Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Minimalna plača

Minimalna plača

Tako, sedaj pa prosim, da me nekdo poduči.
Ker prejemam minimalno plačo, se pravi 566 € bruto, me nekaj zanima. A tu noter spada vse, se pravi dodatek za nedeljsko, popoldansko delo, praznično delo, ali bi naj bil 566€ bruto plus ti dodatki?

Ko je bila minimalka 536 € bruto, sem namreč dobila enak neto, se pravi 410 €, pa nimam nobenih odtegljajev, razen tistih standardnih, ki jih ima vsak pri plači.

Torej, zakaj bruto gor, neto pa še vedno 410 € izplačila?

Pri nas dela ena pri plačah taka, da ko prideš v pisarno neveš, ali bo zaspala, ali pa padla pod mizo vsak čas, ker ji je tak dolgčas v službi.
Da bi pa kaj povedat znala, pa je seveda že drugo vprašanje.

Ja halo, valda ti bo tista, ki ti je obračunala plačo povedala kaj je naredila, naj te ne zanima ali spi v službi ali ne. Jaz ti za njeno delo ne morem govoriti, ker nimam pojma, ampak če ti nekaj ne štima podi k njej in to razčisti. Če pojdi pa eno inšnaco vičje, pa kar povej ji to..Saj gre vendar za plačilo za tvoje delo.
Pogumno

dodatna olajšava ni upoštevana zraven.

to pa zato, ker računalniških programov, ki bi bili zastonj za to še ni, ona pa očitno ni toliko sposobna, da bi znala izračunat sama, ali pa je program drugače ne spusti skozi.

Minimalna plača je nekaj manj kot 480€ bruto.

Jaz delam v službi kot nora (fizično), niti za minutko si ne morem vzeti predaha, moj sodelavec pa zraven svojega (ne) dela rešuje križanke, bere časopis in celo spi. Plačo ima pa višjo kot jaz.

Minimalna plača se izredno poveča in za delo, opravljeno od 1. marca 2008 dalje, znaša 566,53 eurov – kopirano iz računovodja.com. Ne vem, od kod tebi 480€ bruto. Prej je bila 28€ nižja.

Pri minimalni plači ti je lahko upoštevala dodatno olajšavo za tiste z najnižjimi plačami v letni višini 1000 EUR (mesečno 83.33 eur), zato je neto znašal 405 EUR. Zdaj z minimalno plačo 566,53 x 12 + regres presežeš mejo za dodatno olajšavo (6800 EUR), zato pa minimlna plača 410 EUR.

Zato pa teče debata o dodatni olajšavi oz. spremembi lestvice/stopnje, ker višja minimalna plača za 28 eur/mesec izniči odatno olajšavo.

Teorija je eno, reala pa drugo. Novoles, Žito, Aero, Resistec, …. 480€ bruto. Od kod meni to? To pa ja ni skrivnost, imajo vse lepo napisano v pogodbah, pogostokrat je plača omenjena tudi na razpisih, pa tudi na razgovoru povejo.

Ja, to je bruto OSNOVA. Na to grejo še dodatki: za delovno dobo, za izmensko delo, za praznike, nočno… Če to vse skupaj (osnova + dodatki) ne pride na 566,53, je pa treba obračunati še razliko – t.i. razliko do minimalne plače. Skratka, bruto znesek za poln delovni čas (brez kake bolniške) ne sme biti pod 566,53. Če je, pa plačilno listo poslat na inšpekcijo (še prej pa odrezat z nje ime).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close