mexico – nina4
hej, nina4
jaz grem prav tako konec oktobra na potovanje po mehiki. mi lahko poveš, kakšno turo si ti izvedla? jaz letim v cancun in imam tri tedne časa, da pridem do mexico citija in si seveda na tej poti ogledam čim več…
kaj mi priporočaš poleg cancun-chichen itza-merida-palenque-san cristobal-oaxaca-mexico city… v cancunu se ne mislim zadrževati, je samo odskočna deska, tam bom preživela samo eno ali maxi dve nočitvi, odvisno od avtobusne povezave v merido…
koliko te je prišel budget?
Torej, ko sem bila prvič v Mehiki 6 tednov sem deloma potovala z javnim prevozom (sploh busi de lujo so izredno udobni), deloma pa najela rent a car za Yucatan. Spala sva v bottom end hotelih in budged je takrat (pred 13 leti) prišel okrog 400 DEM (torej 200 EUR). Vendar cene niso primerljive, ker se je Mehiika od takrat zelo podražila.
Moja tura se je začela v Cuidad de Mexicu (skoraj obvezno je pogledati Palacio Nacional, Museo de anrtopologia, Templo Major, muzej Fride Kahlo, iti poslišat mariachije na plazo Garibaldi, če te zanima umetnost tudi Palacio Belles artes in eno umetniško tržnico v južnem delu mesta, če si za arheologijo tudi piramido Cuicuilco, pa malo kičasto, ampak je večini všeč – ladjice Xochimilco, bazilika Guadalupe, če te zanima največji romarski center), od koder sem naredila še izlet v Tulo in Teotihuacan. Super je tudi obisk Taxca (sama sem ga obiskala pri nadalnjih potepanjih po Mehiki). Nadaljevala sva v Pueblo (si ogledala sosednjo Cholulo) in potem do Oaxace (Mt. Alban, Vasice v okolnih dolinah (mezcal, tekstil, keramika), drevo v Tulah, Mitla inče imaš čas tudi Jagul). V sami Oaxaci tržnica in muzej zlata pa seveda vzdušje na zocalu (marimbe so zakon). Sledil je San Cristobal z vasicama Juan Chamula in Zanacitecas, pa na poti do palenq Aga azul in sla Misol Ha. Iz Palenq sva vzela 3 dnevni izlet do Yascitlana in Bonampaka. Nadaljevala sva do Villahermose (park La Venta) in potem do Meride. Od tam še Uxmal, Kabah, Chichen Itza z okoliškimi zanimivostmi, Koba, Tulum pa domov. Iz Cancuna je luštno it pogledat na Islo Mujeres.
Mislim, da je tvoj plan dobro zastavljen, itak se pa potem na poti vidi, kaj ti je bolj všeč oz. kje ti plane prekrižata čas in denar.
Lepo se imej!
Lep pozdrav,
jaz se odpravljam v mehiko septembra in sicer za en mesec. Mexico City – Cancun pa če bo čas se mal višje od MC. Saj večinoma sem že ogromno prebrala in izvedla iz starih forumov …sam nekaj mi ne da miru ..
Zdi se mi, da se kar pogosto omenja kriminal, pa to da naj bodo ženske zelo pazljive, posilstva na avtobusih v nočnih in jutranjih urah ..Pa to da ponoči raje ne (sploh ne ) potovat …
bila sem že kar dosti po svetu in vem, da je zelo odvisno od tvojega ravnanja, da pač se ne izpostavljaš, srbiš za prtljago, itd.. sam ne vem al nekateri pretiravajo al je res se treba česa posebej bat ?Potujem namreč še z eno kolegico in sva glede teh govoric kr mal presrani ..
(vsekakor je pazljivost potrebna povsod!)
se posebej me zanima, kako je s temi busi ponoči? Ker gotovo bom potovala tud ponoči… je na dražjih busih varnost večja?
hvala pa lepo potuj
tanja
Z busi sem potovala tako ponoči kot podnevi.S ta nebel in ta najbolj običajnimi. Ponoči sva jemala luksuzne zato, ker v njih res lahko spiš. Res je, da sem bila s prijateljem, ampak se mi zdi da ni razlike. Mehika je varna. Se pa, kot povsod, lahko zgodi kakšna neumnost. Upoštevajta opozorila, ampak brez panike.
oj
robial 25.
ti greš sever pogledat? kam nameravaš? jaz upam, da bo nama uspelo v 19 dnevih iz cancuna v MC in vmes pogledat kar sva si zastavila… lahko pa ostanemo za vsak slučaj na vezi 🙂
kaj pa si pogledal, ko si bil na “jugu”. mi lahko poveš, kakšen je bil tvoj budget?
nina4.
mogoče veš, kako je z dnevom mrtvih? brala sem, da jim je to ful pomemben praznik? mogoče kdo ve, v katerih koncih ga bolj proslavljajo. midva bova takrat nekje okoli palenq oziroma san cristobala..
oj
evo tkole pridem v mc, bom par dni tam da mal frende obiščem, pol pa veracruz, guanajutato, monterrey,real catorce,guadalajara(jalisco-dražava,oni pravjo da so tam najlepše ženske v mehiki:-)),…ne vem, bomo sprot vidl, ker nikol ne veš v kero smer bo šou trip, pustiš se presenetit. ja valda, bomo na vezi pa če boste glih takrat v mc, gremo na kšn taco pa cervezo. prejšnjič sem si ogledu mc, acapulco,puebla, cholula, oaxaca pa obala oaxace(PE), villahermosa,yucatan, belize. mogoče bom še okol mc-ja kej pogledu(taxco, angangueo-metulji). tko kt sem reku, bomo sprot vidl, ker bom mal frende obiskal pol je odvisno kok se pr njih zadržiš. budget je pa bil za en mesec okol 1000€ vse, razen aviona, pa sem ga dost žural.
dan mrtvih je ful praznik mislm da najbolj dogaja, v temu centralnem delu, pač, grejo na grob pa sabo hrano pa pijačo prnesejo, pa tam celo noč prebijejo pa jejo. če spoznaš kšnga mehičana te bojo sigurn s sabo povabl. tko da boš doživela pristn dia de los muertos. pa ful dobr praznik majo 15.septembra dan neodvisnosti, the best, so ful patrioti, morš doživet
oj,
tkole, za mc pravijo da ponoč ni varno hodit okol ker te lohk oropajo. jst sem okol hodu z domačini tko, da sem se zmeri z avtom okol vozili. osebno se nisem nikol počutil v nevarnosti, pravzaprav sem se počutil kar dobr. tko da nimam nobenih pritožb čez mc.
glede nočnih voženj, so čist v redu, neki pravijo da je kao cesta od oaxace do Puerto escondida pa od PE pa do Acapulca dost nevarna, sam pr men so same dobre izkušnje. zlo pomembno pa je k greš na nočno vožnjo da se dobr oblečeš, dolge hlače pa majco al pa pulover, ker klimo šopajo do konca, nimajo občutka.
kaj mi je blo najbolj v mehiki. vse(mehika, ne vem kaj nej izpostavim posebi. mogoče PE. taka zaspana ribiška vasica pa raj za surferje. lohk srečaš tud slovence tam, ker majo eni iz Lj ene bungalove pa jih v najem dajejo, za slovence je poseben popust;-))
glede spanja pa ne vem, najbolj da greš na hostelworld pa pogledaš ker hostl ma najboljše reference. pa vsake tok cajta. recimo 1noč na 2tedna sede spat v hotelu v dobri pojstli da se spočiješ. ker v hostlu vemo kako je.
lp
kako pa je s second class avtobusi (varnost). gledam primerjavo:
cancun- merida 22$ (1st, delux)
cancun- chichen itza (8$)-merida (6$) (oboje 2nd)
namreč še ne veva, ali bova šla iz meride s skupino nazaj v chichen itzo ali se lahko ustaviva in pustiva ruzake na terminalu pa chichen itzo sama pogledava?
imajo tudi po manjših mestih na terminalih lockerje (chichen itza)?
ja za nočne vožnje pa vem. zgleda imajo po celi latinski ameriki isto. jaz vedno vzamem spalko s sabo 🙂
Samo se eno vprasanje me zanima:
zanima me ali si si morda ogledala tud kak vulkan (Okrog Pueble ..). Ali je mogoce priti v neposredno blizino le tega, ali se jih da ogledat bolj od dalec? Ker v LP sem zasledila, da je vzpon na krater (bližino kraterja) nekako bolj namenjen izkušenim plezalcev. Pa nevem, al je to bolj zaradi višine in morebitnega snega al res zahtevnosti ..
no ce mas kake izkušnje v zvezi z ogledi vulkanov mi prosim dej kako informacijo, ker bi si kakega rada ogledala ..
hvala ..lep dan
tanja
Z vulkani bo pa bolj težka – fizično in varnostno. Popocatepetel, ki je bil nekdaj zelo priljubljena točka tudi slovenskih palnincev, je zaradi varnosti že dobrih deset let zaprt, Orizabo (najvišji vrh – preko 4000) je pa tudi kar zahtevna tura.Tako da možnosti, da bi “skočil” do kraterja kakega od vulkanov kar tako, na hitro (kot recimo v Italiji Stromboli, Vezuv, Etna – če ni ravno aktivna), bolj po turistično, ni. Velika sreča je že, če ti je vidljivost naklonjena in si lahko privoščiš vsaj lepe fotko od daleč. Sama sem bila v Mehiki 8x, pa se mi je Popo le 2x razkril tako kot se šika.
Forum je zaprt za komentiranje.