Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev menjava službe – prekinitev 2 dni

menjava službe – prekinitev 2 dni

Pri sedanjem delodajalcu mi pogodba poteče 30.9.2011. Novi delodajalec bi me zaposlil 3.10.2011, ker je 1.10 sobota in me lahko zaposli na prvi delovni dan. To pomeni prekinitev delovne dobe (cca 24 let) za dva dni. Ko sem jim omenila, da mi to ni všeč, so mi rekli, da to zame ne pomeni popolnoma nič drugega, kot to, da bom morala dva dni več delat pred upokojitvijo. Nekako me ta odgovor ni povsem prepričal, zato vas prosim za pomoč oz. pojasnilo, kaj točno to pomeni zame. Hvala.

Fizično boš delo res začela v ponedeljek 3.10., delovno razmerje pa se ti začne 1.10.
Za delodajalca to ne pomeni nič, saj ne obračuna kakih ur, ker je vikend prost in se ti pri plači za oktober to ne boi nikjer poznalo.

Zate pa v nasprotnem primeru pomeni, da ti letos pripada sorazmerni del regresa in dopusta (3/12), naslednje leto pa boš lahko začela dopust koristiti šele 1.4., saj boš šele takrat izpolnila pogoj 6-mesečnega neprekinjenega delovnega razmerja.

Star pravilnik o delovni knjižici (ki pa od 1.1.2009) ne velja več, je med drugim urejal ravno take primere; menjava službe petek star delodajalec in ponedeljek nov in je imel izrecno zapisano, da te mora eden od njih še/že imeti prijavljeno (seveda, če vikend ni delovni).

hvala za odgovor

Vse pogodbe, bolniške trajajo tudi na nedelovne dni.

Čas, ki ga zaključite pri enem delodajalcu, pomeni tudi sobote, nedelje, praznike. Tako se naj odpoved poda iz naslova nedelje. In ne petka ali ponedeljka.

Barca, pravilniki še veljajo in je vsem jasno, da izrecno velja odpoved na nek dan, mnogi ne vedo, da veljajo še sobote in nedelje, ko so še zaposleni. Razen, ko sami na petek odpovedo in se šele v ponedeljek zaposlijo. V delovno knjižico se je včasih vpisovalo do nedelje.

Prijavljen te novi ne more imeti, če ni tako zapisano. Zato novega dva dni kot vikend prav nič ne briga. In dva dni boste oškodovani, če vam staro delovno razmerje poteče na petek in začnete na ponedeljek. Zato odpoved podate na nedeljski datum, če že na novo začenjate. In vedno je tako, da vikendov ne spustite. In zaključite v nedeljo in ne v petek.

V zgornjem primeru se naj bi delovno razmerje zaključilo dne 02.10., če je to nedelja, kot oseba pravi. In nima nato težav. Kasnejših.

Barca, če je delovno razmerje prekinjeno, kar v tem primeru je s 30.09. za dva dni ne more žvižgati med vikendom, ker ni zaposlena in se ji zaposlitev prizna šele 03.10. Oseba pravi, da gre za starega, nato novega delodajalca.

Barca, to ne pomeni, da bo oseba med vikendom zaposlena, ker se bo zaposlila šele dne 03.10. In bo 2 dni brez službe. In če omenjate 01.10., vas vprašam, na kakšni podlagi. Možno je le to, da v kolikor vikendi ne delajo, da se avtomatsko podaljšajo stvari. Če poteče pogodba na dne 30.09., pač ne moreš kar neki štukati. Ker je ravno vikend pred vrati. Da je treba migati, sprobavajo tudi na možganskem delu. Pri čemer vam delovna knjižica s pravilnikom ne bo nič pomagala. Če se naslavljate po treh letih za nazaj.

Razen v izjemnih primerih se delovna razmerja sklepajo 1.v mesecu, tudi razpisi so običajno taki. In če 1.v mesecu pač pade na soboto, se prav tako v prijavo zapiše 1., ne glede na to, da je dejanska fizična prisotnost šele 3.v mesecu zato bi tudi bilo pravilno, da se staro DR zaključi zadnjega v mesecu in novo začne 1.naslednji mesec.

Glede bolniške pa – ko je nekdo v bolniški, zanj ni praznikov. Zaposleni takrat ne dobi nadomestila plače za praznični dan, ampak dobi bolniško.

Pravilnik o delovni knjižici pa je prenehal veljati 1.1.2009 http://www.upravneenote.gov.si/trebnje/splosno/novice/novica/article/4602/4780/?cHash=1394db6caf in http://www.mojedelo.com/local/3/hr-center/pravni-nasveti/zakonodaja/@1728/ukinitev-delovnih-knjizic-01-01-2009.aspx!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close