metoda varnih dni… in nasplošno kontracepcija
Danes v nakupovalnem centru srečam bivšo sošolko. Mamico treh otrok (28 let je stara), pa še en na poti. Greva na kavico, da malo poklepetava. Vse lepo in prav, ampak priznam, da me je njeno mnenje o kontracepciji in otrocih nasplošno precej… ne bom rekla zmotilo, ampak presenetilo. Je proti kakršnikoli kontracepciji, ker je vse preveč umetno, ne zaupa nasplošno medicini (ko sem ji recimo omenila- ja, kaj čez leta potem vazektomija ali sterilizacija) ali pa dejansko umor nerojenega otroka, uporablja edino t.i. metodo varnih dni (ja, saj sem že slišala za njo, ampak jaz ravno temu ne zaupam 100%no) in pač otrok bo, kolikor bo bog dal.
No, pa zanima, ali ima katera pozitivne izkušnje s to metodo varnih dni? Da se dejansko takrat ne prime…
In vaše mnenje na izjavo glede kontracepcije nasplošno? (Meni je milo rečeno usekana in to sem ji tudi rekla. Pa ne zagovarjam filanja s tabletkami, a vseeno…)
Pa kdo sploh še razmišlja tako glede otrok? Kolikor bo bog dal… Pa kaj, če jih bog da 10 ali več? Pa kaj bo z njimi? Ja, saj sem ji to rekla, pa je rekla, da bodo že poskrbeli, kako so pa babice, noben ne bo lačen in nag, samo da jih do kruha spravijo, potem bodo pa sami zase poskrbeli…
Uporabljala sem kontracepcijske tabletke, dokler nisem dobila tromboze…torej sedaj odpadejo. bila sem tudi ena izmed tistih, ki jim ni “sedla” Mirena in sem jo morala odstraniti. Sedaj, po tretjem otroku že štiti leta prakticirava metodo varnih dni. Zaenkrat nama uspeva. Res pa je, da moraš biti zelo dosleden pri tej metodi.
Se strinjam s tvojo “usekano”. Ko boš imela pa krčne žile, pokosmatenost, debelost in ne vem še kaj boš pa drugače mislila. ŽAL TI BO!
Za vse, ki pa mislimo, da je kemična svinjarija strup pa:
ZA ZDRAVE OTROKE, DA BI JIH BILO VELIKO!
Poglej, ti pač misliš, da je “zmešana” in da ni čisto pri pravi, ker ne uporablja “sodobne” kontracepcije; ampak lih tako si ona lahko misli, da si ti “usekana”, ker misliš, da se s kontracepcijo rešijo vsi problemi…
Kar se tiče metode varnih dni (OK, jaz bom rajši uporabljala termin naravne metode načrtovanja družine) ti povem, da novejše, moderne, bolj napredne metode… (npr. Sensiplan, FertilityCare…) delujejo vsaj tako dobro kot kondomi, če se metode naučiš in jo seveda pravilno uporabljaš. Sicer pa vsakemu svoje, a ne? Še dobro, da lahko (vsaj) kontracepcijo in metode za načrtovanje družine svobodno uporabljamo…
Aha… Pa se dejansko potem tiste dni ne prime ali kako? Saj dobro, se tudi meni to zdi neke vrste zdrava, naravna zaščita, samo ji niti malo ne zaupam (nisem je pa še prakticirala, je res).[/quote]
Pri meni ne. Ampak. ko se zbudim…pa res čisto vsak dan…že tiščim termometer v usta in merim temperaturo;) In vpisujem v razpredelnico.
Aha… Pa se dejansko potem tiste dni ne prime ali kako? Saj dobro, se tudi meni to zdi neke vrste zdrava, naravna zaščita, samo ji niti malo ne zaupam (nisem je pa še prakticirala, je res).[/quote]
Pri meni ne. Ampak. ko se zbudim…pa res čisto vsak dan…že tiščim termometer v usta in merim temperaturo;) In vpisujem v razpredelnico.[/quote]
Oh ja… :-)))) Kaj še? Na podlagi česa se določi po tej metodi, če lahko zanosiš ali ne?
Metoda varnih dni je za tiste, ki so pripravljeni imeti otrok, kolikor jih bog da. Lahko, da pri kom celo deluje, samo da bi jo pa človek na široko hvalil in priporočal, pa ni.
Če tvojo kolegici tako ustreza, hvala bogu. Ni edina, sploh ne, tudi ne bo edina z desetimi otroki, če ji jih bo uspelo pridelati toliko (no, pri 28 letih je že malo pozna za tak podvig).
Seveda moraš po veri živeti, ne imeti mnenj. In dobro delati. Vera brez del je mrtva.
“More li črnec izpremeniti svojo polt? Potem bi tudi vi mogli dobro delati, ko ste se navadili hudega”. (Jer 13,23)
Priporočam Jak. 2, 10 mogoče ti pomaga razumeti moje razmišljanje..
“Kdor namreč izpolnjuje vso postavo, krši pa eno zapoved, je kriv za kršitev vseh” (Jk 2,10).
Kriv si torej prestopa vseh zapovedi. Vedno si kršilec postave in drugače ne moreš biti. Ne moreš se sam očistiti, ne moreš se sam truditi, ničesar ne moreš brez Jezusa. Ne moreš imeti lastne pravičnosti. Tvoja lastna pravičnost je vedno kakor umazana cunja. Niti enega madeža ne moreš sam očistiti in odstraniti.
In kaj zdaj?
Treba se ti je na novo roditi. Novorojenja pa ne mreš biti deležen, če se prej iskreno ne ponižaš pred Gospodom. Premalo moliš pred njim in ga prosiš za odpuščanje grehov in prisluhneš temu, kar ti ima za povedati preko svojih prerokov. Potrebuješ njegovo pravičnost.
A ni žalostno, da ženske sploh ne zaupamo več same sebi? Da “ne verjamemo” v znake, ki nam jih sporoča naše telo, in to celo znake, ki se ciklično ponavljajo…
Dejstvo je, da ima naše telo svoj cikel: Ovulacija -> potovanje jajčeca po jajcevodu -> menstruacija/nosečnost ->zorenje jajčeca -> ovulacija -> …in da če se naučimo prepoznati znake, je gotovo (v okviru napake), da ne moreš zanositi. Kako se pa lotiš opazovanja znakov, je pa stvar metode.
PS: Jaz metode samoopazovanja uporabljam že cel spolno aktivni čas, zanosila sem pa samo enkrat, in to takoj… Da ne bo kakšnih “ah ja, valjda, če nisi zanosila pri naravnih metodah, si pa ziher neplodna al pa je kaj s tabo narobe…”
Če me nekaj ne zanima, se v to enostavno ne bom poglabljala.
Tudi tabletk ne poznam ravno dobro, bi znala morda tri našteti, ne vem niti, kako se jih bi jemalo, ker jih nikoli nisem. Brala sem samo negativne stvari o njih.
Pa čeprav je ginekolog večkrat predlagal, da jih jemljem, če res ne želim otrok, da so najbolj zihr, je rekel, da so stranski učinki itak pri vseh stvareh…
Pri nama je ta metoda med prvo in drugo nosečnostjo (vmes je preteklo skoraj 5 let) delovala za učinkovito. Ko sva se odločila za otroka, sva pač prakticirala odnos brez prekinitve, zanosila sem že prvi mesec. Po drugem porodu (pred 3 leti) vseeno raje v dneh okrog ovulacije uporabljava kondome, ker se ne grem več tako igrat, otrok pa nimam namena več imet. Upam pa, da bom moža nahecala za vazektomijo, ker sama se še premlada in sterilizacija pač še nekaj let ne pride v poštev. Sem pa bila nekoč pri enem zelo znanem ginekologu, ki me je vprašal kakšno metodo kontracepcije uporabljam. Ko sem mu povedala, da pač prakticirava metodo umika, je rekel, da je nemogoče, da se nama ne bi v nekaj letih zalomila in da je z enim od naju nekaj narobe s plodnostjo. Pa ni bilo nič narobe, mogoče sva imela pač srečo.
Nikoli ne bi uporabila metode varnih dni, ker mi je osebno splav nesprejemljiv.
Ker ne smem jemati hormonov, sva prakticirala kondome (striktno – brez nekih hecov), ko je bil mož star 35 let pa je šel na vazektomijo in to se nama zdi najboljša možna kontracepcija. Šele tu si popolnoma sproščen, da se ja ne bi kaj zalomilo.
Ker ne smem jemati hormonov, sva prakticirala kondome (striktno – brez nekih hecov), ko je bil mož star 35 let pa je šel na vazektomijo in to se nama zdi najboljša možna kontracepcija. Šele tu si popolnoma sproščen, da se ja ne bi kaj zalomilo.[/quote]
Kako pa zgleda vazektomija pri moškem? Ali je to nujno za stalno, ali lahko za določen čas? Kakšen poseg je to, ambulantno ali operacija? Pa kje izvajajo – gre k urologu ali kam? Pa ali je potem 100% ali še vedno obstaja verjetnost zanositve?
Hvala za odgovore
Mož je šel k osebni zdravnici po napotnico za vazektomijo in je čisto ven padla. Da je to nenaravno, pa grob poseg v telo in da naj za boga milega poskusi s to ‘naravno metodo’.
Ki seveda – po domače povedano – pomeni samo, da par ne sme seksat takrat, ko ženski najbolj paše. Takrat namreč telo dobi signal, da je plodno, žensko preplavi poželenje in naskoči moža. Jaz bi si lahko uro naštimavala po svojem ciklusu, tako točno je. Točno ta in ta dan po menstruaciji sem plodna in takrat je največja akcija. Enostavno se v telesu začne dogajat.
Ta metoda pa od ženske zahteva, da zatre sebe, zatre svoj nagon in v tistem obdobju ne seksa.
Kaj pravite, kdo je največji zagovornik te metode? Cerkev.
P.S. Mož je na vazektomijo seveda šel, ker bi rad še kdaj seksal z mano v ‘mokrem obdobju’. Prej sva uporabljala pa kondome. Za par, ki rad seksa (sploh pa za žensko) metoda varnih dni odpade.
Za mamMK
Može je šel k svojemu zdravniku (ki je tudi moški) po napotnico – ta ga ni nič čudno gledal, ampak celo pohvalil, da se je odločil za ta poseg, ki ni noben bav-bav in da super, da tako spoštuje mene (ker pri ženski je prav vsaka kontracepcija bistveno hujši poseg v telo, da seveda splava sploh ne omenjam)
Naj bi bilo za stalno, ampak kljub temu se da iz tkiva mod izolirat spermije in izvest umetno oploditev (midva sva 1000000% zihr, da si otrok več ne želiva)
Poseg ambulanten, lokalna anestezija, par minutk, domov normalno. Izvaja ginekolog (konkretno pri možu v Leonišču v Lj)
Potem počakaš cca. 20 izlivov (midva sva uporabljala kondom) in potem na kontrolo. Pri možu je bilo takrat še nekaj živih spermijev, zato je šel na kontrolo ponovno po 20ih izlivih (ves ta čas sva s kondomom – midva se pač ne zezava glede neželenih otrok) in takrat je bilo v spermi 0 spermijev. Sva juhuhu proslavila:))))
Ne, verjetnosti zanositve ni, ker če na kontroli ni bilo spermijev, tudi kasneje nimajo tam več kaj delat (za razliko od sterilizacije pri ženski, ko je še vedno neka minimalna možnost + poseg je hujši, saj gre za splošno narkozo + prerezanje trebuha, šivanje, gnoj,…)
Če te še kaj zanima, kar vprašaj. Jaz sem res vesela, da imam tako treznega moža, ki mu 0 spermijev v spermi (izliv ostane popolnoma enak!) nepomeni odvzete moškosti.
Mene pa nekaj zanima. Če se odločim za naravno načrtovanje, in opazujem svoje telo, in recimo da vem, kdaj imam ovulacijo, vse lepo in prav, v teh dneh pač ne seksam ali ne seksam brez kondomov. Kaj pa tisti dnevi prej, in kaj če so semenčice trdožive in ostanejo do ovulacije?!
Tako je, bila sem na tabletkah predolgo, posledično nekaj problemov. Nočem več slišati o hormonih, upam, da ne bom imela kdaj kakšnih problemov, kjer bodo potrebni. Potem striktno kondom ves čas, ampak včasih pač niso primerni. In berem o NND, pa vse jasno, razen gornjega vprašanja.
Forum je zaprt za komentiranje.