Minimalna hitrost na cestah
Spoštovani!
Zanima me, kolikšna je minimalna dovoljena hitrost na cestah. Nekje sem enkrat slišal, da je 70% najvišje dovoljene hitrosti. Obenem pa ne smeš za seboj povzročati kolone.
Sprašujem zato, ker se za menoj velikokrat nabere kolona vozil, ko je omejitev npr. 90 km/h, jaz pa se peljem s prav tako hitrostjo. Ali npr. ko po avtocesti s svojo hitrostjo 130 km/h prehitevam počasnejše vozilo, pa mi začnejo za menoj vozeči svetlikati in trobiti.
Včasih se po avtocesti peljem okoli 100 km/h, pa me za menoj vozeči na voznem pasu tudi zvočno in svetlobno opozarjajo.
Včasih na avtocesti pri 110 km/h prehitevam več tovornih vozil v koloni, ko s hitrostmi, ki so že po zaznavanju veliko večje od 130 km/h, za menoj pripelje avtomobil in že od daleč pobliskuje z lučmi.
Seveda je v vseh teh primerih vozilo izpravno in upoštevam vse ostale predpise.
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani moderator Luka V. Rupnik!
Prosim Vas, da bi odgovorili na moje vprašanje, ki kljub vaši aktivnosti ostaja že dolgo neodgovorjeno. Obenem sprašujem, če so vozniki, ki ti takrat, ko pelješ s hitrostjo, ki ne presega najvišje dovoljene hitrosti, hupajo in svetlikajo, v prekršku, ker motijo promet in bi si lahko zabeležil njihove registrske številke ter jih posredoval policiji.
Lep pozdrav,
Primožin
Pozdravljeni, minimalne hitrosti so različne in so odvisne od kategorje ceste. Vse to je navedeno v zakonu. Npr. na AC ne sem vozilo, ki ne dosega min. 60km/h itd. Res je tudi, da se ne sme povzročati kolone oz. po AC se vozi na voznem pasu. Hkrati je potrebno vedeti, da mora prehitevanje potekati čim hitreje glede na to, da vsak števec malo laže lahko presežete hitrost tudi več kot 130km/h. Če vam bliskajo in hupajo za vami je pač tako, daje to pri nas “šoferska kultura” ŽAL. V takem primeru jih pač ignorirajte oz. se umaknite. Lahko si zabeležite reg. tablice in sporočite policiji. Lp
Najnižje hitrosti ni, niti ne more biti. Potem tudi ne bi smel stati pred semaforjem, ker je na tisti cesti omejitev (recimo) 50, ti pa “pelješ” 0 km/h. Edino, če pelješ <50% max hitrosti, je na določenih mestih treba vklopiti vse štiri žmigavce (recimo izven naselja, po AC, ipd…. v centru mesta pred semaforjem seveda ne)
Če pelješ pod omejitvijo, si se dolžan umakniti, kadar oviraš kolono vozil (3 vozila = kolona). Če imaš šanso, se lahko umakneš tudi ko imaš samo enega za sabo (ker si prijazen).
Če pelješ točno po omejitvi, se ne rabiš umikat nikomur. Če vidiš da je kdo živčen za tabo, vozi na prekratki varnostni razdalji, ali izgleda kot da bo prehiteval v škarijce, ali kako drugače ogrožal sebe n tebe, in če imaš možnost, se mu umakni, da gre mimo/prehiti. Če je res divjak, imaš včasih še srečo, in ga čez kak kilometer srečaš, ko ga popisujejo policisti z radarjem.
Na avtocesti voziš kolikor voziš. Če ne bi rad delal gužve vozi vsaj tako hitro kot tovrnjaki (drugače te bodo prehitevali, in bo še večja gužva kot že tako ali tako je). Za hitrejše je levi pas, po katerem te lahko prehitijo. Ko prehitevaš, probaj toliko pospešiti, da ne oviraš drugih. Kot je v sloveniji zelo pogost pojav, se pogosto v situacijah, kjer kolona avtomobilov z 110, 120, 130kmh prehiteva kolono kamionov, zadaj za avtomobili pojavi kak dražji avto, ki misli da bo z blendanjem dosegel da se bo cela kolona avtomobilov umaknila v špranjo med dvema kamionoma, in jih bo lahko prehitel. Takrat na vzvratnem ogledalu premakneš tisti zatič za “nočno vožnjo”, in blendanja skoraj da ne boš opazil.
Zapisovanje registracij ti ne pomaga nič :/
Hvala za odgovora!
Glede umikanja in povzročanja kolone je poa tako tako: se mi je že zgodil, da se, po regionalni cesti, kjer je omejitev 90km/h ves čas vozil s hitrostjo najvišje dovoljene hitrosti in sem v odsekih, kjer se vidi nazaj v vzvratnem ogledalu videl, da vsaj 1 km za menoj ni nobenega voznika. Potem pa sem čez 2 km za seboj zagledal, kako se mi na hitro približuje voznik. Torej jaz sem vozil 90 km/h on pa me je čez 3 km prehiteval. Kako hitro je vozil? – Bolje, da ne vem. Včasih se tako skupaj pripeljejo trije, štirje… in je torej že kolona (česar se zavedam).
Ni mi pa logično, da bi se takim umikal, če mi pobliskavajo. Ker potem bi se moral stalno umikat s ceste, pa čeprav bi vozil z najvišjo dovoljeno hitrostjo.
Pozdravljeni če vozite po omejitvah se vam ni potrebno umikati četudi je za vami kolona vozil. Sicer je res nenavadno, da vam toliko “pobliskavajo” kot navajate. Morda je kaj drugega narobe, morda vam ne delujejo zadnje luči ali imate prižgano zadnjo meglenko ali kaj podobnega. Morda ne vozite sigurno in vijugate ter vas tisti, ki vas prehitevajo opozorijo, da vas bodo prehiteli ali kaj podobnega. Lp
Spoštovani gospod Luka V. Rupnik,
vaša ugibanja glede časa nepravilnega so odveč, kar sem napisal že v prvem sporočilu: “Seveda je v vseh teh primerih vozilo izpravno in upoštevam vse ostale predpise.” Težava je verjetno v kulturi ostalih voznikov in pa nepripravljenosti Policije, da bi zagotavljala spoštovanje prometnih predpisov.
V službo se vozim 40 km daleč po lokalni in regionalni cesti, ki sta deloma dolgo ravni, omejitev je večinoma 90km/h. Tam nekateri vozijo precej hitreje. Občasno pa je kako naselje, prehod za pešce ali križišče, kjer pa je hitrost omejena na 50, 60 ali 70 km/h. Tudi to je za nekatere prepočasi, sploh proti koncu naselja.
Je pa zanimivo, da ko voziš celo pot vedno z najvišjo dovoljeno hitrostjo, se ti kar naenkrat nabere kolona več vozil za zadkom.
Pozdravljeni, res je kar ste napisali. Vedno bo tudi za vami kolona ne glede na to ali vozite po omejitvah ali celo več. Vedno se najde nekdo za katerega smo prepočasni. Takim je najbolje nekako omogočiti, da vas/nas varno prehitijo in nimate več težav oz. se čim manj obremenjujte z njimi. Policija dela kakor dela in tudi ne more vsega preprečiti oz. kaznovati. Lp
Ko se peljem v službo ali domov, mi pač ni prioriteta, da bi se peljal s polovično hitrostjo. Prioriteta pa mi ni tudi to, da bi plačeval kazni. Tako da šalo na stran.
Kar se tiče policije, pa imajo to ponekod kar fino urejeno (npr. v Švici ali Avstriji). Radarji, višje kazni ipd. Pri nas je tudi odgovornost Policije oz. kar politike. Sem iz Posavja in odkar so umaknili upravo policije iz Krškega v Novo mesto, policistov skoraj ni videti. Tako da, kjer ni mačke, miši plešejo. Se pa strinjam, da bistvo ni v kaznih, bistvo je v kulturi.
V zakonu piše, da se mora umakniti vsako vozilo, ki za sabo dela kolono (več kot dva vozila). Nikjer ne piše nič o pogoju, če prvo vozilo vozi po maksimalni dovoljeni hitrosti ali ne.
Torej, v trenutku, ko se za vami nabere vsaj trije avtomobili, se bi morali po zakonu umakniti. Tudi, če vozite hitreje od najvišje dovoljene hitrosti.
Sam se tudi ne strinjam s tem, vendar teko “pametno” je napisan zakon.
Pozdravljeni menim, da ni čisto tako. Kje in v katerem členu naj bi bilo to navedeno? Če vozilo dosega max. hitrost, se mu ni potrebno umikati, razen npr. na avtocesti, kjer pa se ne umikate ampak prehitevate, ko vozite po prehitevalnem pasu in se nato vrnete na vozni pas kjer se vozi. Prehitevalni pas naj bi se uporabljal za prehitevanje. Žal pa v praksi ni tako. Ali pa če npr. vozite po cesti izven naselja kjer je omejitev 90km/h in za vami vozi še nekaj vozil se vam ni potrebno umakniti. Lp
Ce voznik vozi tudi malo manj kot dovoljena hitrost se mora umakniti, in voznik, ki ga prehiteva, tokom prehitevanja ima pravice preseci najvecjo dovoljeno hitrost v primeru, da bi prehitevalni postopek se cimprej odvil. To se posebej velja za cesto, ki ni avtocesta, V primeru, da z nasprotnega pasa pripelje medtem ko vas nekdo prehiteva, ce vas je vec kot polovico ze prehitel ste dolzni zmanjsati hitrost, da vas lahko prehiti, da se izogne morebitne hitrosti. V nasprotnem primeru, ce vas ni do polovice ze prehitel mora on zmanjsati hitrost.
Zaradi takih debilov, ki mislijo, da če vozijo po omejitvi se jim ni treba umikat iz levega PREHITEVALNEGA pasu, ljudje norijo, prehitevajo po desni in ogrožajo promet.
Pa ne govorim o kamionih in kolonah. Levi pas je prehitevalni, ni to tempomat cruise control mozgani na off na 130 km/h pas. Ce bi imeli 3 pase, ne bi rekel nic, ma ce imamo dva in je en od teh prehitevalni, se ne mores tam zasidrat na 130 in mislit, da itak vec kot toliko ne sme nihce vozit in se ne umikat nobenemum, in pozabit na retrovizor.
Forum je zaprt za komentiranje.