metoda varnih dni… in nasplošno kontracepcija
Nama laufa NND zdaj eno leto, brez problemov. Je pa res, da si jaz vzamem en teden pred predvideno ovulacijo že rezervo: 2 dni še potem lahko s FemCap (ali pa kondom), nato pa 5 dni oz. do ovulacije sex prepovedan. Se pa je že zgodilo, da sva se malo igrala in sva 5 dni pred predvideno ovulacijo se še na polno dala dol (brez zaščite), nato pa sem ovulacijo dobila 2 dni prehitro…k sreči tista semenčeca niso preživela 3 dni 😀
Metoda varnih dni ima menda kar visoko stopnjo zanesljivosti (95 % cca). Je pa to statistika in če si med tistimi 5 % ti nič ne pomaga. Varne dneve pa se ne da ugotavljat le s koledarjem, temveč je dobro uporabljat še merjenje temperature in opazovanje sluzi (težko vidno) ter ovulacijske teste. Vse to ob predpostavki, da ima ženska urejen ciklus (lahko pa ga zmoti kakšen drug dejavnik). Enako lahko zaniha tudi temperatura.
Bolj za tiste, ki sicer ne bi otroka, a če se zgodi, tudi ni panike.
Pri meni ne. Ampak. ko se zbudim…pa res čisto vsak dan…že tiščim termometer v usta in merim temperaturo;) In vpisujem v razpredelnico.[/quote]
Oh ja… :-)))) Kaj še? Na podlagi česa se določi po tej metodi, če lahko zanosiš ali ne?[/quote]
Tudi Pušenjak na sosednjem forumu pritrjuje temu, da je nihanje bazalne temperature ob ovulaciji prisotno le pri cca 30% žensk.
Umestno vprašanje. Spermiji so od hudiča in eni trmasto vztrajajo po par dni (načelom 48 ur) … In če ti ciklus niha za dva, tri dni, si z naravno metodo hitro lahko tam, kjer ni muh.[/quote]
eni vztrajajo tudi po 3, 4 dni, baje celo 5… tako, da med zadnjo M in ovulacijo ni za riskirat, ampak poseči po dodatnih pripomočkih (kondom)
Zanesljivost je očitno odvisna od vira, ki ga gledaš 🙂 Tisti viri, bliže cerkvi, seveda navajajo 99 % zanesljivost, imaš pa tudi zelo pesimistične, ki pravijo, da je 80-odstotna. Glede na to, da je že možnost zanositve v posameznem ciklu samo 25-odstotna ….
Jaz je svojim otrokom niti pod točko razno ne mislim svetovati oz. jim jo bom srčno odsvetovala in predstavila kot skrajno nezanesljivo.
Kaj pa če nimaš rednih ciklusov? Potem je tisti “teden pred ovulacijo” lahko zelo raztegljiv pojem. Ali se temperaturo 5 dni pred ovulacijo že poviša, da bi lahko gledal na to? Sedaj opazujem sluz in ugotavljam, da ovulacija dejansko nastopi takrat, ko si mislim, da je (po času naslednje menstruacije). Ne vem pa, kako bi ocenila en teden prej, da bo;)
In kaj je FemCap?
Da bi ve vedele koliko žensk
a) mlajših, ki so pač potrebne, se ga malo napijejo, sexajo brez zaščite, nekatere celo na vsake tri mesece pridejo po tabletke, ampak jih ne jemlejo redno
b) starejše, ki prakticirajo metodo varnih dni že xy let ali pa prakticirajo “umik” in so prepričane, da so požrle vso pamet sveta
pride v ambulanto nosečih, objokanih, ker so noseče. Ne razumem niti mladih punc, ki jim že v 9.razredu OŠ predavajo o KONTRACEPCIJI, potem v srednji šoli v prvem in drugem letniku, imajo internet, forume, razne svetovalnice, berejo o nosečih puncah, ki grejo delat splav in potem ne morejo pozabiti, da so “umorile” svojega otroka, niti starejših žensk, ki so že rodile, imajo otroke in so trdno prepričane, da ne želijo nobenega več, VARNO ZAŠČITIJO SE PA NE!
– kondomi niso 100%, če se pa kje zalomi, je pa vedno na voljo “jutranja tabletka”, ki je sicer hudo škodljiva, ampak v skrajnem primeru boljša od splava. Je pa res, da če imaš rednega partnerja, moža, očeta tvojih otrok, da si ponavadi ne želiš sexat z kondomom
– tabletke, pri katerih je možnost zanositve skoraj ničelna, če moškemu ne pride v nožnico
– imamo pa super metodo, ki je 100% in ne poznam nobene, ki bi tako zanosila: KONDOM+ TABLETKI
– umik: vsi vemo, da je nekje tudi predsemenska tekočina, v kateri živahno mogajo spermiji (PS: spermiji preživijo 5 dni, za razliko od jajčeca, ki živi max 24ur)
– metoda varnih dni: bolje kot nič, ampak se da super zanosit kadar koli želiš, samo možnosti so manjše. Je pa prav tako lepa možnost, da se zanosi kljub metodi varnih dni
Take debate me tako zjezajo. Ja avtorica posta: tvoja prijateljica je čudaška. Našopala bo 10 otrok, živela od sociale (seveda jo bomo živeli mi, z plačevanjem naših davkov, ki se prav zaradi takih izrodkov še višajo) in jamrala na monu, da je BOG DAL MALCE PREVEČ OTROK.
Vsi ki ste proti tabletkam, zaradi vnašanja umetnih stvari in hormonov v telo, pa poglejte jutri vaš jedilnik! LP
Kaj pa če nimaš rednih ciklusov? Potem je tisti “teden pred ovulacijo” lahko zelo raztegljiv pojem. Ali se temperaturo 5 dni pred ovulacijo že poviša, da bi lahko gledal na to? Sedaj opazujem sluz in ugotavljam, da ovulacija dejansko nastopi takrat, ko si mislim, da je (po času naslednje menstruacije). Ne vem pa, kako bi ocenila en teden prej, da bo;)
In kaj je FemCap?[/quote]
Sorry, ker malo pozno odgovarjam.
Če nimaš rednih ciklusov, potem po moje ne bi šlo skozi. Ne vem, na kaj bi se v tem primeru lahko opirala, no. Oziroma potemtakem bi lahko brez zaščite sexala samo po ovulaciji, prej pa bi definitivno morala imeti drugo zaščito. Sama imam ciklus zelo točen, niha mi za kak dan +/-. Jaz pač nekako kombiniram koledarsko in temperaturno metodo z opazovanjem sluzi in občasno še ovulacijski test, če iz kakršnega koli vzroka ne morem natančno izmerit temperature (ponočevanje, slabo spanje, prehlad, pozabila…). Dejstvo je, da pred ovulacijo je VEDNO nek riziko. Jaz ta riziko sprejmem, ker sem pač v taki fazi, da morebitni otrok ne bi bil nezaželjen.
Forum je zaprt za komentiranje.