meta
MI svežo meto uporabljamo za potice – smetanova potica z meto je nekaj najbolj božanskega… Sem pa že pila čaj iz posušenih metinih listov (pri eni gospe), ne bi pa vedela, kje ali kako dolgo jih je sušila. Po moje bi znala biti ista procedura kot npr. pri kamilicah – liste sušiš razgrnjene po neki površini (tudi časopisnem papirju, če se ti ne gabi preveč), dokler pač niso suhi (po občutku).
Čaj iz svežih listov mete (tudi melise) je bolj blag, ni tako aromatičen. Jaz ga pijem hladnega.
Sušenje: lističe osmukam (ker so suha stebla zelo groba) in sušim na časopisnem papirju v senci (kar v dnevni sobi). Malo nanjo pozabi, pa je suho!
Domač čaj ima bistveno boljši okus kot kupljen. Ni primerjave.
Od več mot 600 vrst ali hibridov mete sta najbolj cenjeni naša poprova in zelena meta (najpogosteje maroška vrsta). meta izboljšuje okus zeliščnim čajem, juham , solatam, ribam, vloženemu sadju, čokoladnim sladicam (5 o` clock) z limonino osnovo. bazilikina meta recimo pa ima sama prijeten okus po limoni in je odličen dodatek testu za torte .
baje, da metin čaj izloča antimonove spojine, ki po daljšem vnosu delujejo rakotvorno, ampak samo če se kuha nad 100 stopinj, torej če zavre.
Jaz vedno kuham čaj samo z listi..tudi pri drugih zeliščih, ker drugače ima čaj neprijeten vonj…po stebelcih…no to je odvisno tudi od okusa! 🙂
Pa lep pozdrav 😉
Forum je zaprt za komentiranje.