Meso/kisle kumarice – praznični meni
Je že tako, da SMO na forumu nekateri, ki potrebujejo pomoč in hvala Bogu tudi tisti, ki jo ponudijo.
No, jaz jo že rabim. Z mojim sva na frišno poročena, dragi ima pa naslednji teden rojstni dan. In bi jaz to ali pa naslednjo nedeljo naredila kosilo in povabila njegove, pa moje, pa brate in sestre,…. Vse skupaj nas je 14 ampak bi seznam mogoče zožala na 10, ker drugače še sedet ne bomo mogli. No, bolj zaradi tega, da bom jaz lažje skuhala. Kakšne hude prakse v kuhanju nimam, čisti začetnik pa tudi nisem. Vsak dan skuham za naju, saj veste “krompir, meso pa solato” (ob nedeljah dodam še juho) ali pa pašto in podobno.
Enkrat sva najine starše (brez ostale žlahte) že povabila na večerjo pa sem imela tako tremo pred taščo, da mi je uspelo dunajske zrezke odzunaj skoraj zažgati, notri so bili pa še surovi ;). No, še dobro, da sem jih pekla po dva in sem potem tista dva neposrečena postregla sebi in mojemu. Pri tisti večerji me je motilo predvsem to, da sem večino večerje stala za štedilnikom, v pripravi naslednjih jedi – tisti večer sem pa res pogrešala mikrovalovko (ki je nimam :)), pa še meni je bil čist dolgočasen.
Zdaj bi pa rada sestavila malo bolj prazničen jedilnik. Juha mora biti, kakšne čisto odpuljene jedi bolje, da ne (ker ne vem, ali ne bi potem starejša generacija od mize odšla lačna). Največji problem mi predstavlja meso. Kako naj ga naredim, da bo malo bolj posebno (ampak da sigurno ne bom “ustrelila mimo”), katero vrsto mesa in kakšne vrste priprave le tega naj se lotim glede na število gostov. Rada bi se tudi izognila temu, da bi bila cel čas kosila za štedilnikom.
Zelo vseč mi je kombinacija kislih kumaric in mesa (mislim, da govejega). Ali ima kdo kakšen dober recept v zvezi s tem “v rokavu”? Ali pa kaj drugega? Kakšen drug nasvet?
Vnaprej hvaležna!!!!
Hej,Deja!
V moji stari kuharici so vsi recepti za 10 oseb in tudi govedina v kombinaciji s kislimi kumaricami je v njej.Kdaj sem jo zadnjc pekla,ne vem,ker sva sedaj pri mizi samo dva.Da bos imela tudi ti kaj od vecerje in da bodo tudi strejsi uzivali v hrani,si se dobro odlocila,saj pecenka mora stati malo casa,preden jo narezes,da se sokovi umirijo in ti se lahko posvetis se sebi.
Tudi za prilogo moras poskrbeti.Jaz bi naredila nekaj na panceti in s korenckom dusenega graha(lahko ze prejsnji dan in ga samo pogrejes),
gratinirane brokole,ki jih tudi prej ze skuhas,potem,ko vzames pecenko iz pecice,polijes brokole z raztopljenim maslom,potreses z drobtinicami in v pecico,da malo drobtine zarumenijo in posujes se s parmezanim ali pokrijes s toast sirom,da se spusti in zmehca.Pire krompir crtaj,ker ga moras narediti zadnji trenutek.Znas napraviti kruhove cmoke? Ni tezko.
Tudi to naredis prej in potem z maslom in sirom malo pogrejes,oziroma popeces v pecici skupaj z brokoli.Ce bi znala narediti leco v omaki(tudi zelo enostavno),jo tudi naredis en dan prej.
Kako bi zgledala taka vecerja?
V sredini bi kraljevale rezine pecenke,okrog cmoki,v drugih posodahali pladnjih brokoli,grah,leca .Tako si vsak vzame,kar mu prija.Verjetno bos naredila tudi kaksno solato.
Vem,kako je z zrezki.Tudi sama sem kot mlada gospodinja delala to in bila pri stedilniku.Zdaj naredim, kar se le da,ze prej.
No,za prilogo k mesu bi bile lahko tudi palacinke polnjene s spinaco in malo popecene.Tudi to naredis prej.
Glej,to so moji cisto osebni nasveti,ki se ti jih ni treba drzati;le predlog.
Recept za Govejo pecenko s kislimi kumaricami.Tocno prepisujem.
1 1/2 kg govejega stegna(kepica-sicer jaz ne vem,kaj je to,ti bo svetoval mesar),8 dag slanine,3 kisle kumarce,sol,poper,1/2limone,1/2korenike petersilja,1/4 zelene(gomolj),1/2korena,cebula,10 dag mascobe,5 dag moke,juha,,1/4l kisle smetane,5 dag kaper
Lep kos govejega stegna potolcemo,osolimo,popopramo,pretaknemo s kislimi kumaricami in s slanino.Vse korenicje in cebulo razrezemo na listice in damo na vroco mascobo.Na to polozimo meso,ga pokapamo z limoninim sokom in pecemo pocasi 2 do 2 in 1/2 ure.Medtem ga veckrat oblivamo z
mascobo in nateklim sokom.(to je naporno,vem).To dodajam jaz:lahko dolijes malo vina.Ko je pecenka mehka,jo vzames iz pekaca in pokrito drzis na toplem,da se umirijo sokovi.Korenicje malo potreses z moko,rahlo poprazis in zalijes z juho,ki jo bos ze imela kuhano.(to delas izven pecice)Ko omaka povre,jo pretlacis skozi sito in ji dodas kislo smetano in kapre.
Meso nareze moz na lepe rezine(v vseh filmih rezejo meso mozje),ki jih zlozis na ogret pladenj kot stresnike.Omaka je v posebni posodici.
Zdaj sem se ze jaz spotila.Imas kaksno sestro, svakinjo,ki bi ti pomagala vsaj pri strezbi? Poprosi jo.
Treba je pripraviti mizo,kozarci,krozniki….Jaz rada kuham,ko je treba lepo vse dati na mizo,ponavadi odpovem.
Tudi lepa ledvicna svinjska pecenka (kare) je zelo dobra.Ni pa s kumarcami.
Meso kupi dva dni prej in ga lepo naolji,popopraj in daj v hladilnik,da se ulezi.
Ce ti je kaj vsec,izberi. Misli tudi nase,da bos spocita in lepa.To bo za moza najlepse darilo. Lep pozdrav Babi
Zraven pa diplomatski zavitek ali palačinkina rolada
Napeči večje število palačink 15-20 in jih nareži na trake (1cm širok), potem zmešaj 3 rumenjake (iz beljakov naredi sneg), 10 dag masla, soliš, popraš(penasto) in zmešaš med narezane palačinke, dodaj previdno beljake, potem to maso zaviješ v alufoljo kot kruhov zvitek, aluf. malce premažeš z maščobo in potreseš malce drobtin. Kuhaš pol ure v slanem kropu.
Za Diplomatski zavitek gre zgodba enako le spečeš le toliko palačink, da jih maš za podlago (kot ‘štrudl’) in posebaj samo za minutko (ne do konca in ne še al dente) skuhaš rezance za v juho, dodaš tko kot zgoraj jajca, sol poper in maslo, potem na alufoljo položiš palačinko pri palačinki in premažeš kot štrudl , zaviješ, da dobiš klobaso kuha se enako…….lahko jih potem odviješ in narežeš na 1 cm kolobarje, ki jih popečeš na maslu.
Priporočam ti jedilnik :
– Babine Pitulice (naredi že prejšnji dan)
– Zele. juho
– govedino s kumaricami (ali beaf Stroganoff —-nisem prav napisala ampak- za namig)
– diplomatski zavitek ali palačinkino rolado (narediš lahko tudi prej (nekaj dni) in zmrzneš in potem vržeš zmrznjeno v krop le kuhaš potem cca.45 min)drugače jo pripravi zjutraj (palačinke napečeš pa prejšnji dan).
– sezonsko solato
– kokosovo torto, ki jo narediš prejšnji dan (jaz ne bi bila jaz, če nebi dodala še nekaj svojega, na testo pred kremo sem dodala vložene višnje in je bila super kombinacija)- recept dobiš na internetu
Tako ne boš v zadregi, ker si veliko narediš že prejšnji dan, pa še za štedilnikom ne boš skoz……pa veliko uspeha…..
Meni je zelo všeč goveja pljučna s kislimi kumaricami (in ker je to kvalitetno in mehko meso, je pripravljeno zelo hitro).
Čebulo prepražiš, dodaš pljučno narezano na trakove in pražiš (dušiš cca. 1/2 ure), posoliš in popopraš, ter dodaš kisle kumare (narezane na rezance cca. 1cm dolžine). Če želiš doseči bolj pisan izgled, praži skupaj s čebulo tudi rumeno in zeleno prapriko (narezano na enako dolžino in širino kot meso).
Petra,hej! Deja je zelela prav meso s kislimi kumaricami.In sama je povedala,da juha mora biti.Napisala sem pac nekaj,da lahko izbira.Odlocitev bo itak njena.Vem,da so take vecerje ali kosila kar naporna stvar za mlado ali pa starejso gostiteljico.
Lenka,imam tak oster nozicek z rezilom na obeh straneh.Stvar je v tem,da se meso potem zapre samo,ker luknja ni siroka,gre v globino.Sicer ti to lahko naredi mesar.Ti pa samo spikas.
Obema lep pozdrav Babi
Petra nevem kaj je tako zakompliciranega, če se malce obrneš in prav sprogramiraš čas je to en dva tri…..bolj je pa problem, če imaš 2 levi roki……. (Petra, da ne bo pomote, ni mišljeno direktno zate….nasplošno)
P.s. Zraven zgoraj navedenega jedilnika bi postregla rdeče vino (govedina), na koncu za piko pa še teranov liker…..
Glede na to, da želiš pripraviti kosilo, je res še kar dosti dela. Jaz se tega na veliko izogibam, če je večje število ljudi. Običajno povabim okrog 17. ure in rečem naj samo nekaj lahkega pokosilajo. V takih primerih pač spečem večji kos svinjske pečenke, kakšno svinjsko ribico, da se narežejo lepi mali medaljončki, spečem male hrenovke v listnatem testu, potem pa so tu priloge, od francoske solate, prebranca, razne zelenjave – grah, korenje,cvetača in pa solate . Za solate pa postrežem kar vložene paprike, kumarice, solato iz rdečih pečenih paprik (ta je vsem najbolj všeč), šopsko solato. Najlažji mi je pač ta način, ker dosti od tega lahko pripravim že en dan prej. Malo preden pričakam goste, vse lepo narežem in okrasim, da lahko potem sedem zraven in ne laufam sem in tja. Nekako sem se naveličala večnega pedenanja,pobiranja enih krožnikov, serviranja drugih itd, ker od praznovanja potem nimam nič ampak samo delo.
Sicer pa, karkoli boš pripravila bo lepo izpadlo. Nič se ne boj, kar pogumno.
Tudi mi starejše smo imele kar razburljive začetke, pa je z malo heca kar minilo.
Pozdravljena,
tudi jaz imam v soboto na kosilu “kupico ljudi” in naredila bom sledeče:
v petek bom pripravila predjed (Babine pitulice ali slan biskvit – se še nisem odločila) in desert (verjetno kutin zavitek ali pa kar krustato).
V soboto zjutraj bom skuhala bučno juho in pripravila irski lonec, ki se peče v pečici, tako da s tem ne bo veliko dela. Nimam rada “gužve” pred obiski, sploh pa ne sprotnega pripravljanja jedi, ker se potem počutim kot “gospodinjska pomočnica” in ne kot gostiteljica.
Obiski ti morajo prinesti veselje in ne muko, zato izberi jedi, ki so enostavnejše za pripravo oz. jih lahko pripraviš že prejšnji dan.
veliko uspeha ti želim
tudi jaz sem med bolj zacetniskimi gospodinjami a z malo volje in truda in s pravim
pristopom k stvari gre.
napisala ti bom cisto tko bolj po ,, domace,, pa bos mogoce dobila kaksno idejo.
* sladica : pripravi en dan prej – idej je tu veliko- najbolj enostavno – pecivo ki se spece v pladanju in ga potem samo rezes na kocke- meni so dobri Ledeni srcki pa Jabolcno pecivo z rozicevo molo /vtipkaj v iskalnik pa bos nasla/ za torto ne vem ce jo zelis sploh imeti
*Kosilo : – Juha,ki je lahko vedno prej skuhana
– Meso – s pecenko tudi samo na klasicni nacin ne mores zgresiti /vazno je
samo da pri mesarju dobis lep kos/ – jaz rada pripravim govejo in svinjsko
tako,da je za vsak okus nekaj- kose lepo narezes,jih das na lep pladenj in
postavis na sredo mize
– priloge : rizi bizi / riz z grahom / , krompir tenstan ali pa v kosih in malo popecen na mascobi s petersiljem,
– zelenjava: kar imate radi pri nas vem da ne sme manjkati koruza s curryem
– solata : zopet po zelji : radic, rukola, zelena s., mogoce celo rdeca pesa ,
meni je fajn ce sta vsaj dve vrsti solati na mizi
* pijaca: kaksno dobro vino za nazdravit
to je res bolj klasika , ki se ti skoraj ne more ponesreciti in vse se da lepo prej pripraviti, samo casovno treba malo splanirati, da ko pridejo gosti je vbistvu vse ze narejeno samo se na kuhalni plosci hrana ohranja primerno temperaturo.
lp
No, pa sem le prišla do računalnika (sem komaj čakala kaj ste, Babi in punce napisale :)))
Najprej vsem lepa hvala za trud okoli mojega kosila. Že ve ste dale toliko pozitivne energije, da bo sigurno ratalo!!! Sem že napisala, da nisem čisto začetnica – pravijo, da imam kar občutek za kuho (upam, da ni le lažna vspodbuda). In potem moja stroga babi še doda, da je stvar treba samo še izpiliti s prakso. Kot vidite, sem se že lotila nabiranja prakse :)). Moj pravi, da sem “skoz v tistih čepinah”, ampak ne ve, da me zadeva veseli (sploh sedaj, ko imam svojo kuhinjo).
Babi, točno to je tisto, kar sem rabila – da čimveč pripravim en dan prej in par ur prej pred kosilom. Sem namreč 7 mesecev noseča in me vsaka stvar hitro utrudi, tako si bom lahko vzela več časa in bom po malem vse pripravila, uživala v kuhi, vmes malo posedela…… Pa še manj možnosti, da gre zadnji trenutek kaj popolnoma narobe (in imam tako dovolj časa, da še “rešim” situacijo. Med kosilom bom pa lahko za mizo in se bom lahko posvetila gostom, jih zabavala skupaj s svojim dragim, da bo vsa stvar tudi družaben dogodek (tako kot si ti povedala, Bridget).
Seveda bi lahko naredila kaj čisto enostavnega ampak potem ne bi bila zadovoljna sama s sabo. Na kosilo bi lahko povabila tudi v bližnjo gostilno ampak “to” ne bi bilo “to”. Če bom čakala na pravi trenutek, bom za vedno ostala na nivoju “gov. juha, dunajski, pražen, zelena”.
Babi, predlogi so super. Tudi Tinina pljučna in Krokini diplomatski se “slišijo” slastno. Kokos pa žal večina naših ne mara in se bom morala kaj drugega spomniti za sladico.
Babi, glede priprave mesa mi je zaenkrat kar jasno (Lenka, hvala, ker si vprašala glede pretikanja). A pečem na 180 stopinj? Imam pa tri dodatna vprašanja:
– Kako narediš lečo? Moj tast ni preveč navdušen nad rižem. A je to pripravljeno na podoben način?
– Kakšno juho predlagate? Kakšen dober recept?
– Ker je sezona gob (čeprav krompir ni več tako mlad), bi lahko v pečici spekla krompir, jurčke in malo pancete skupaj (pa še kakšno prilogi, ki ste jo predlagali). A to paše k govedini s kumaricami ali ne preveč? Verjetno to ne smem peči skupaj s pečenko. Malo problem bo stlačiti meso in to naenkrat v pečico, a ne?
V veselih pripravah na kosilo vas vse lepo pozdravljam!
leca v omaki. gre priblizno tako.
na olju /lahko olivnem/ preprazis drobno narezano cebulo /po moznosti salotko/,dodas drobno narezano slanino. ko postekleni,prilijes 1/2 dcl vina. ko alkohol izpari,dodas oprano leco in par minut prazis.zalijes z vodo ali juho. tekocina naj sega 1-2 cm nad leco. pocasi naj vre. dodas sol,poper,malo muskatnega orescka,zlico paradiznikovega pireja zmesanega z malo moke. dodas korencek narezan na rezine. pocasi naj vre.tik pred koncem dodas se zlico smetane za kuhanje in potreses z narezanim svezim petrsiljem.
kolicin za 10-14 ljudi…zal……
jaz kuham za 3-4
priblizna kolicina: 1 cebula,15dkg slanine,cca ..rec cca 25 dag lece,3-4 manjse korencke ,zlica paradiznikovega pireja,zlica smetane…
na leci pise,da se jo namaka. jaz jo samo operem in je prav hitro kuhana. ta omaka mora pocasi vreti,tako da ni problem. skuhas lahko zvecer..naslednji dan pogrejes. v tem primeru dodas smetano in petrsilj sele tik pred zdajci.
lp petra
Hej,sem ti takoj odgovorila,toda me ni povezalo,ces,da nista geslo in ime pravilna.K primozu za pomoc, pa ni bilo problema.Upam,da sedaj bo!
Petra ti je ze povedala za leco.Delava jo priblizno enako,le da jo jaz najprej skuham,potem pa na pocvrte reci.Ko prazim salotko,dam zraven dva slana fileta za pikantnost.Leca ne sme biti razkuhana,raje malce al dente. Sicer pa ni nujno,da to delas za to kosilo.Pase tudi h klobasam in
pire krompirju.
Krompir v pecici in gobice in slanina je super. Krompirja ne bi pekla s pecenko,ker mocno vpija omako,ti jo pa rabis k mesu.
ker se v pecici razmeroma dlgo pece,ga jaz prej v lupini malo skuham,olupim in prerezem na pol.Na polovice natrosim na koscke ali listice narezano krasko panceto,ne hambursko,ki je ze pecena.
Tako bo hitro pecen in posolis seveda;dobro je ,ce posolis z tisti grobo soljo. Sicer smo se o krompirju razpisale nekaj dni nazaj.Ce se ti da,lahko pogledas.Lahko polovicke malo izdolbes in napolnis z raznimi nadevi(bolj v vednost). Ko bo pecenka skoraj gotova,jo premaknes na nizjo resetko in na zgornjo das krompir.
Svetovana ti je bila tudi pljucna pecenka.Je mehkejsa kot stegno,toda izvenserijsko draga in za moje pojme malo prenezna za kisle kumarice.Iz stegna je tudi zelo okusna.
V moji tabeli za pecico pise: goveja pecenka 1 1/2 kg pri 180 – 200 C
eno in pol do dve uri.
Juha? Goveja iz reberc, prsi in dobrih kosti ter veliko zelenjave.
Dobre so tudi zelenjavne.Se bos odlocila. Kaj bos zakuhala v juho?
rezanci,zdrobovi knedelcki, ze kupljeni cvrtnjaki?
Za sladico verjetno ze ves.Mislim,da bo torta,kaj ne?
Ze vidim,da bo to dobro domace kosilo in tudi starejsi bodo radi pojedli.
Lepo praznujte in uzivajte Babi
deja, prej si omenila da ne marate kokosa in da zato kokosova torta odpade. jaz sem pred 1 tednom naredila torto po receptu za kokosovo, le da sem dala v eno polovoico bisvitn emase kokosovo moko in v drugo polovico pekača mlete mandlje namesto kokosa. Vsaj meni in vsej naši družini je bil bolj všeč tisti del z mandlji – torej, namesto kooksa daš druge mlete oreščke (mandlje, lešnike, orehe…..) in problem bo rešen.
Pa še s torto ni veliko dela. V pol ure je v hladilniku!
LP ZAla
Forum je zaprt za komentiranje.