Menjava gum(spredaj ali zadaj)
Zdravo!
Imam letne gume Michelin Pilot Exalto 195/50 R15 (en par do hitrosti 210km/h, en pa do hitrosti 240km/h). Profil je zelo različen. Zanima me, katere gume je boljše dati naprej in katere nazaj (opel tigra). Gube za manjšo hitrost imajo bolj grob profil, zato je opaziti tudi malce težje zavijanje. Avtomehanik mi je svetoval, naj dam gume z manjšo hitrostjo naprej zaradi boljšega oprijema in aquaplaninga. Ampak meni se zdi, da imajo gume za višjo hitrost boljši oprijem in aquaplaning. Kaj je boljše?
Jaz že poznam zakon, sam ti prej preberi tisto kar napišeš, enkrat tako drugič drgač napišeš.
Izvlečke iz pravilnika:
Pnevmatike na vozilih, ki dosegajo hitrost nad 40 km/h morajo biti enake velikosti, vrste (poletne, zimske, terenske) in zgradbe (radialne, diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in dezena (vzorec tekalne površine), kar določa 4. člen Pravilnika o napravah in opremi vozil v cestnem prometu.
Kar se tiče katera guma ima boljši aquaplaning, ti pa itak piše v tovarniških papirjih, kjer so opisane lastnosti vsakega tipa gume… sicer če pa avtomehaniku ne verjameš, ki je videl avto in gume, kako lahko potem pričakuješ od nas laikov nasvet, ki tvojih gum še videli nismo :))) Verjetno iščeš potrditev lastne odločitve….