Mlad krompir v pečici
Večkrat sem že naredila mlad krompir v teflonski ponvi. Dodala sem malo maščobe (olje, margarina), sol, pokrila, vmes premešala in zelo lepo se je zapeklo, skoraj lepše kot v pečici, pa še elektrike gre manj. Na koncu pa še peteršilj.
Če pa pečem kakšno meso, dodam zraven krompir, navadno surovega.
Upam, da sem ti dala kakšno idejo, bom pa tudi sama prebrala še druge predloge.
Lp
Mladega krompirja nikoli ne lupim; dobro operem in osusim. S tanko lupinico je okusnejsi.
Ce samega pecem v pecici, dam malo olja v ze predogreto pecico. Lahko ga peces nesoljenega( meni je tak vsec – okus daje po orehih) in ga osolite ze pecenega. Lahko pa potreses malo grobe soli.
Nekoc sem jedla pecen krompircek samo na soli ( nic mascobe); je bil tudi dober. Sama ga se nisem. Nic ga ne polivam. Samo malce z dolgo kuhavnico obracam od casa do casa. Naj bi bili krompircki vsi enako veliki ali majhni.
Ko je ze vecji, a se vedno mlad, ga pa prerezem na pol in postopam enako.
Rada dam zraven kar cele mlade cebulce, da se tudi popecejo. Okus obojega dober:) Jaz imam rada razna suha zelisca. Po krompircku posujem tudi nekaj tega.
Dober je tudi tako, kot je svetovala Mojca – na plosci.
Vnuk ima potem rad, da dam na kroznik malce masla ali kisle smetane, lahko tudi razmesano kaksno sesekljano zelisce( drobnjak) in potem krompircek v to pomaka.
Imam se zelo dober lanski krompircek – taki majhni ( Bloska planota). Malo ga skuham, previdno odstranim kozico in ga dam v pecico. Rezultat:
Ko je zapecen, vsi mislijo, da je nov:))) Zlatorumen in zelooo okusen.
Lep pozdrav Babi
Pa še moj nasvet: krompir, naj bo star ali mlad, peci na PEKI PAPIRJU.
Na papir narežeš poljubne, enakomerno debele kose krompirja, malo posoliš in naoljiš, dodaš na debelo narezano čebulo in lovorjev list, premešaš z rokami in pečeš v vroči pečici, dokler zlato ne porjavi. Mešati ni potrebno.
Miranda
Zelo težko je reči, koliko časa se peče, saj je to odvisno od vrste krompirja, od pečice itd. Če se preveč izsuši bi morebiti pomagalo, da pekač prekriješ z alu folijo, malo pred koncem pa odkriješ, da se dodobra zapeče – mislim pa da za to skoraj ni potrebe. Ni druge zanesljivejše možnosti, kot vmes malce poizkusiti.
Sicer pa je tudi zelo dobro, če se da med kropmir v pekač na rezance ali kocke narezano svežo papriko, pa precej strokov česna z malo olivnega olja ali druge maščobe (lahko pa tudi mladi korenček, pa čebulo itd. in seveda začimbe po želji – rožmarin, kumina, lovor,zrnje popra, sol,…lahko vse naenkrat ali le posamezno) med pečenjem pa malce pomešati kot pravi Babi, z dolgo kuhalnico.
Lp.
Kot sem rekla zgoraj, to je zelo težko reči na koliko stopinj se peče, ker vsaka pečica peče malce drugače, bi rekla takole približno od 175 – 200 o C (električna, ventilatorska spet drugače) lahko pa kakšnih 20 minut pečeš na nižji temperaturi, proti koncu pa povečaštemperaturo, da se naredi skorjica.
Ko bo mlad krompir zrasel,se bo pri nas začelo veselje (upam, da že ta vikend) Pri nas ga najraje jemo ocvrtega. Samo pošteno operem,posolim in vržem v fritezo.Ga ni boljšega. Kvečjemo dam zraven še eno mlado čebulico, da je še bolj sladek. Tako narejen krompir ne rabi mesa. Mnjami. Potem tiso kroglico zmečkaš z vilico in ven prileze tisto sladko belo meso…, okoli pa zlato zapečena lupinica….
Mlad krompir pečem kar v teflonski ponvi, tako kot so predhodnice opisale zgoraj. Bom pa poizkusila v pečici, zato, ker sem ravno včeraj pekla mlad krompirček, pa se je bolj skuhal kot spekel. Tale kupljen se res skrije pred domačim kifeljčarjem. Verjetno je gojen v ekstremnih pogojih in je zelo voden. Vsako leto ga posadim eno gredo in je tako dober, da ni treba nič mesnatega zraven.
LP
Jaz ga pecem v pecici, v pokriti jenski posodi, na koncu ga pa odkrijem, da se zapece – vse skupaj traja slabo uro. Na koncu potresem s petersiljem, poleti tudi z baziliko.
Zraven sem zadnjic naredila drobnjakovo skuto, vcasih zeleno solato, poleti strocji fizol – meni se tudi zdi, da pride v brezmesnem jedilniku bolj do izraza.
pozdravcek,
proxima
Forum je zaprt za komentiranje.