilo, ko so prišla obdobja brez jogurtov, skute ipd.

Hvala za odgovor.
Me pa zanima, ali prekuhavate mleko zase in za otroke, kar sicer naj nebi bilo potrebno, za male dojenčke pa to veeno priporočajo. Prosim vas za informacije iz prve roke, do kdaj ste vi otrokom prekuhavali mleko.

LP Mateja

Do 6.meseca tako ali tako, večina prekuhava dalje. Zase se ne spomnim točno, vendar za pitje po steklenički obvezno, kasneje so otroci pili mleko ali raje kakav iz skodelice. Za kakav tako ali tako prekuham mleko. Nepogreto mleko iz kozarca včasih pije mulc, kadar ga prime, sedaj je že šolar, tako da ni problema. Če vzamem vse skupaj, ga prej kot ne prekuham ali dam kisat za kefir. Odkar imamo mikrovalovno, največkrat pogrevam alpsko mleko (ki je že enkrat pregreto), včasih na hitro tudi navadno mleko, vendar če je le čas, ga raje zavrem in ohladim.
Točno in zakaj tako, pa ne vem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close