Minimalna plača
Kaj menite o teh dvigih minimalnih plač. Ok, za nekatere je to sigurno dobro, ampak kaj pa za nas druge…
Gledam UL in piše:
Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom, opravljeno
od 1. januarja 2011 dalje je 748,10 euro.
2.
Prehodni znesek minimalne plače za delo s polnim delovnim
časom, opravljeno od 1. januarja 2011 dalje je 698,27
euro.
V naši firmi je tako (in verjetno po drugih tudi), da so tistim, ki so imeli minimalno plačo le-to potem popravili, ostalim pa seveda ne, kar pomeni, da so se razlike bistveno zmanjšale in da v bistvu delamo že skoraj za isti denar kot snažilka.
Minimalna plača vpliva tudi na kreditno sposobnost…. kar za nas spet ni ugodno…
OK, vsi, oz. vsaj velika večina imamo premajhne plače, to je res.
Toda, ali čistilka tako po vašem dobi preveč? Mislite, da ona manj potrebuje za življenje kot nekdo v pisarni? Hm, pa še težje fizično delo opravlja….Ne mi sedaj govoriti o odgovornosti itd… , marsikdo v pisarni opravlja dela, ki bi ji se jih z lahkoto naučila tudi jaz, ki delam kot čistilka. Po moje bolj trpijo trgovci v živilski stroki za minimalca. Me zanima kako dolgo bi zdržala gospoda ( npr. pisarniška) brez dobre snažilke? Saj je večini izpod časti da kaj pospravi za sabo. Nekdo mora opraviti tudi to delo. Je zato manjvreden?
Uf, res me razjezi, kot bi bili mi, ki delamo tako že za “mizerijo” krivi, da imajo oni v pisarnah sedaj po novem le kakšen evro več.
Nisi prav razumela mojega bistva. Ne gre se za to, s koliko lahko nekdo preživi in s koliko ne. Hočem povedati, da je sistem narobe zastavljen. Jaz izhajam zgolj iz situacije v našem podjetju. O težkem fizičnem delu naše snažilke bi se težko govorilo. Ima par pisaren, sprazni koše in pomije po tleh – malo po sredini. O odmikih kakšnega pohištva (manjše mizice ali predalnika na koleščkih) lahko le sanjamo. Zavese opere 1x na leto ali pa še to ne… kje je tukaj težko fizično delo? Na drugi strani pa zaposlene z visoko izobrazbo in delom za katerega je potrebno odgovarjati pred inšpektorji, nadzornim svetom in še en kup drugih nadzornikov.
Torej, po tvoje, je to eno in isto. Jaz npr. ne grem ob 15. uri iz službe in pozabim na službo… Kje pa…
Menim, da ni prav, kar so naredili. Strinjam se, da mora biti minimalna plača večja, vendar bi to morali urediti na drug način. Npr. določiti višino do katere se plače ravno tako dvignejo.
Lahko te jezi, ampak ravno iz tega razloga zdravniki, sodniki, učitelji stavkajo vsakih nekaj let. Ker smatrajo, da imajo prenizke plače glede na povprečje (ne pa v absolutnih zneskih). Povedano drugače, tudi če vsakdo preživi s 1000€/mesec, se bo to marsikomu zdelo premalo, ker smatra, da on/ona pa že ne bo na istem nivoju kot preostala raja.
Minimalna plača je po zakonu določena, in če se komu zdi, da premalo dobi za bolj odgovorno delo, gre lahko opravljat tudi delo čistilke ali pa kogarkoli za minimalno plačo.
Vsak sam zase ve koliko se ceni, kako se bo pogajal, kaj lahko nudi, kakšno znanje in izkušnje ima, če komu ni všeč služba mislim, da je veliko kandidatov, ki bi delali tudi v pisarni za minimalno plačo.
Sem razumela, hočem povedati, da me jezi, ker se vedno omenja, primerja s plačo čistilke, delavcev. In to poslušamo vsi z minimalno plačo. Naj bodo razlike, sem za to, sem se že sprijaznila, da če pač nisem imela priložnosti narediti šol, da je pač tako. Toda tale minimalna plača je še zmeraj ravno za golo preživetje, če si skromen.
In mi resnično nismo krivi, da vlada ni uskladila vseh. Morala bi…Kaj vse bi še morala…
PS: Vse čistilke pač ne delajo tako malo. V servisih so takšni normativi,( pisarne npr. po 1200 kvadratnih metrov za 8 ur) da te včasih glava boli. To še gre. Toda – samo primer, gostinski lokal, ki ga med tednom počistiš brez problema v 2 urah, v soboto in nedeljo pa porabiš 5-6 ur. In treba je vsako še tako veliko ali malo stvar prestaviti, da pobereš vse steklo itd… In , da če nimaš stroja pomivaš z vsakim vedrom vode par kvadratnih metrov, ker je vse polito od npr 200 kvadratov? Potem se pa čudijo,oz. so čistilke krive, če ni dobro opravljeno prek servisa, zmenjeno je bilo 2 uri dnevno…No, to je le en primer, se kar dela marsikje. Sem delala 20 let v proizvodnji, pa nikoli tako utrujena kot če čistim 8 ur.
“Blagor” vaši čistilki…no, jaz bi iskala delo, če ga ne bi bilo, ha ha, bi mi bilo dolgčas, bi kaj tudi odmaknila.:))))
Jaz tudi delam kot čistilka po spletu okoliščin, imam srednjo šolo, pa me tudi pogreje še tista starinska mentaliteta, da so vse čistilke zabite in niso vredne niti minimalca, ker njih delo nič ni vredno.
in končni fakt je, da smo vsi slabo plačani, denimo, čistilka naj bi imela 900 evrov, pisarniški delavec 1100, neka uravnilovka naj bo, ampak za to draginjo itak nič nimamo, ne prvi ne drugi ne zadnji, za kar pa so krivi sistemi, ne povprečni delavec, bodisi s svinčnikom ali omelom.
Jaz tudi delam kot čistilka po spletu okoliščin, imam srednjo šolo, pa me tudi pogreje še tista starinska mentaliteta, da so vse čistilke zabite in niso vredne niti minimalca, ker njih delo nič ni vredno.
in končni fakt je, da smo vsi slabo plačani, denimo, čistilka naj bi imela 900 evrov, pisarniški delavec 1100, neka uravnilovka naj bo, ampak za to draginjo itak nič nimamo, ne prvi ne drugi ne zadnji, za kar pa so krivi sistemi, ne povprečni delavec, bodisi s svinčnikom ali omelom.[/quote]
Sistem je za vse enak, važno pa je kako se znajdemo v sistemu trenutno sistem dopušča veliko sive ekonomije, če bi bil za vse sistem kriv bi bili vsi ali vsaj večina na istem. Včasih je treba mal pomigat in se premakniti.
V Sloveniji so place na splosno prenizke, minimalne so pa itak katastrofalne!
Popolnoma se strinjam z dvigom, ce pa ljudje niste zadovoljni, pa pejte na ulice! NO, koliko vas bo slo? Nobeden, tako kot vedno! Torej le ni tako hudo!
Kar zadeva pa kredit z minimalnimi dohodki – jaz si sploh ne bi upala vzeti posojilo na dohodek malo visji od minimalnega! Kako boste pa vracali, ce se tega dohodka ne bo (dolgotrajna boniska npr.)?
tole je posledica dejstva, da so povprečne plače zaposlenih (če odštejemo vodilne, nagrade in podobne) iz leta v leto realno padale. zato je razkorak med povprečno plačo in minimalno plačo vedno manjši.
če bo šlo tako naprej, bo slej ko prej več kot polovica zaposlenih na minimalni plači, kar je razlog za zaskrbljenost.
na minimalni plači ne bi smelo biti več, kot 20% delavcev. mi smo to že zdavnaj presegli.
Forum je zaprt za komentiranje.