Najdi forum

mlecni riz

In kako skuhate mlecni riz?

Jaz bi takega, kot je tisti kupljeni, gost, sprijet. Moja mama narediti takega redkega in takega sem se tudi jaz od nje naucila delat.

Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.

Manj daš mleka in riž naj bi bil bel okrogel, sladkor in vanilij sladkor pa je .Moj je vedno gost če je pa preveč pa dodam mleko.

Odvisno je, kakšen riž vzameš in od načina priprave. Jed zgosti škrob, ki je na površini (če riž prej opereš, ga s tem odstraniš, posledično je riž manj gost). Pri nekaterih vrstah riža, pa je tega škroba na površini zelo malo.

Pri kupljenem mlečnem rižu pa so po moje dodani zgoščevalci in stabilizatorji (aditivi skratka).

uporabiš lahko poseben riž za mlečni riž iz DMa, pa prej ga operi.

Po koncu kuhanja dodaš žličko masla. Preizkušeno…

Zavrem mešanico mleka (šribl. 3 dl) in vode ( 2 dl). Ne vem, zakaj, ampak med kuhanjem se preizkušeno manj prijema. Dodam skodelico opranega riža (okroglozrnatega – obvezno) in kuham. Mves večkrat premešam in po potrebi, kakor se gosti, dolivam po malo mleka. Kuhan riž odstavim, šele takrat primešam sladkor, in pustim stati kakih 10 minut. Kolikor ga ne pojemo sproti, naložim v skodelice in pospravim v hladilnik. Do drugega dneva se zgosti skoraj kot puding.

Pomembno je, da ga dovolj dolgo kuhaš – dokler se ne zgosti. Tudi moja tašča naredi redkega, in če ga še naprej kuham kakšnih 10 – 15 min, je ziher gost.

Uporabim basmati riž (kupujem tistega Sparovega NaturPur), kuham cca 20 minut oz. pač po potrebi v mleku in je ful gost in “packast”.Dam pa na začetku manj mleka in potem po potrebi dodajam, odvisno kako gosto hočem.

LP

Hm, jaz pa riž nikoli ne perem… Vi to zaradi higiene ali…??

raglja

Tudi jaz ga nisem pa sem potem enkrat brala, da ga je potrebno, ker da je poliran in gre potem to dol.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close