Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika mlada vegetarijanka

mlada vegetarijanka

Pozdravljeni.
Stara sem 15 let in ze eno leto ne jem mesa in sicer zato, ker mi sploh ni pasalo, zagabilo se mi je in zato sem nenamerno črtala iz jedilnika vse jedi živalskega izvora. Zdaj se mi je zgodilo celo to, da mi tudi jajca več ne dišijo (včasih sem jih namreč jedla celo prekomerno). Problem je v tem, da mi kdaj in kdaj zapaše kakšno jajce, zato si ga spečem a še preden začnem jest, me vse skupaj mini, in če se malo posilim, mi postane slabo. Družina se je z mojimi prehrambenimi navadami sprijaznila. Jem zdravo in večinoma si kuham sama. Zanima me, če je kaj narobe s temi slabostmi, ki me obhajajo ob mesnih in drugih živilih, čeprav mi le-ta včasih dišijo. To se mi zdi zelo čudno in prosim za vaše mnenje. Zanima me tudi, če veste, kje bi se dalo dobiti kakšne dobre vegetarijanske (NE veganske) recepte. Najlepša hvala že v naprej:))

Marleyka

Vegetarijanka sem več kot 20 let; po lastni izkušnji glede jajc bi rekla takole: zasmrdijo ti zato, ker jih hranijo z umetno hrano, polno svinj…
Poskusi nabaviti jajca pri kakšnem kmetu, kjer skrbijo za naravno krmo kokoši.

Sodobna vegetarijanska kuhinja / mk
Vegetarijanski vok / učila
Vegetarijanske jedi / učila

Imam prijateljico, ki se je “nenamerno” odločila da bo vegetarjanka, že pri 2 letih starosti. Meso je preprosto popljuvala po steni. Očitno ji pač ni bilo všeč in še danes ne je ne mesa ne jajc, je pa mlečne izdelke. Jajca ji še v piškotih smrdijo. Kako jih zavoha, ne vem, jaz jih ne. Mogoče znate eni bolje poslušati svoje telo, kdo ve:)))
Vsekakor se da marsikaj povedati v prid vegetarjanstva, res pa je, da je mogoče malo bolj zahtevno, sploh za dekleta, ki še niso povsem zaključila dobe rasti in razvoja. Vsekakor pa, če ješ čimbolj raznovrstno hrano, poješ dovolj kalorij, pazljivo izbiraš različne stročnice, popiješ ali poješ dober vir vitamina C ob vsakem obroku za boljši izkoristek “rastlinskega” železa, si na dobri poti (z ali brez jajc). Paziti moraš, da nimaš premalo železa, cinka, kalcija, vitamina D, linolenske kisline in predvsem vitamina B12, ki ga zelo redko najdeš v hrani rastlinskega izvora.
Nasvet glede domačih jajc, ki ti ga je dala Sister se mi zdi zelo dober. Poskusi.
Dobre recepte pa najdeš tudi v knjigi Polnovredna kuhinja za sladokusce. Seveda, če se ti da v knjižnico, drugače pa vtipkaš vegetarjanski recepti, pa se bo gotovo kaj našlo tudi na netu:))
LP Barb

Imam sina, ki se je nenamerno tudi odlocil ,da bo vegetarianc.Od 8 meseca naprej ne pije mleka,ne mara jogurtov,skutic,,,,Do nekako 4 leta je pojedel kaksen pohan zrezek in vcasih kaksno hrano kjer ni mogel zbrskat ven mletega mesa, sedaj pa ni pogojev,da bi pojedel kaj mesa.
Pri vsakem obroku imamo hudo uro(ker noce nic jest), Ukvarja se s sportom, je zdrav, sicer suh (tukaj nastanejo problemi s hlacam). Nic mu ne fali.(9 l.)

Se opravicujem,ker sem toliko pisala,vendar je toliko govora o vegetarianstvu in o tem kaksne dodatke je vse treba jest.Jaz upam, da zaradi njegove zbircnosti ne bo imel kaksnih posledic, obenem pa vas sprasujem kaj mi je za narediti???
Kako otroku dopovedat, da so v doloceni hrani doloceni vitamini ,ki jih telo potebuje?

lep pozdrav in veliko kuharskih uzitkov(receptov-ha,ha) Tina

Vegetarjanstvo je načeloma primerno za vsakogar v vsaki dobi ob primerni sestavi jedilnikov. Tako, da samo zato, ker ne je mesa in mlečnih proizvodov, ne bo imel nobenih posledic. Seveda pa je potrebno dobiti hranila iz drugih virov (npr. kalcij iz mogoče s Ca obogatenih pomarančnih sokov…).
Kako pa mulcu dopovedat kaj o vitaminih v določeni hrani? Hmmm:)
Nekaj časa sem učila na OŠ, med drugim tudi o prehrani. Če nimajo takojšnje koristi od tega, jih niti najmanj ne zanima. Se pravi, če se ne bo takoj po tistem, ko nekaj poje začel zvijati od bolečin, ga ne bo zanimalo, da to lahko škoduje njegovemu zdravju. Vsaj večina ima tak odziv:))
In s krožnika bodo pojedli absolutno samo tisto kar jim je všeč po okusu in mogoče jih lahko še z malo čustvenega izsiljevanja pripravimo do kakšnega grižljaja (Eno za atija…) kar pa spet ni dobro.
Mogoče v razmislek: če je športnik in dovolj zagret, ga morda pritegne režim prehrane, ki ga ima kakšen njegov vzornik; Ali pa mu kakšen športni trener, učitelj razloži pomen določene prehrane za razvoj takšnih in drugačnih sposobnost, s katerimi bi lahko dosegel boljše športne rezultate – vsekakor nekdo, ki ga bo sprejel kot avtoriteto, ker mame tu žal odpademo:)) Moja dva sta še majhna in se trenutno ubadam s čimbolj raznoliko pripravo, oblikovanjem in serviranjem hrane. Včasih uspe včasih ne. Gledam pač, da v roku enega tedna resnično dobita vse pomembne stvari, pa tud če en dan za kosilo je samo riž, drug dan korenček itd. Samo da obroki ne postanejo bojišče:))
Sporočite, če vam bo uspelo kaj premakniti v pozitivno smer. Morda se vsi kaj naučimo.
LP Barb

če vegetarijanec uživa raznovrstna vege živila in predvsem tudi dovolj SOJE in SOJINIH izdelkov, pa SEJTAN (pšenično meso) dalje, dovolj raznovrstnih oreščkov (orehi,lešniki,mandlji) tudi suho sadje (fige,slive,rozine,marelice) namesto kravjega mleka pijte sojino mleko (lahko ga naredite sami-sem enkrat že napisal kako se ga naredi in je poceni-če koga zanima mi lahko piše na mail in mu to še enkrat napišem)….potem pa seveda raznovrstno sadje in zelenjava in od tega čimveč surovega, ker ima najvišjo biološko vrednost in naravne encime,ki se sicer s kuhanjem uničijo…..če pa kaj potujete v Avstrijo, potem si ovbezno kupite tam ALGE, ki vsebujejo veliko vitamina B12, ki ga v brezmesni hrani ni nikjer….ta vitamin je zelo pomeben in se ni za hecat…..dovolj ga je v kravjem mleku in jajcih, ampak če tega ne jeste, potem bo lahko hudič….človek ima tega vitamina kar nekaj v zalogi-za nekaj let, če je prej jedel živila živalskega izvora….sicer pa prosite svojega zdravnika, da vam s krvno analizo ugotovi stanje B12 v krvi…..

Alge niso povsem zanesljiv vir vitamina B12, ker ga telo ne more ali pa zelo slabo izkoristi. Mogoče kakšni kvasni pripravki, pa tudi ti se razlikujejo med seboj.
LP Barb

Ojla, Jože, mi lahko pošlješ recept za sojino mleko?
najlepša hvala, branka

sojino mleko:

rumeno sojo namočimo čez noč
naslednji dan sojo izmerimo-koliko dcl jo je in ji potem dodamo 4 količine vode
(primer, če imamo 0,50 litra namočene soje-dodamo 2 litra vode in vse skupaj zmiksamo v multipraktiku v drobno kašo-kar se da drobno….
potem to zmes kuhamo-naj počasi vre cca. 10 minut…potem vse skupaj precedimo skozi cedilo v katerega smo dali gazo….to je to….če hočete sladko mleko, dodajte sladkor in malo soli, sicer pa samo malo soli….to mleko lahko pijete, ga uporabljate za palačinke namesto kravjega mleka, lahko ga cepite z kravjim jogurtom in dobili boste sojin jogurt, lahko skuhate puding…skratka uporablja se kot kravje mleko……………veselo na delo………

Jože, hvala, bom probala, branka

Hcerka je ves cas studija na fakulteti bila vegetarjanka.Ob zanositvi ji je zdravnik svetoval,naj poskusi jesti tudi meso,vsaj obcasno.Ravnala se je po nasvetu.
Zdrava,vesela.Mi vsi smo se ,ce ne drugega ,naucili pripravljati zelenjavo in socivje na najrazlicnejse nacine in postali skoraj vege.Bolj nam disijo zelenjavne jedi kot mesne. Njen sine,danes 13 let, anti sadje,anti zelenjava.Uziva jo samo v kitajskih in indijskih restavracijah.Ve,da mora 1 krat na teden pojesti zelenjavno juho in 1 krat na dan jabolko.To uposteva,toda videti bi morali njegov obraz ,ko sedi pri mizi!
Zrastel je pa v ozji in sirsi druzini,kjer uzivamo veliko sadja in zelenjave,pa se sadovnjak imamo. Kaj si misliti ob tem? LP soja

zelenjavna juha ima zelo malo vitaminov, ker se pri kuhanju uničijo, predvsem se uničijo vitamini,ki so občutljivi na temperaturo in zrak….eno jabolko na teden pa je milo rečeno bolje kot nič……če uživa mleko, mlečne izdelke, jajca, kakao,žitarice, kakšno suho sadje (fige,rozine,marelice) potem zna biti, da mu ne manjka kaj dosti…..vprašljiv bi lahko bil C vitamin, ki je izredno občutljiv na vročino in zrak,no morda bi ga lahko nadomestil z pravilno skuhanim šipkovim čajem (pokrita posoda in ne dolgo kuhati in skoraj takoj popiti….kako pa je sicer z njim, ali je večkrat bolan….to bi lahko pomenilo, da ima slab imunski sistem…..dobro bi bilo pregledati kri…..

Pozdravljen,Joze.Te popravljam:,jabolko 1x na dan ne teden.Zelo rad ima mandeljne,rozine,,jabolcne krhlje,posusene marelice,fige.Susim sama v biosusilniku.Uziva veliko mleka ,sira,skute in ovsene kosmice vsak dan.Tudi svez doma stisnjen sok agrumov in korencka. Testenine in riz ima rad in tudi meso.Ne mara salam. Solate,spinaca,vse sadje,ki ni krepko za ugriznit odklanja.Mogoce bo pocasi tudi to sprejel. Zdrav:rolka,kolesari,plava,smuca,borda in goji karate.Prehladi se ga ne lotevajo ..Trkam na les. Lp soja

potem je pa vse v redu……;-)………….kar tako naprej

Hcerka tudi pravi,naj se ne sekiram! Lp babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close