Najdi forum

Kje vse se uporablja meta kot začimba (npr. sveža – listi), kje jo vi uporabljate, če jo?
In kako jo sušite za čaje, na kakšnem mestu, kako dolgo?
Ali se lahko čaj pripravlja tudi iz svežih listov?
Hvala za odgovore in lep pozdrav, Maja

MI svežo meto uporabljamo za potice – smetanova potica z meto je nekaj najbolj božanskega… Sem pa že pila čaj iz posušenih metinih listov (pri eni gospe), ne bi pa vedela, kje ali kako dolgo jih je sušila. Po moje bi znala biti ista procedura kot npr. pri kamilicah – liste sušiš razgrnjene po neki površini (tudi časopisnem papirju, če se ti ne gabi preveč), dokler pač niso suhi (po občutku).

Čaj iz svežih listov mete (tudi melise) je bolj blag, ni tako aromatičen. Jaz ga pijem hladnega.
Sušenje: lističe osmukam (ker so suha stebla zelo groba) in sušim na časopisnem papirju v senci (kar v dnevni sobi). Malo nanjo pozabi, pa je suho!

Domač čaj ima bistveno boljši okus kot kupljen. Ni primerjave.

Od več mot 600 vrst ali hibridov mete sta najbolj cenjeni naša poprova in zelena meta (najpogosteje maroška vrsta). meta izboljšuje okus zeliščnim čajem, juham , solatam, ribam, vloženemu sadju, čokoladnim sladicam (5 o` clock) z limonino osnovo. bazilikina meta recimo pa ima sama prijeten okus po limoni in je odličen dodatek testu za torte .

Kako dolgo pa se mora kuhati? Ali pa se lahko da tudi proti koncu ali npr. v solato kar tako, sveža? (ker pri začimbah je zelo različno, ene se dajejo že v začetku kuhanja, druge proti koncu)

Naj bo čm bolj sveža, čeprav se uporablja pogosto tudi posušena…ki jo daš na koncu pripravem da ohrani aromo. Mhmmm…

metin čaj se ne sme kuhat…..meto samo stresi v vročo vodo in pusti 5 minut….

Zakaj se mete za čaj ne sme kuhat? A izloča kakšne strupene snovi. Jaz sem svežo meto namreč vedno za kaki 2 minuti prevrela. Zanima me še, ali kuhate čaj samo iz listov ali vržete v vodo kar steblo z listi?

baje, da metin čaj izloča antimonove spojine, ki po daljšem vnosu delujejo rakotvorno, ampak samo če se kuha nad 100 stopinj, torej če zavre.
Jaz vedno kuham čaj samo z listi..tudi pri drugih zeliščih, ker drugače ima čaj neprijeten vonj…po stebelcih…no to je odvisno tudi od okusa! 🙂
Pa lep pozdrav 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close