Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Menjava gum(spredaj ali zadaj)

Menjava gum(spredaj ali zadaj)

Zdravo!
Imam letne gume Michelin Pilot Exalto 195/50 R15 (en par do hitrosti 210km/h, en pa do hitrosti 240km/h). Profil je zelo različen. Zanima me, katere gume je boljše dati naprej in katere nazaj (opel tigra). Gube za manjšo hitrost imajo bolj grob profil, zato je opaziti tudi malce težje zavijanje. Avtomehanik mi je svetoval, naj dam gume z manjšo hitrostjo naprej zaradi boljšega oprijema in aquaplaninga. Ampak meni se zdi, da imajo gume za višjo hitrost boljši oprijem in aquaplaning. Kaj je boljše?

Bolj kot ne ugibanje …

naprej tiste z vec profila ker ti sprednje tud bolj pobira in pol bos mel cudno obrabo. pa tud avto najveckrat zdrsi preko prednjega kolesnega para

Globina profila je enaka, saj sem vse gume kupil lani in sem jih rabil eno sezono (spredaj z večjo hitrostjo, zadaj pa z manjšo). Zato v globini profila ni bistvene razlike.

hmmm…sam po zakonu, naj bi imel vse 4 gume enake…
drgač pa naredi po svojem občutku…saj boš ti vozil, a ne?

Po zakonu imam dobre gume. Na oseh morajo biti enake gume (enake spredaj-višja hitrost in enake zadaj-nižja hitrost), kar pa tudi so. Vse 4 gume so enakega prozvajalca, vrste, dimenzije razen hitrostni razred ni enak.

Neki ne razumem…prej si rekel, da je profil zelo različen, kar je pa zelo pomebno za lego na cesti

Profil je različen zaradi hitrostnega razreda, drugače so pa vse ostale lastnosti enake. Kaj tukaj ne razumeš?

no potem profil in hitrostni razred nista enaka 🙂

Preberi si zakon preden začneš komentirat!

Jaz že poznam zakon, sam ti prej preberi tisto kar napišeš, enkrat tako drugič drgač napišeš.

Izvlečke iz pravilnika:
Pnevmatike na vozilih, ki dosegajo hitrost nad 40 km/h morajo biti enake velikosti, vrste (poletne, zimske, terenske) in zgradbe (radialne, diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in dezena (vzorec tekalne površine), kar določa 4. člen Pravilnika o napravah in opremi vozil v cestnem prometu.

Kar se tiče katera guma ima boljši aquaplaning, ti pa itak piše v tovarniških papirjih, kjer so opisane lastnosti vsakega tipa gume… sicer če pa avtomehaniku ne verjameš, ki je videl avto in gume, kako lahko potem pričakuješ od nas laikov nasvet, ki tvojih gum še videli nismo :))) Verjetno iščeš potrditev lastne odločitve….

Potem mi pa povej, kaj sem napisal drugače.

Skratka: slabse gume daj spredaj …

New Report

Close