Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika mikrovalovna pečica za telebane

mikrovalovna pečica za telebane

Pozdravljeni,

saj vem, da sem zahojen, a kaj čmo.

šele zdaj sem kupil mikrovalovno pečico (rad bi, da bi jo uporabljala ostarela mama) in me zanima nekaj osnovnih nasvetov. Pečica je 750 vatna (al kaj pač) in najenostavnejša. ima dva gumba. z zgornjim se nastavlja čas delovanja, s spodnjim pa jakost (low, low-medium, medium, high-medium in high).

Prosim za nasvete kako dolgo in na kakšni jakosti:
1-pogreti pijačo,
2-pogreti kos štrudla,
3-pogreti zamrznjeno lazanjo,
4-pogreti odmrznjeno lazanjo,
5-skuhati hrenovko,
6-pogreti pet kosov pohane kure,
7-ali lahko dam odtajati jed v plastični posodici (od skute, rame etc…)
8-kovine naj bi noter ne dajal, sem prebral, kaj pa folija, kaj pa plastika, kaj pa drugi neprimerni materiali …
in kar je še uporabnih nasvetov (lahko tud kakšen link).

moram priznati, da sem malo razočaran: poskusno sem vanjo dal krasne sveže, zjutraj pečene špinačne žepke z listnatim testom, hrustljave kot pesem, a hladne. po petih minutah obstreljevanja z mikrovalovi na stopnji “medium” so bili sicer močno vroči, a testo je bilo tako “coglavo” oz. trdo, da sem ga komaj prerezal. to se mi ravno ne zdi vredno 44 EUR, kolikor sem dal za to čudo tehnike, ali pač?

hvala za nasvete.

dragi behemot,

če si 5 minut cmaril sveže pečene špinačne žepke v mikrovalovki, se res ne smeš čuditi, da so postali trdi. Če bi počakal, da se ohladijo, pa bi z njimi lahko še žeblje zabijal, verjemi. Skratka, odvisno sicer od količine, ampak tako od oka, če gre za en žepek velikosti dlani, bi ga samo zato, da bi ga pogrel, dal v mikrovalovko za 20, največ 30 sekund pri polni, morda tudi eno stopnjo nižji moči.

Koliko časa potrebuješ, da kaj segreješ, ti bodo najbolj povedale izkušnje. Približno pa gre tako:

1-pogreti pijačo (2 dcl hladnega mleka: 1 minuta,da postane vroče pri najvičji moči)
2-pogreti kos štrudla (glej zgoraj pri žepkih),
3-pogreti zamrznjeno lazanjo (tukaj bi uporabil srednjo ali pa celo nižjo moč in ustrezno podaljšan čas – verjetno najmanj 5 minut. Pri višji moči se bodo namreč pretirano hitro segreli zunananji deli, v sredini pa bo lazanja še hladna)
4-pogreti odmrznjeno lazanjo,
5-skuhati hrenovko (če boš hrenovko grel pri najvišji moči, zna eksplodirati – zaradi prehitrega gretja namreč vroč zrak oz. para iz notranjosti ne more dovolj hitro uiti in raznese ovoj – uporabi srednjo moč in kakšno minutko, dve)
6-pogreti pet kosov pohane kure (podobno kot pri lazanji: ne najvišjo moč in daljši čas),
7-ali lahko dam odtajati jed v plastični posodici (od skute, rame etc…) (plastika je OK, če zdrži temperature, do katerih se segreje hrana. Plastična posoda se od mikrovalov neposredno ne segreje,temperatura pa je lahko precej odvisna od hrane – mastne stvari, še posebej olje, pa tudi sladke stvari, kot npr. marmelada, se zeolo hitro segrejejo na zelo visoko temperaturo)
8-kovine naj bi noter ne dajal, sem prebral, kaj pa folija, kaj pa plastika, kaj pa drugi neprimerni materiali … (kovina je prepovedana – mikrovalovi ne morejo predreti skoznjo, hrana se ne segreje, poleg tega pa od kovine odbiti mikrovalovi zaidejo nazaj v magntron (ki oddaja mikrovalove) in ga sčasoma uničijo. Zato tudi nikoli ne poganjaj prazne mikrovalovke.

Sicer pa, kot sem že dejal, poizkusiš, raje z nižjo močjo in krajšim časom, pa potem podaljšaš, če je še potrebno. Sčasoma boš pridobil izkušnje, pa bo. Kruh in pecivo se zelo izsuši, če ga predolgo cmariš, če pa ga samo rahlo pogreješ, ga pa v bistvu zelo osvežiš, vendar ostaja svež samo tako dolgo, dokler je še topel.

he, he, hvala za mnenje ekspert, sploh zato, ker vidim, da forum ni najbolj živ.
praviš, da sem malo premalo cmaril žepke, da bi lahko z njimi zabijal. :-))
si me potolažil, ker tisto hrano je mv čisto spridila in sem se bal, da ji to preide v navado.
OK, bom poskusil malo eksperimentirati, sicer pa imaš prav, raje manj, pa še malo dogreti, kot preveč.

sem kar malo podoben jaroslavu hašku, ki je od tete iz vasi dobil kup jajc in si jih želel skuhati v mehko. po pol ure kuhanja so bila jajca še vedno trda, tudi po eni uri in po celonočnem kuhanju še vedno, zato jih je zabrisal stran.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close