Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Mi ne boste verjele!!

Mi ne boste verjele!!

Malo za vesel zakljucek delovnega tedna.

Danes sem res zardela do uses.

Dele goveda,teleta in prasiscka sem “jemala” ze v zacetku svojega
gospodinjstva in bila prepricana,da vse to znam.
Slike v kuharici so lepo razvidne in na pamet lahko nastejem,kateri kos se za kaj uporablja. Le se danes ne vem,kaj je ta nas primorski “strakul” -krasno za socne zrezke.Ce se ne motim,mi je mesar povedal,da je krizni del;pa nisem prevec prepricana in ga ne bom se enkrat vprasala.

Ampak tole danes me je pa izucilo,da se clovek uci celo zivljenje.
Pomislite: bila sem gotova,da ima govedo samo eno pljucno pecenko.
Ko je mesar stranki v sali rekel,da je te dni povprasevanje po njej veliko in ima krava na zalost samo dve pljucni pecenki,me je skoraj kap.

Seveda sem potem po sliki videla,da gledam samo eno polovico krave.
To je mogoce se iz casov,ko sem koscek pljucne kupila enkrat na leto,ko sem jo morala rezervirati in imeti kaksno poznanstvo pri mesarju(za kar pa nisem pravi tip),tako tezko si jo dobil in financno tudi ni slo.Sem raje kupovala strakul.

Lep konec tedna Babi

A ne, da ga ni čez štrakul. Pozicija bo prava, križ spodaj. Pri nas ne znam kupit tega konca, ker ne vem, kako se mu reče, s štrakulom pa v Celju še nisem poskuisla in tudi ne bom, se mi zdi. Imam eno prekrasno gospo v Splitu (na žalost leži zaradi hudega zloma kolka, upam, da bo čimprej ok), pri kateri vedno jemo ta božanski štrakul, pa taka teletina, na revni, slani paši, dišečih zelišč iz dalmatinske Zagore…Nobenega vonj nima to meso, kar surovega rožnatega bi človek jedel.
Sicer nisem pretirani ljubitelj mesa, pa vseeno še vedno ne vem, kaj naj kupim za dobro juho in za dobro lešo meso iz juhe, ali junjetino ali govedni, in kateri konec, da je ravno prav, ne vem,ne vem. Velikokrat kuham juho iz teletine, vrat.Pa krača, seveda.

LP

Morda za vse gospodinje poučna stran:
http://ro.zrsss.si/projekti/kuharstvo/

Na tej strani so predstavljeni posamezni deli mesa in za kaj jih je najprimerneje uporabljati.

LP!
Eka

Zelo poučna stran Eka, zdaj mi ne bo treba več pol ure stati pred vitrino z mesom in po možnosti po gsm klicati mamo kako zgleda ta pa ta del govedne ;-)).
aha, še aktiven link mogoče:

se pravi da je strakul = nizki hrbet, simbas, ramstek (rostbif), ledja…

Jaz sem pa koncno ugotovila kaj sta rajzelc in prizeljc :-)))) Ta dva izraza sta se mi zmeraj zdela nekaj misticnega.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close