Najdi forum

Mesna musaka

Ali ima kdo kakšen dober recept za mesno musako. Sama je še nisem delala, pa bi jo rada poiskusila.

Jaz delam dve varianti – eno bolj in eno manj kalorično.
V vsakem primeru mleto meso najprej prepražiš na malo čebule, soliš, lahko dodaš kakšna začimbe. Krompir olupiš in narežeš na kolobarje (4 -5 mm debele). Za manj kalorično varianto jih na pol skuhaš, za bolj kalorično in na žalost tudi bolj okusno pa jih ocvreš kot pomfri.
V pekač naložiš krompir, nanj daš meso, preko spet krompir. Zmešaš kislo smetano z jajčko, soliš, dodaš muškatni orešček in preliješ po musaki. Pečeš kakih 20 minut do pol ure na 220 stopinj.

Musako delam vedno iz 60% govejega in 40%svinjskega mletega mesa. Dobro je, da je dvakrat mleto. Prepražim čebulo in česen, ko postekleni dodam meso in začimbe (sol, lovorov list, poper, timijan, česen v prahu- če ni svežega česna, majaron) lahko kaj dodaš ali spustiš, lahko uporabiš samo vegeto. Potem meso dušim in pazim, da se ne izsuši.
Na strgalniku narežem surov krompir v listke, kot za čips.
Zlagam v namaščen pekač: krompir, meso, krompir, meso, krompir. Zaključim tako, kot se mi izide po sestavinah.
Zmešam kislo smetano in jajce in zalijem. Z muškatnim oreščkom še nisem začinila, se mi zdi pa dobra ideja-malo spominja na lazanjo…
Če ste lačni lahko povrh položiš še lističe sira. Pečem 25 minut na 180 s tem, da povrh položim list alu folije, potem folijo vzamem in dvignem temperaturo na 220, da se zapeče skorijca. Mmmmm.
Dober tek.

PS.preden začnem zlagati v pekač odstranim iz mesa lovorov list.

še ena musaka – tokrat grška!

Jajčevce nareži na rezine, malo posoli, pusti stati kake pol ure in odcedi odvečno tekočino. Popeči jih na olivnem olju. Meso pripraviš po enem od zgornjih navodil. Pripraviš še bešamel omako (mleko z maščobo zavreš, soliš, dodaš malo moke in pokuhaš v gosto omakco – lahko dodaš še nariban sir ali, ko se malo ohladi kakšno jajce, muškatni orešek). Na dno daš malo bešamela, nanj jajčevce in meso po plasteh, na vrhu naj bo bešamel. Zapečeš v pečici do zlatorumene barve.
Originalno je jed tako mastna, da se okrog nje naredi kar lužica (olivnega) olja, vendar se jo da lepo posloveniti, da je malce lažja.

Dober tek, tinca

Jaz pa naredim tako:
Najprej narežem krompirček na kose(kot čips-malo bol debelo (5 mm.)) ga malo povegetam in jih popražim. [narežemo tolko krompirja da pokrije dno.] Nato sesekljam čebulo in jo prepražim nato dodamo zažinjeno[malo vegete in ne preveč] mleto meso in prepražim vse skupaj. Potem pa popečen krompirček položimo na pladenj (da pokrije dno). in na krompirček damo mleto meso in še snkrat damo navrh popečen krompirček! In damo pečt na 180° .In pečemo 20-25 min. med pečenjem pa zmešamo 1 jajce in 2 lončka kisle smetane. in ko je 10min. do konca pečenja še to gor polijemo.
Po želji če lahko dodamo kakšno drugo zelenjavo med meso.

joj ljudje, kar na bruhanje mi gre…kako lahko jeste takšno mastno svinjarijo, ali nimate res prav nič samospoštovanja-toliko enega pacanja za čisto malo užitkov in plno podlage za ogromno bolezni.In ja, spet bo šel denar iz skupne zdravstvene blagajne.A se sploh zavedate kakšna jetra (filter človeka) imate, ko uživate takšna nezdrave jedi (beri svinjarijo).In ne mi rečt kaj te briga-ko vas bodo zaradi zamaščenosti s sireno vlekli na urgenco, ali pa zaradi debelosti na operacijo kolen in kolkov, me bo še kako brigalo, saj boste porabili tudi moj denar ki ga prispevam v to skupno blagajno!

joj, kako ste nekateri hudobni. Vsakdo si pač skuha in poje kar mu paše. Pri nas doma kuhamo dokaj zdravo hrano, pa si vseno včasih privoščimu tudi kaj takega; prav paše, pa čeprav imamo potem včasih tudi slabo vest, ampak pač takšno je življenje, da grešimo.
Pa lep popoldan vsem skupaj.

http://www.kulinarika.net/recepti/65/mesne-jedi/musaka/
evo še recept s slikco

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close