Meriva ali Fusion
Meriva: boljša prilagodljivost, je večja in bolj resna, slabše vozne lastnosti
Fusion: boljše vozne lastnosti, slabša prilagodljivost
Motorja sta pri obeh izjemno dobra, sodobna, morda je pri fusionu celo nekoliko boljši. V podrobnosti (oblika, …) se nalašč nisem spuščal, pred nakupom svetujem preizkusno vožnjo. In, seveda, primerjaj tudi ceni, ne tisti iz cenika, pač pa tisti, ki jima trgovci rečejo “končne”. Barantanje se še kako splača.
Jaz sem si dejansko ogledal (od teh tamalih enoprostorcev) samo Fusion-a in Honda Jazz. Za Fusiona lahko rečem, da je, po mojem mnenju in za tak denar, slab avto. Notranjost je slabo dodelana (npr. armaturka je kriza) in zadnji sedeži se ne zložijo v dno tako lepo kot naj bi se. Vozne lastnosti so sicer dobre, a je zvočna izoliranost slaba (kot pri milijon tolarjev cenejših malih avtomobilih).
Honda Jazz je po mojem mnenju bistveno boljši nakup. Sedeži se zelo lepo zložijo v dno, ali pa nazaj (težko bi opisal… glej slike na linku). Tudi vozne lastnosti so zelo dobre. Žal ni dizla (razen če niso kaj osvežili ponudbe v zadnjem času).
link:
Se »podpišem« pod mnenje ŠOFER-ja, le mnenje o motorju se mi zdi zgrešeno. Motor OPEL 1,7 CDTI je sodobnejši (skupni vod druge generacije – tlak vbrizga = 1800 bar-ov, variabilna turbina, 240 Nm navora, 101 »konj« moči …), na kratko v vseh pogledih boljši motor.
ŠOFER – verjetno si ga zamenjal za starejšega z enako prostornino, vendar z razdelilno črpalko vbrizga goriva – komercialna oznaka DTI.
LP, Škorpjon
Če mene vprašaš MERIVA! Jaz sem se za Merivo dokončno odločil, ko sem iz heca zaklenil Ford Fiesto z enim starim Fordovim ključem, ki sem ga imel doma, kasneje pa so bili problemi za avto odpret z originalnim ključem. Vem, da me težko razumeš, samo je tako, da Forda lahko zakleneš z vsakim Fordovim kljujčem, tudi od drugega tipa Forda, odpreš pa ga le z originalnim!!! Je tako, da ti iz zajebancije kdo lahko zaklene Forda in če imaš ti ključe noter sim zmrznil!!! Zato sem od Forda odstopil TAKOJ.
Šofer in ostali, ki pravite,da so v Merivi vozni pogoji slabši??? Malo opišite kaj s tem mislite. To ni RES. Merivo vozim že dve leti. Je pa res, da je avto nekoliko trši, kot vsi Nemci. Po snegu pa gre v redu.
Le pri izbiri motorja bi malo bolj razmislil. Jaz imam benzinca in ni velike razlike z dizlom, skoraj nobene. Je pa dizel precej glasnejši. Skratka ta dizel se mi zdi kar požrešen, tudi do 8 litrov nafte.
Preizkusi in povej kako se boš odločil.
Večini lastnikov avtomobilov »ni dano« ugotavljati oz ugotoviti, kateri avto ima dobro lego in kateri ne. Ker so razlike »rezervirane« za novinarsko stroko. Ti verjetno svojega avtomobila ne boš nikoli gnal do »meje«, kjer se občuti razlika med posameznimi avtomobili. Oni pač po službeni dolžnosti, pa tudi praksa prinese občutek o legi posameznega vozila. MERIVA ima višjo karoserijo kot FUSION, sicer pa se FORD-i tudi v preostalih razredih (FOCUS-ASTRA, MONDEO-VECTRA) na cesti »obnašajo« bolje. Sicer pa je najbolje, da se v to prepričaš sam.
Dizel-bencin. O tem se je že veliko pisalo in razglabljalo. Moje prepričanje je sledeče; če ekonomija – predvsem nabavna cena »prenese« nakup je vse ostalo močno na strani dizla. Če vzameš pod drobnogled MERIVO 1,7 CDTI in 1,8 bencin; pri dizlu je 25 »konjev« manj, vendar občutno večji navor 240:165 razliko v »konjih« skoraj povsem izniči. Pri bencincu imaš pri pol sekunde boljši pospešek do 100 km/h in 10 km/h večjo končno hitrost, pri prožnosti pa je slika povsem drugačna. Občutna razlika nastopi pri porabi – na testih je razlika znaša okrog 5 litrov, v praksi pa kakor kdo. Poleg tega je zaradi obilice navora pri nizkih vrtljajih vožnja prijetnejša.
LP, Škorpjon
Škorpijon, jaz sem trdno prepričan, da so to za nas voznike, ki se ne ukvarjamo “novinarsko” s tem popolnoma obrobne in NEPOMEMBNE zadeve.
Ali ima posepešek stotinko sekunde več ali manj me prav nič ne briga. Pomembno pa mi je, da je vozilo vsaj malo zanesljivo in ni v okvri vsak dan. Kot sem rekel, tisto s ključem me je močno motili, zato se za Forda nisem odločil. Mnenja kdo se obnaša boljše so povsem osebna zadeva, tako da to še ne pomeni, da je to res.
SX100 je vprašal za mnenje in tudi za njega verjetno ni pomembno kateri ima pri pospešku del sekunde več. Predlagal pa sem Merivo, tudi zaradi servisom, ker mislim, da so cenejši in jih je več, čeprav niso poceni, kot verjetno ni nobeden.
Sigurno pa velja, da je treba pred nakupom avto dobro preizkusit.
LP in srečno vožnjo.
Joco,
malo pozno, pa vendar: škorpjon je kar dobro povzel vse skupaj, razlike namreč opaziš takrat, ko imaš priložnost voziti več avtomobilov v kratkem času. Pri merivi mi je ostalo v spominu, da se na ovinkih bolj nagiba, hkrati pa se podvozje slabo odziva na slabše cestne pogoje (beri: skače po cesti). V normalnih razmerah to ni nič tragičnega, je pa lahko zoprno, če hitrosti pravočasno ne prilagodimo, denimo, da prehitro pripelješ v ovinek s slabim asfaltom: kolesa v tem primeru niso vseskozi na cesti, tudi obračanje volana ne pomaga. A meriva ni tako slaba, da bi bila nevarna (še vedno pa ne vem, kaj je bilo s tisto, ki sem jo vozil pred dobrim letom in je po avtocesti pri 130 km/h nekam čudno plesala po cesti), ima pa slabše vozne lastnosti kot ford fusion.
Mimogrede: ta “napaka” s ključem pri fordih (in jaguarjih) mene osebno prav nič ne moti, žena vozi že drugega forda, pa sem ji moral sam povedati, da lahko s svojim ključem zaklene katerega koli. Zakaj pa bi nekdo puščal ključ v avtomobilu, ko sam ni v njem?
Pospešek stotinko sekunde gor ali dol – normalno, razlike so majhne. Sicer sam bolj cenim prožnost. Podatki o pospešku, končnih hitrosti in prožnosti so odgovori na tvoje mnenje o tem, da ni velike razlike med bencinskim in dizelskim motorjem.
Kot lahko iz podatkov razbereš razlika je – dizelski motor v primerjavi ima 25 »konjev« manj in ima primerljive zmogljivosti, če bi jih imel enako kot bencinski, torej 125 »konjev«, bi bil dizel zmogljivejši.
Sicer pa naj si vsak izbere svojega po svojem okusu.
LP, Škorpjon