mercator nagrada – posoda
Pozdravljeni!
Upam, da sem na pravem naslovu 🙂
Torej; zanima me, če se vpiše v dohodnino vrednost posode, ki jo delijo pri mercatorju kot nagrado za določeno vrednost opravljenih nakupov pri njih. Vrednost kompleta znaša okoli 1700 sit. Kaj če prejmeš več kompletov? Vsak komplet pa je nagrada zase.
Upam, da sem vsaj malo razumljivo napisala vse skupaj ampak po moje tako veste za kaj točno gre.
Najlepša hvala za odgovor in l.p.
iz financ (maj 06)
Durs o davčnih posledicah Mercatorjevega darila Lucija Bošnik
Darilo se ne šteje v davčno osnovo, če njegova vrednost ne presega 10 tisoč tolarjev oziroma če skupna vrednost daril v davčnem letu, prejetih od istega darovalca, ne presega 20 tisoč tolarjev, pojasnjuje davčna uprava (Durs). Od dohodkov, ki presegajo navedeni znesek, se plača 25-odstotna akontacija od davčne osnove. Mercatorjevi kupci dobijo v nagradnem setu samo štiri različne kose porcelana. Zato je veliko takih, ki nagradne točke zbirajo za več setov, torej za komplet šestih skodelic in krožničkov. Skupna vrednost darila pri takih kupcih tako preseže tudi 20 tisoč tolarjev.
“Od dohodkov zavezanca, kar velja tudi, če je darilo izplačano v naravi, se med letom plačuje akontacija dohodnine. Plača jo izplačevalec dohodka ali darovalec. V naravi prejet dohodek pa se poveča s koeficientom davčnega odtegljaja (znaša 1,333). To pomeni, da se vrednost dohodka v naravi poveča za akontacijo dohodnine, ki jo mora kot davčni odtegljaj plačati darovalec,” pojasnjuje Durs. Kot so še pojasnili na Dursu, ob popustu za nakup določenega artikla (kot ima Mercatorjevi podobno akcijo zastavljeno Špar) kupci ne plačajo davka.
kako izvajajo zakon, ne vem.
Kako pa na davčni upravi sploh izvejo, da si prevzel npr. 20 kompletov posode. Na zadnji strani je sicer prostor za podatke, ki jih mroaš izpolniti, vendar prodajalci preverjajo samo, če je vse izpolnjeno, ne pa, da je sploh pravilno oz. resnično.
Še to, posodo pravzaprav kupimo, saj zapravimo vsaj toliko in toliko denarja za tiste znamke, torej ni darilo, ampak nakup. Sam bi enačil do darilo s popusti, torej, da bi davkarija obdavčila, ker smo dobili popust na razprodaji
Forum je zaprt za komentiranje.