miske
Pozdravljene!
Zadnjic sem delala miske po naslednjem receptu, ki sem ga dobila tu gor.
govorim priblizno: 2 loncka moke, 1 jajce, 1 loncek jogurta, 1/2 pecilnega praska, zlicka ruma, ne vem ce sem se kaj pozabila. Vse skupaj sem zmesala kar s kuhalnico. Segrela sem olje, in testo vlila v vroce olje. A glej ga zlomka, znotraj se sploh niso ocvrle, pa ne vem zakaj. Je morda vzrok v tem, ker nisem mesala z mesalnikom???
To so jogurtne miške, ki jih včasih naredim in so krasne.
Še skrivnost. Prvič so bile tudi moje na sredi surove 🙂 Pa ni kriv mešalnik, seveda ne. Delala sem prevelike, zajemala sem jih z veliko žlico, sicer ne polno, a mimogrede zajameš malo več. Mogoče sem imela tudi prevroče olje, tako so bile od zunaj že čisto temno rjave in jih res nisem mogla pustiti dalj.
Sedaj delam tako, da dam olje v dve manjši kozici. Uporabljam samo še malo žličko, tako so miške manjše. Ko se pečejo, tako ali tako narastejo, so velikosti recimo za dvakrat ugriznit. Najprej z žličko kar najboj hitro narežem okoli 5 ali 6 mišk v eno kozico. Več ne, ker preden daš 5. v kozico (težko gredo z žlice dol), se prva že en čas peče. Pa še olje se ne shladi več kot toliko. Hecno je gledati, da se dejansko same obračajo. Ko sem to samo brala na forumu, sem mislila, da se kdo heca. Pa se res same obrnejo. Verjetno zaradi teže, surovo testo je težje od pečenega, pa prevaga navzdol.
No, medtem ko se v prvi kozici pečejo, jih z žličko že režem v drugo kozico. Potem iz prve s ponovko poberem na papirnate brisače, hitro noter novo rundo, medtem je druga že za ven vzet.
Običajno delam iz dvojne količine recepta, ko se enkrat začne, gre v dveh kozicah zelo hitro (še prehitro), štedilnik je usran in pošprican z oljem, večerja pa super, domači vedno navdušeni.
LP Mimi
Tudi pri nas jih imajo otroci radi, sicer pa kaj pa otroci nimajo radi, kar ni najbolj zdravo 😉
Kot je napisala Mimi, delaj male miške s čajno žličko in ne cvri prehitro na prevelikem ognju. Olje mora biti dovolj segreto tudi za prvo rundo (da se ne napijejo maščobe), a jih potem ne cvri na največjem ognju.
Jaz si pomagam z dvema žličkama… z eno zajamem, z drugo potisnem testo dol… gre hitreje, kot če čakaš, da se testo samo odlepi od žličke.
Ocvrte potresem z mešanico sladkorja v prahu in cimeta.
Naslednjič ti bodo zagotovo uspele.
Vladka
Oh, Rdečelična, saj veš, resnica je ponavadi vedno presenetljiva.
Samo to je, da z leti res vedno bolj rada kuham, posluša me ne nihče, tako je bolj za mojo dušo, domači pa – saj vemo, kako je. Včasih jim rečem, da pojma nimajo, kako jim kuham, ker sem jih čisto preveč razvadila. Bi jih vse skupaj dala v rejo za en mesec, pa bi videli hudiča. A jih kdo vzame? Ne, ne, saj se hecam.
In še ena skrivnost, sploh nimam nobenega talenta za kuhanje. Po prvem uspešnem poskusu očitno in žal nekaj znam šele, ko preigram in ugotovim, na kakšne načine vse ne gre. Zato napišem svoje napake, če je še kdo tak nesrečnež, da bi mu bilo vsaj nekaj prišparano 🙂
In, Vladka, otroci imajo res nos za nezdrave grehe 🙂 Vse moje silne kaše in na novo odkrita zelenjava in podobno jih sploh ne ganejo. Pa tako dobre reči naredim, smrk.
Lepo se imejte, Mimi
HITRO PRIPRAVLJENE MIŠKE
z metlicami ročnega mešalnika dobro zmešamo
2 lončka jogurta
2 jajci
2 žlici sladkorja
malo soli
2 žlički ruma
naribana lupinica limone
zamenjamo metlice z vijaki in mešamo do finega gladkega testa
4 jogurtove lončke moke
1 pecilni prašek
Ocvremo v posodi z veliko olja.
Kepice delamo z malo čajno žličko, ki jo pomakamo v hladno olje.
Po želji miške potresemo s sladkorjem v prahu.
Sedaj vidim, da sem zgoraj hitela in mi je ušlo napisati, da so bile tiste moje prve in prevelike miške v sredini še surove, tj. okoli temno rjave, v sredi se je vleklo. Bljak.
Vidve sta delali manjše, zato so sicer bile pečene, a samo minutka se mi vseeno zdi premalo. Je pa to tudi moja mora, stalno me je strah (še posebej po prvi izkušnji). Pečem na plinu, pa ga kar konkretno zmanjšam, na polovico gotovo.
Letos sem pri krofih brala, da jih pečejo tako, da plin zmanjšajo celo na minimum. No, ampak krofi so veliki in se morajo res peči svojih 8 minut.
A ponovi vajo, tvoji ga pa pihnejo :-)))))))
LP Mimi
Ja, ponavadi so ocvrte jedi napite z oljem, če jih damo v prehladno olje. Res je prvo rundo najteže speči, saj olje ne sme biti niti prehladno niti prevroče, ker v slednjem primeru pa se jed prehitro zapeče.
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.