Mi pripada dopust?
Pozdravljeni!
Zaposlena sem za nedoločen čas. Konec leta 2011 sem šla na porodniški dopust, ki so mi ga po izteku podaljšali še za tri mesece, zaradi razvojne ambulante. Tako da sem bila na porodniški do začetka leta 2013. Vmes pa sem ponovno zanosila, sedaj sem v šestem mesecu, trenutno pa sem zaradi težav na bolniški.
Zanima pa me sledeče: Ali mi pripada dopust iz leta 2012, ki ga še nisem koristila, saj sem bila kot že rečeno na porodniški? Kajti, če ga ne izkoristim do 30.6.2013 mi propade…Torej sem upravičena do njega, mi ga mora delodajalec odobriti, ali je to le njegova »dobra volja«?
Hvala za pojasnila.
Lp
Spoštovani!
Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če pa je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil dopust odmerjen, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust do konca tekočega koledarskega leta, od tega mora izrabiti do konca koledarskega leta najmanj dva tedna, preostanek pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
V skladu z zakonom imate tako pravico do prenosa lanskega dopusta v to leto le v obsegu nad dvema tednoma.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.