MLEČNI RIŽ
Kako naj skuham res dober mlečni riž?
Moj sin ga ima zelo rad, tako, da ga sedaj kupujem v trgovini, rada pa bi ga naredila sama. Včasih sem ga že kuhala – mleko + riž in kuhaš dokler ni riž kuhan, vendar se mi zdi, da tudi malo ni podoben tistemu kupljenemu. Kako do takega?
Hvala za kakršen koli nasvet.
lp
Tudi jaz sem lani na novo odkrila staro priljubljeno jed – mlečni riž. Nekajkrat sem ga kuhala, kot moja babica – riž + mleko… in skoraj znorela zraven. Ne samo, da sem morala zraven stati cel čas, celo mešati sem morala ves ta čas in trajalo je ogromno časa (za zajtrk res nimam toliko časa).
Groza! Pa sem našla mlečni riž v vrečki in od takrat jem samo še tega.
Seveda, če imaš čas, ga kuhaj. Tudi meni ni uspel tak, kot ga je delala moja babica, zato ti žal pravega recepta ne znam dati.
Pozdravljena!
Tudi mi imamo zelo radi mlečni riž, naredim pa ga takole: Najprej z mrzlo vodo splaknem posodo, nato vanjo zlijem mleko (kar 1,5 l). Ko mleko zavre, vanj stresem riž (ne opran – cca 1 čajno skodelico). Riž v mleku premešam, potem pa mešam še vsake toliko časa (ko se na mleku naredi skorjica). Ko se zgosti (ne čisto – mleko ne sme biti videti kot mleko ampak kot gosto mleko – če veste kaj mislim). Skratko, ko je mlečni riž kuhan, dodate čisto malo soli in sladkor (sladkate po okusu). Pazite: POMEMBEN JE VRSTNI RED: mleko zavre, ko je kuhan riž ga solite in sladkate. Če ga sladkate že na začetku, se zgodi, da se pripali in da je potrebno ves čas mešati. Če mešate le vsake toliko časa, je manj možnosti, da se pripali. Poskusie in dober tek!!
Nataša Z.
No, pa se jaz svoj loncek pristavim :). Mlecni riz imam zelo rada, vendar se mi zdi, da se tisti kupljeni nikakor ne da primerjati z doma pripravljenim. Delam pa ga tako… Mleko z malo margarine segrevam, dodam riz (ko je margarina raztopljena), malo soli in sladkam po okusu, pocakam da vse skupaj zavre, malo premesam in stedilnik nastavim na zelo nizko stopnjo (elektricnega na 1, steklokeramicno plosco na 3-4). Potem pa vse lepo predse “sprudla” – premesati je treba res samo vsake toliko, da bi se mi pa riz na posodo sprijel oz. v kepe, pa se mi se ni zgodilo.
Aja: sol in sladkor pa se npr. dajeta istocasno tudi v kvaseno testo in ima to v bistvu zelo veliko smisla (npr. sol “poudari” sladek okus…).
Jaz ga kuham po receptu iz ene otroške kuharice. Riž opereš in zarumeniš na čisto malo olja ali masla. Doliješ mleko in preliješ v ognjevarno posodo in daš v pečico na 180 stopinj. Po 15 min vzameš ven, premešaš in daš še za 10 min nazaj v pečico. In mlečni riž je gotov.
Prvič me je bilo strah, da mi bo vse skipelo po pečici. Pa ni. Je ful enostavno in večkrat uporabim. Prej se mi ni nikoli dalo kuhat mlečni riž, čeprav ga obožujem, ker je bil ali riž še trd ali pa se mi je vse sprijelo. Zdaj pa šc v pečico in timer dela zame:))
LP Barb
Jaz sem ga delala ravno prejšnji teden prvič. V liter mleka sem dala ščepec soli in dve žlici sladkorja in vse skupaj zavrela. Potem sem notri stresla skodelico riža, na hitro premešala in pustila na majhnem ognju. Potem sem vsake deset minut prišla še malo premešat in ko se je zgostilo je bil riž gotov. Nič se ni prižgalo, še prijelo se ni na dno posode, kljub temu, da sem sladkor dodala že na začetku.
Po mojem je zelo odvisno tudi od posode. Če imaš pretanko dno, je treba ves čas mešati, da se ti ne prime. Moji lonci imajo dvojno dno in nikoli nimam problemov.
Mi ga pa pripravljamo kar v mikrovalovni pečici. V jenski posodi zavremo mleko (cca. 7 min, ker je že stara MV in ima slabe mikrovalove), dodamo riž in kuhamo po 5 min in vmes premešamo. Kuhaš toliko časa, doklem riž ni kuhan (nekaj več kot 30 min). Na koncu pa dodamo še rumenjak v mlečni riž, še malo kuhat in čisto na koncu še stepen beljak (sneg). Sladkor in sol se doda na začetku.
Meni je pa tudi tisti iz vrečke dober, še posebej jabolko in cimet.
Forum je zaprt za komentiranje.