Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika mesni polpeti-pleskavica

mesni polpeti-pleskavica

Prosila bi vas za nasvet
imam mleto meso, ki ga bom postregla s špinačo
kako naj začinim meso? še nikoli nisem delala polpetov oz. zanima me, če lahko na hitro pripravim mesni izdelek zraven šinače – kot polpet ali pleskavico in
kako? hvala

Lahko narediš ćisto preprosto. Meso osoliš, dodaš česen in poper in narediš zrezke. Za pleskavice lahko dodaš še drobno sesekljano čebulo.

Polpete pa jaz naredim tako, da zgornji masi dodam malo prepražene čebule, malo namočenega kruha ali ovsenih kosmičev, eno do dve jajci in pa precej sesekljanega peteršilja. Iz tega oblikujem hlebčke, ki jih položim na pekač, prekrit s peki papirjem. Potisnem v pečico, segreto na 180 stopinj in jih pečem kakih 20 – 30 minut. Čas peke je odvisen od velikosti hlebčkov. S takim načinom peke se izogneš dodatni maščobi, pa še polpeti sami se znebijo kar precej maščobe, tako da je zadeva precej dietna. Boš presenečena, koliko maščobe sicer pojemo, da olja v katerem cvreš sploh ne upoštevam.

Upam, da sem ti pomagala.

lp

Julija

hvala, Julija
tako bom naredila prihodnjič-potem sem nardila polpete po kuharici, namesto namočenega kruha dala 2žlici skute
spekla pa sem kr na olju, a bom naslednjič na peki papir in v pečico!

Sem v nedeljo naredila tiste švedske mesne kroglice o katerih je bilo zadnjič tu govora. In to v smetanovi omaki. Bile so enkratne in pohvaljene bolj kot navadne polpete, ki jih ponavadi delam.

a poveš prosim recept, jzst?

Tudi meni so padle v oči, tako da sem si celo prevedla recept:-))
LP Mimi

Švedske mesne kroglice s kremno omako
 25 dag mlete govedine
 25 dag mlete svinjine
 1 jajce
 2-3 dl smetane in vode (ali mleka in vode)
 2½ žlice sesekljane čebule
 0,5 dl zmletega prepečenca (unsweetened rusk flour)
 2 hladna kuhana krompirja
 4-5 žlic masla ali olja
 sol, poper
Omaka:
 1 dl smetane
 2 dl juhe (beef stock)
 kitajska sojina omaka
 1 žlica moke
 sol, beli poper
Prepraži čebulo na malo masla. Zmečkaj krompir in namoči mleti prepečenec (ali ovsene kosmiče) v malo vode. Zmešaj vse sestavine, po okusu soli, začini. Z dvema žlicama oblikuj maso v kroglice in odlagaj na pomokano desko. Počasi jih ocvri v veliko masla.
Zmešaj vročo vodo ali govejo juho v ponvi. Dodaj smetano in zgosti z moko. Začini s soljo in poprom.
Postrezi mesne kroglice z omako, sveže kuhanim krompirjem, brusnično marmelado (?) in solato. Dobiš perfekten švedski obrok.
iz Ikea, njihova restavracija in spletna stran

Mimi, hvala. Po pravici povedano sem jaz na krompir pozabila. Dokler sem ga skuhala so bile polpetke že ocvrte. Pa cvrla sem jih v olju, ne na maslu. Postregla sem jih s to omako in pire krompirjem.

ja, hvala punce!!

No, vmes sem jih tudi naredila in so res dobre, zelo rahle.

Edino še enkrat sem šla preverit na Ikea spletno stran, če je res 2-3 dl smetane (oz. razredčeno z vodo). Namreč meni je že brez tega prišlo zelo mehko, tako da nisem dodala več kot 1 dl tekočine, drugače bi jih lahko vlivala :-)))
Sedaj gledam, da bi namesto zmletega prepečenca oz. drobtin verjetno bilo bolje, če bi dodala 1/2 dl polnozrnate moke ali drobno zmletih ovsenih kosmičev. Očitno mora biti nekaj, kar zeeelllloooo popije tekočino. No, dala sem tudi kar vroč krompir, bolj zmikskan kot pretlačen, mrzel in pretlačen bi verjetno tudi krompri popil več tekočine.

Skratka, drugič.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close