Najdi forum

Ali je možno, da je dlan boleča od miške. Računalnik uporabljam sem in tja čez dan.

Dlan? Bolj običajno je boleče zapestje. Sploh je čudno, če kot praviš uporabljaš PC sem ter tja čez dan.
Vsekakor drži mucko, pardon, miško čisto nežno, ne stiskaj pesti in klikaj s kazalcem na levi in sredincem na desni gumb – prav tako čisto nežno.

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

Lucija, če ne delaš dosti z miško, je razlog za bolečine treba iskati drugje. Res pa je tudi, da dolgotrajno delo z miško zaradi prisilne drže in položaja roke sčasoma lahko povzroča zelo neprijetne bolečine v zgornjem delu zapestja.
Meni se je to že zgodilo, bolelo me je tako, da sem bil prisiljen delo za nekaj ur prekiniti. Poznalo se mi je še naslednji dan. Zavedati se je namreč treba, da tovrstne težave lahko sčasoma postanejo tudi trajne, skratka da bolečine sploh ne minejo več. Mislim, da so v tujini nekateri celo tožili delodajalce za odškodnine, ker so delali na mestih, kjer so bili neprestano pred zasloni.

Ojla, ta tema pa tudi mene zanima. Ali je možno, da zaradi položaja roke boli tudi komolec?
Je že kdo imel tak problem? Zdravnik (nadomeščal je mojo zdravnico) me je sicer odpravil z diagnozo teniški komolec in dejal, da sploh ni treba igrati tenisa, ko sem mu omenila delo za računalnikom, se je pa režal. Govoril je nekaj od vnetja mišic, ipd. No ja, je že malo v letih in verjetno ne računalniški navdušenec.
Zadeva se vleče že dva meseca, bolečine niso hude, obstajajo pa, sploh takrat ko roko skrčim, stegniti je pa ne morem brez bolečin. Zgleda, da bom morala nazaj k zdrvanici. ne vem, kaj bo ona rekla.
Priznam pa, da sem kar dosti za računalnikom.
Lp.

Možno je tudi to. Zaradi nepravilne drže pred računalnikom, do te pogosto prihaja tudi zaradi napačne postavitve opreme (prenizka ali previsoka miza, premalo prostora na mizi, napačen položaj roke pri delu z miško…. ipd.). Pomagat pa se žal kaj dosti ne da… morda pogostejši odmori, razgibavanje roke.

Ojla.
V planu imam nakup nove mize in stola za moj delovni kotiček. Ne bi bilo slabo, če bi to naredila čimprej.
Domači računalnik imam sicer že 1 leto, ampak zadnje čase je pa tole z roko res čudno. Vsekakor je miza, ki jo imam sedaj neprimerna, se strinjam in moj položaj pri delu tudi. Pazim, pa da je roka v čimbolj udobnem položaju, kolikor se le da.
Hvala za nasvet.

Pomaga pa tudi podloga iz silikona za naslon zapestja.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Če smo se počasi le navadili, da je za dober monitor treba odšteti kakšen tolar več – kar se nam še kako obrestuje pri dolgotrajnejšem buljenju v ekran (bolečine v glavi, temnenje pred očmi ali celo “migotanje” vida…) se bomo morali počasi navaditi tudi na to, da “miškapatipkovnca” ni kar vsaka dobra. NAtančno in nezatikajoče drsenje, prijazni gumbi, pripomočki, nasloni za zapestje in podobno je že pol dela.

Žal pa – prav kot pri monitorjih – dostikrat tudi ne znamo izkoristiti nastavitev, ki nam jih tipkovnica ponuja. Nemalokrat me je kar od vrat zabolela glava, ko sem stopil v pisarno nekoga, ki je imel sicer dober monitor a popolnoma zgrešene nastavitve. Ekran je kar vidno utripal – pa je bilo vse kar je bilo potrebno storiti trikrat klikniti do nastavitev frekvenc.

Z miško-pa-tipkovnco je enako: nastavitve nam lahko mnogo pripomorejo k lažjemu delu. Kako hitro naj se pomika kazalec? Kako hitro moram dvoklikniti, da miška zazna to kot dvoklik in ne dva klika? Kaj mi bosta pognala tista dva dodatna gumba ob straneh miške, za katera sem pravzaprav plačal jurja več (če je pa prodajalec rekel, da je ta boljša, ker ima 5 gumbov!!!). Kako se bo odzivalo kolo na miški? Pa kako hitro naj se odzivajo tipke na tipkovnici? Kako naj sprogramiram tiste “multifukcijske” al kakšne že gumbe na vrhu tipkovnice, za katere mi je prodajalec zatrdil, da mi brez njih živeti ni?

Pa tudi, kako visoko imam stol, mizo, tipkovnico in miško, ekran, vse to…

In končno, mali triki, da ni potrebno stalno begati s tipkovnice na miš in nazaj – uporabo bližnjic kot so
– ctrl + a
– ctrl + x
– ctrl + c
– ctrl + v
– ctrl + levo, desno, gor, dol
– ctrl + shift + levo, desno, gor, dol…
bi moral poznati vsak.

Pa res končno: vsaj na pol ure malo vstat, se pretegnit, zadirigirat (razmigat zapestje…) in narediti par korakov, recimo do okna in nazaj.

Sploh pa: ugasnt računalo in ajd gobe nabirat.

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

Ja, od miške je tudi veliko odvisno, bi se kar strinjala. Eno (tisto, ki sem jo dobila v paketu z računalnikom) sem že skoraj skozi okno vrgla, ker je stalno blokirala, zdaj pa uporabljam drugo (optično) in zapestje ne trpi. Pa podlaga za miško tudi ni kar tako…… Ne sme preveč drseti, pa tako naprej.
Lp.

Strinjam se z Wego – bližnjice so zakon. Sama jih uporabljam na kupe, tako da miško uporabljam minimalno, tako rekoč samo za “označevanje” teksta. Vse ostalo opravijo bližnjice – pa še spomin si boste trenirali, roka pa ne bo trpela …

Če imaš navadno optično miš, potem niti ne potrebuješ podloge (razen, če nimaš stekla na mizi). Pa še pri podlogah za to miš, moraš vzet mat podlogo, drugače bo miš trokirala, ker se žarek odbija od podlage. Največkrat so take “odbojne” podlage tiste hologramske-spreminjajoče, ki jih lahko vložiš v silikonski nastavek za zapestje.

Ja, še en nasvet – upam, da imaš “multimedijsko tipkovnico”, ki ti omogoča brskanje po straneh z gumbki. Tudi tako malce razbremeniš roko im manj delaš z miško …

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close