Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika mi katera zaupa recept kako naredi pesto genovese?

mi katera zaupa recept kako naredi pesto genovese?

Zivim v ita in zelo veliko pojemo testenin,prav tako kupim v trg.pesto ala genovese vendar bi pa poskusila to narediti tudi sama pa nevem kako,vceraj sem v lonckih kupila svezo baziliko in jo imam na okenski polici,zelo lepo disi ima katera preverjen recept?

Hvala vsem

lp

Hej!

Zgleda, da sem samo jaz tukaj:)))

Z moje strani je preverjen in upam, da bo tudi tebi vsec. Recept imam v itelijanski kuharsi knjigi in zadnjic so na RAI v neki k. oddaji delali pesto in na koncu povedali enak recept.

Kaksnih 30 listov bazilike ( ce dobis kje tistio iz okolice Genove, bo se boljse),

1 strok cesna,

1 do 2 zlici pinjol ( alternativno lahko orehi ali mandeljni – samo ta pravi je s pinjolami),

1 zlica naribanega ovcjega sira, 1 zlica naribanega parmezana, sol, olivno olje – extravergine – koliko, bos videla sproti.

Pesto si verjetno ze kupila in bos videla, kako gosto naj bi bilo.

Najbolje je, ce ga delas v kamnitem moznarju – ce ga nimas, pa v multipraktiku.

Oprane in posusene liste bazilike, cesen in pinjole najprej v moznarju tremo in stiskamo tako, da z batkom krozimo v smeri urinega kazalca in tako potiskamo liste bazilike ob stranice moznarja; ne smes tolci.
Cez nekaj casa dodas se sir in pikico soli. Siri so slani:)

Ko bos dosegla primerno homogeno zmes, nekoliko razrdeci z oljem, ki ga bos dodajala po potrebi, da dobis ne preredko kremo.

Isto bos dosegla tudi multipraktiku; drzi se vrstnega reda.

Pesto uporabljamo za testenine. Na dno pogrete sklede damo malo pesta, zlicko vode, v kateri so se testenine kuhale, razmesamo, dodamo testenine in z vilicami lepo premesamo.

Dober je na raznih prepecencih, krekerjih, slanem pecivu in tudi kot dodatek mesu.

Lep pozdrav V Italijo Babi

Hvala babi dala si mi zelo izcrpen recept,poskusala ga bom pripraviti ze jutri,kajti nimam pinjol doma jih moram kupiti.

Lep dan ti zelim!!!!

Esmeralda

babi,
kje pa bi lahko imeli baziliko iz okolice genove (smo namreč iz mb)? in koliko časa tak pesto potem zdrži?
hvala in lep dan, kata.

Hej, Kata!

Tista pripomba za baziliko iz okolice Genove je bolj zaradi zanimivosti…:)

Seveda je niti v Trstu ne dobim. Ko sem pa pri sorodnikih, jo nekaj prinesem s sabo.

V Italiji v vseh pokrajinah delajo pesto – vsak je nekoliko drugacen, glede na sestavine.
Doma lahko naredimo pesto po svojem okusu. Bil bi dober tudi z orehi in kaksnim nasim zeliscem, nasim staranim ovcjim sirom… Verjetno tudi z bucnim oljem ne bi bilo slabo.
Saj beseda ” pesto” pomeni – nekaj, kar je stlaceno, zmeckano,…spestano,
recemo na Primorskem:)

Na Siciliji prisegajo na rdeci pesto ( paradiznik).
Ampak samo Pesto Genovese je zascitena znamka.. kot nasi Idrijski zlikrofi.

Ker je v pestu olje in malo cesna, se kar lepo v hladilniku obdrzi. Delam ga v glavnem za sproti, ne bi tocno vedela. Kaksne tri dni sem ga ze imela, vec ne;ga prej pojemo.

Pesto tudi zamrznem; brez sira, ki ga dodam sele, ko ga odtajam za uporabo.

Lep pozdrav

babi, hvala za izčrpne informacije.
lep dan, kata.

Ko je sezona bazilike, si naredim pesto za zalogo. Sestavine zmešam – tudi sir- “na oko” samo brez česna (mi ni všeč) in potem v vrečkicah zmrznem.
Ko kupujem pinjole pa malo primerjam cene, ker je včasih prav velika razlika
od trgovine do trgovine. Uporabljam pa kot omako pri pašti (včasih zmešam s sladko smetano), pastičio – zmešam z bašamelom in polijem po plasteh pašte, sipa s krompirjem v pečici – ko je še toplo dam kupčke na krompir –
meni je ful dobro.
Doris

Mmmmmm, jaz sem ga pred pol ure naredila za dva kozarčka, zdaj pa je ostal samo še eden :))) Z atijem sva cel dan sušila v travniku, zdaj je pa takooooo pasal košček oz. dva domačega belega kruha, namazana s pestom in pokrita s polovičkami kroglic mozzarelle…Mmmmm 🙂
Pesto sem naredila iz (imam točne mere, ker sem tehatala): 50 gramov bazilike, 6 strokov česna, 160 g naribanega parmezana, 50 g popraženih pinjol in mandljev (pinjol ni bilo dovolj, pa sem dala kar mandlje) in 8 ali 9 žlic extra deviškega olivnega olja ter seveda 1 žlica tega olja, s keterim zalijem površino pesta, ko ga napolnim v kozareček……kot sem že rekla, dobila sem 2 kozarčka, pesto pa je bil PREVEČ DOBER 🙂 Lepe zelene barve, polnega okusa!

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close