Metafora – aktualizem, avtomatizem
Spoštovani,
v seminarski nalogi raziskujem rabo metafor v poročevalskem jeziku. Na naslovnici Dnevnika sem naletela na naslov: Ministra Stepišnika odnesle subvencije.
Nikakor se ne morem odločiti ali gre za avtomatizem, aktualizem ali razaktualizacijo aktualizma, namreč, ob številnih, res številnih odstopih raznih političnih figur in vodstvenih kadrov različnih državnih podjetij, so novinarski prispevki polni teh figur. Glede na to, da je metafora Odnesla ga je voda, naj bi uporaba dejanskega vzroka namesto samostalnika voda nakazovala na aktualizem, vendar je tega res veliko in niti ne vem, kako bi v 5-ih besedah drugače javnosti sporočili Minister Stepišnik je zaradi afere okrog subvencij moral odstopiti s položaja … Koliko časa in kako pogosto se mora pravzaprav uporabljati določena retorična figura, da lahko govorimo o avtomatizmu publicistične zvrsti?
Prosim za pomoč!!!
Spoštovani,
vseeno se zahvaljujem za razmislek in nasvet. Obrnila sem se na profesorico pri predmetu, ki mi je predlagala knjigo Jezikovna prepletanja, v kateri avtorica Gaja Červ, za razrešitev moje dileme, predlaga uvedbo publicizmov, za imenovanje razaktualiziranih metafor v poročevalskem jeziku. Seminarska je napisana in oddana, glede na to, da ne študiram jezika, pa bo verjetno tudi dovolj utemeljena.
Lep pozdrav.