Mirror-A kdo ve??
hja ..
vsi ljudje vse vedo pravijo..
zanima me ali ima kdo doma RAID-MIRROR..
ali je potrebno pri tej postavitvi TUDI postavit RAID tako, da se OBA diska prej formatirata (pri STRIP-u vem da je tako!!)..ali je to odvisno od tipa kontrolerja??
namreč rad bi zrcalil obstoječi 1TB disk s podatki, pa da ne bom amerike odkrival..
če ima kdo izkušnje .. ampak iz prve roke..
ne bi rad imel po vzpostavitvi MIRROR-RAID-a dva prazna diska..hahahaha..
hehe..
res je da nisem navedel..
ampak kot dober poznavalec boš se strinjal da DOS 6.22 NE pozna 1TB diska??, niti
WIN3.11
niti W95
nitiW98..
ker seveda obstajajo externi raid kontrolerji, ki bi prepoznali 1TB SATA disk (ker PATA jih še nisem videl..), pa jih verjetno MB ki podpira te stare winse ne bi prepoznala tako da..
torej ostanejo novejši XP, Vista, 7 al pa exotika..linux.. ali kaj tretjega..
torej WINXP Pro.. z MB Asrock AliveSata2 z raid kontrolerjem JMicron JMB363..
upam da bo zdaj bolj precizno..
ne gre zato, da ne bi “pogooglau”..al pa ,da se mi ne da..
sem že..
a ravno o tem eksplicitno NIKJER nič ne piše..zgolj suha teorije, pa par vprašanj..
pa sem mislil da bo kašna direktna pomoč iz prve roke, ki mi prišpara par urc dela..
sicer res ni problem.. bom pač vrgu dva prazna (kar bo še par urc dela..) SATA diska gor in probal ..
ko bom imel vse variante naštudirane (en disk ven , pa poizkusit če ga drug PC bere brez problema ki nima raid kontrolerja, pa kaj javlja raid kontroler če nima obeh diskov not in take kombinacije..) bom seveda postavil glavno polje..
vidim pa, da ste eni kooperativni 300/h..
Načeloma se podatki na master enoti ohranijo, vendar če kreiraš raid v biosu, ga
moraš kreirati ročno (advanced) in ne pustiti avtomatsko (v tem primeru ti formatira oba diska).
Sicer si pa instaliraj gui od jmicrona, pa lahko potem v windows okolju (mogoče) lažje
instaliraš raid 1 – pa tudi tukaj pazi – kako ga boš kreiral – najbrž v advanced modu
Malce branja, preden boš delal raid.
http://download.asrock.com/manual/raid/ALiveSATA2-GLAN/English.pdf
Aja – pomembno = preden to delaš – si naredi rezervno kopijo (backup)..
hvala klemenxx..
naj ti po pravici povem da imam omenjeni “manuel” doma..oz sem ga že prej našel…
pa mi ravno za varianto z JMicron za SATA2 vodilo NI blo jasno,- saj imaš možnost izdelave raid preko BIOSa ali v windows-ih, a če dobro prebereš, si trditve v obeh variantah nasprotujeta, oz. je res tako čudno/suhoparno napisano, da NISEM siguren kaj je..(glej točko 3.1.1.2 zadnji stavek točke na strani 21.. ALL ORIGINAL DATA WILL BE DAMAGED!!..)
in ni variante, tudi če za varianto v win na strani 25 točka 3.2.2 (the data of the existing source disk will be kept..) pravi da je ok, da bi “ogrozil” 1TB podatkov…
pa če preberem še o raznih problemih z izmenjavo teh diskov ki so v polju z drugim PC-jem v točki 3.1.1.4 ..pa še sinhornizacija v točki 2.2.5 ni jasna kaj sinhronizira s čim..
pa točka 2.2.8 “system booting”.. če imaš sistem-OS na raidu.. ali kar tako dva diska v raidu??
skratka navodila so.. niso pa tako jasna in detaljna da bi iz njih lahko 100% naredil željeno brez tveganja.. vse je očitno poprej potrebno preverit “na ler” z dvema praznima diskoma…
ker 3 x 1TB diske nimam da bi naredil rezervni backup!!! sem spraševal če ima kdo izkušnje..
kot sem že dejal..
..bom “nafehtal” dva manjša sata diska pa neredil en “ler” preizkus vsega kar me zanima in bom 1000% vedu zakaj se gre..
hvala vseeno..
..(glej točko 3.1.1.2 zadnji stavek točke na strani 21.. ALL ORIGINAL DATA WILL BE DAMAGED!!..)
Seveda ti pobriše – ker takrat delaš Stripe in ne Mirror – ti poglej samo pod Mirror
lahko ti napišem, katere točke preberi, če ne boš našel.
Lahko ti pa jutri naredim povzetek, katere točke je potrebno obdelati, da ti bo delal mirror
vključno s tem, da ostanejo podatki gor.
lp
klemenxx..
mislim da se motiš..
točka 3.1.1.2 najprej navaja VSE vrste RAID konfiguracije, “, Jbod”, “Stripe”, Mirror”.. nato izbereš disk -“select disc”, in še izbereš “blok size”.. tako da NE vidim ločitve med RAID modi..
zato smatram da zadnji odstavek velja ze VSE mode!!
ker mi je predvsem pomembna kompatibilnost/prenosnost diska (1TB) s podatki, mislim da bom raje ostal kar pri stari “copy” varianti na oba diska..tako da nimam nikakršnih težav in beljenja glave kaj bo in kako bo s sinhronizacijo (nič ne govori o tej sinhronizaciji ali je le enosmerna Master-mirror ali je Mirror-Master ali lahko izbiraš), če disk kam prenesem, ga odklopim ali priklopim nazaj, če po pomoti odnsem Mirror disk namesto master itd….
moja predpostavka je bila:
vzamem dva diska, enega s podatki in enega praznega (enaka po velikosti!)..
naredim Mirror na “živo” -z diskom s podatki..
prenašam, odklapljam in priklapljam master disk na drug PC (priklop na izmenljivi SATA rack)
če crkne Master, lahko Mirror disk vseeno prenesem normalno na drug PC NE da bi poprej moral restavrirati raid..
če to ni tak “simpl”, meni ne služi kot bi želel..
tako da, se mi zaenkrat kar ne mudi več ta mirror raid,
tebi pa vseeno hvala..
Forum je zaprt za komentiranje.