mi katera zaupa recept kako naredi pesto genovese?
Hej!
Zgleda, da sem samo jaz tukaj:)))
Z moje strani je preverjen in upam, da bo tudi tebi vsec. Recept imam v itelijanski kuharsi knjigi in zadnjic so na RAI v neki k. oddaji delali pesto in na koncu povedali enak recept.
Kaksnih 30 listov bazilike ( ce dobis kje tistio iz okolice Genove, bo se boljse),
1 strok cesna,
1 do 2 zlici pinjol ( alternativno lahko orehi ali mandeljni – samo ta pravi je s pinjolami),
1 zlica naribanega ovcjega sira, 1 zlica naribanega parmezana, sol, olivno olje – extravergine – koliko, bos videla sproti.
Pesto si verjetno ze kupila in bos videla, kako gosto naj bi bilo.
Najbolje je, ce ga delas v kamnitem moznarju – ce ga nimas, pa v multipraktiku.
Oprane in posusene liste bazilike, cesen in pinjole najprej v moznarju tremo in stiskamo tako, da z batkom krozimo v smeri urinega kazalca in tako potiskamo liste bazilike ob stranice moznarja; ne smes tolci.
Cez nekaj casa dodas se sir in pikico soli. Siri so slani:)
Ko bos dosegla primerno homogeno zmes, nekoliko razrdeci z oljem, ki ga bos dodajala po potrebi, da dobis ne preredko kremo.
Isto bos dosegla tudi multipraktiku; drzi se vrstnega reda.
Pesto uporabljamo za testenine. Na dno pogrete sklede damo malo pesta, zlicko vode, v kateri so se testenine kuhale, razmesamo, dodamo testenine in z vilicami lepo premesamo.
Dober je na raznih prepecencih, krekerjih, slanem pecivu in tudi kot dodatek mesu.
Lep pozdrav V Italijo Babi
Hej, Kata!
Tista pripomba za baziliko iz okolice Genove je bolj zaradi zanimivosti…:)
Seveda je niti v Trstu ne dobim. Ko sem pa pri sorodnikih, jo nekaj prinesem s sabo.
V Italiji v vseh pokrajinah delajo pesto – vsak je nekoliko drugacen, glede na sestavine.
Doma lahko naredimo pesto po svojem okusu. Bil bi dober tudi z orehi in kaksnim nasim zeliscem, nasim staranim ovcjim sirom… Verjetno tudi z bucnim oljem ne bi bilo slabo.
Saj beseda ” pesto” pomeni – nekaj, kar je stlaceno, zmeckano,…spestano,
recemo na Primorskem:)
Na Siciliji prisegajo na rdeci pesto ( paradiznik).
Ampak samo Pesto Genovese je zascitena znamka.. kot nasi Idrijski zlikrofi.
Ker je v pestu olje in malo cesna, se kar lepo v hladilniku obdrzi. Delam ga v glavnem za sproti, ne bi tocno vedela. Kaksne tri dni sem ga ze imela, vec ne;ga prej pojemo.
Pesto tudi zamrznem; brez sira, ki ga dodam sele, ko ga odtajam za uporabo.
Lep pozdrav
Ko je sezona bazilike, si naredim pesto za zalogo. Sestavine zmešam – tudi sir- “na oko” samo brez česna (mi ni všeč) in potem v vrečkicah zmrznem.
Ko kupujem pinjole pa malo primerjam cene, ker je včasih prav velika razlika
od trgovine do trgovine. Uporabljam pa kot omako pri pašti (včasih zmešam s sladko smetano), pastičio – zmešam z bašamelom in polijem po plasteh pašte, sipa s krompirjem v pečici – ko je še toplo dam kupčke na krompir –
meni je ful dobro.
Doris
Mmmmmm, jaz sem ga pred pol ure naredila za dva kozarčka, zdaj pa je ostal samo še eden :))) Z atijem sva cel dan sušila v travniku, zdaj je pa takooooo pasal košček oz. dva domačega belega kruha, namazana s pestom in pokrita s polovičkami kroglic mozzarelle…Mmmmm 🙂
Pesto sem naredila iz (imam točne mere, ker sem tehatala): 50 gramov bazilike, 6 strokov česna, 160 g naribanega parmezana, 50 g popraženih pinjol in mandljev (pinjol ni bilo dovolj, pa sem dala kar mandlje) in 8 ali 9 žlic extra deviškega olivnega olja ter seveda 1 žlica tega olja, s keterim zalijem površino pesta, ko ga napolnim v kozareček……kot sem že rekla, dobila sem 2 kozarčka, pesto pa je bil PREVEČ DOBER 🙂 Lepe zelene barve, polnega okusa!
LP
Forum je zaprt za komentiranje.