Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Miha, Mihe, Mihi?

Miha, Mihe, Mihi?

Mi lahko kdo razloži, kako se pravilno sklanja ime Miha?
Zadnje čase po poslušam, kako ljudje sklanjajo tako, kot je opisano v naslovu, meni pa nikakor ne gre v ušesa, saj sem vedno mislila, da je pravilno: Miha, Miha, Mihu….

In potem se sliši tudi sklanjatev Mihatu (komu ali čemu).

Vedno sem bila prepričana, da je moja verzija edina pravilna, ker pa se to dogaja na televiziji, ne vem več, kako je prav. Moška ali ženska oblika sklanjatve? Je mogoče prav celo oboje? Zelo težko bi prebavila, da je ženska oblika zares pravilna 🙂

Oboje.

niti približno se NE strinjam: Prav je izključno MIha, MIhe, MIhi, MIho. itd. Od kdaj naj bi bilo pravilno oboje??

Od osnovne šole dalje.

Res je!

Dobro, ne bom več debatirala, sam sem pogledala v Pravopis, kjer piše, da je daljašanje s t imen MIha in Marko neknjižno.Če sem pa kje kaj spregledala, pa se opravičujem za zmedo

Mislim, da je Zvedavec z “oboje” mislil na žensko in moško sklanjatev, ne pa na daljšanje s “t”.

Tako je, pravilna sta tako moška kot ženska sklanjatev, podaljšanje s t pa seveda ne.
Sicer je pa tale stran kar uporabna za take dileme:

Že od nekdaj. 🙂

Nala, očitno se je zgodil “komunikacijski šum”. Govorimo o tem, da sta pravilna načina tale dva:
1. Miha, Miha, Mihu …
2. Miha, Mihe, Mihi …

Sklanjanje na način “Miha, Mihata, Mihatu” pa res ni pravilno.

Skloni Vprašalnice Sklanjanje (Miha)
1. imenovalnik kdo ali kaj? Miha
2. rodilnik koga ali česa? Mihe
3. dajalnik komu ali čemu? Mihi
4. tožilnik koga ali kaj? Mihe
5. mestnik (pri) kom ali (pri) čem? (pri) Mihi
6. orodnik (s) kom ali (s) čim? (z) Miho

nekoč smo rekli temu sklanjanje moških imen na -a po ženski sklanjatvi

pa me je prav predvčerajšnjim presenetil sinov učbenik za OŠ – temu se zdaj bojda reče “druga moška sklanjatev”

pa se se komajda navadil na “levi prilastek na desni strani”

To te je presenetilo? Potem je pa res že nekaj časa minilo od tvoje osnovne šole. Tudi v mojih časih, ki so zdaj tudi že 20 let nazaj, smo v OŠ temu rekli druga moška sklanjatev. 🙂

eni imamo pač otroke malo kasneje 😉

Če je Miha samostalnik ženskega spola, se sklanja po ženski sklanjatvi, če je pa Miha samostalnik moškega spola, pa se sklanja po moški sklanjatvi. Kaj tukaj ni jasno?

tvoje ime

Moje ime ni Miha.

Smo se pa v šoli učili, da tisto, po čemer se ime Miha sklanja, je 1. ali 2. moška sklanjatev in ne 1. ženska sklanjatev.

Ki je, seveda povsem slučajno, enaka prvi ženski sklanjatvi.
Tudi prav, poimenovanja so pač dogovorna.

SS 1952 je poznala 4 sklanjatve SP 2001 pa je prinesel po vmesnih pridobitvah iz SP1962 še drugo in tretjo srednjo sklanjatev.

Jaz bi sklanjanju besede gospa rad rekel peta ženska sklanjatev, pa hčeri šesta…
A kaj, pač nisem Toporišić, da bi si lahko izmišljeval vnedogled.

Lahko se sklanja po 1. moški in po 2. moški tako da je pravilno oboje

New Report

Close