Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis mi pomagate z vejicami?

mi pomagate z vejicami?

Tu gre predvsem za povzemanje določenih sistemov, ki ustrezno funkcionirajo in opuščanjem oziroma prestukturiranjem nekaterih sedanjih zastarelih sistemov.

Tale gornji stavek me muči. Bi morala pred “in” stati vejica?
Hvala!

Gre za razvoj od prvih ustanovitvenih pogodb pa naprej do Evropske unije kot jo poznamo danes.

Še pri tem stavku imam problem. Je pred “kot” vejica?
Hvala!

Je vejica, ker imamo poved z dvema stavkoma, glavnim in podrednim. Tudi v tvojem prvem stavku bi jaz dal vejico pred in.

Še enega imam, spet je vejica problem. Tokrat pred “kot”

Tako je na primer poškodba pri delu manj odvisna od volje posameznika, kot brezposelnost od volje brezposelnega.

Kako pa je v tem primeru? Hvala!

Po moje:

Tako je na primer poškodba pri delu manj odvisna od volje posameznika kot brezposelnost od volje brezposelnega.

Mislim, da ni vejice, ker nimaš glagola. Vejica bi bila recimo v primeru:

Tako je na primer poškodba pri delu manj odvisna od volje posameznika, kot je brezposelnost (odvisna) od volje brezposelnega.

antitalent napisal:

> Tu gre predvsem za povzemanje določenih sistemov, ki ustrezno
> funkcionirajo in opuščanjem oziroma prestukturiranjem nekaterih
> sedanjih zastarelih sistemov.

S tem tvojim stavkom je nekaj narobe. Si napisal en M preveč v besedi opuščanje? Se pravi, da gre za povzemanje in opuščanje? No, potem je vejica pred in.

No, vidiš. Pa tudi prevzemanje in ne prevzemanjeM.

Kaj?

Kaj le, dopolnjujem tvoj predlog, da bi iz stavka:

> funkcionirajo in opuščanjem oziroma prestukturiranjem nekaterih

nastal stavek

> funkcionirajo, in opuščanje oziroma prestukturiranje nekaterih

dodana je vejica, odvzeti sta dve črki m

Hahaha, hvala, Filip, sem pa res slepa, jaz pa sploh nisem videla, kje za vraga si ti videl besedo prevzemanjem in DVE črki M odveč. 🙂 Hecno, kako ne opazim očitnega. Še zdaj, ko si napisal oba stavka skupaj, sem kar nekaj časa brala in gledala, kaj hudiča … :-)))

New Report

Close