Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Melonina tortica

Melonina tortica

Pozdravcek!

Tukaj je ena moja pogruntavščina za vse ljubitelje melon. Meni je bila zelo všeč, mogoče ni ravni primerljiva s kakšno molnomastno sladko tortico (je namreč brez dodanega sladkorja in olja oz. masla). Če koga moti umetno sladilo, se lahko ekvivalentno uporabi sladkor.

Biskvit:

5 jajc
60 g ovsenih kosmičev
5 žlic sladila Diamant
3 žlice vode
sok pol limone
sladilo
nekaj žlic vode

Segrejte pečico na 170 stopinj. Ločite rumenjake in beljake – iz beljakov napravite trd sneg. Rumenjakom dodajte posip Diamant in vodo ter dobro premešajte. Ovsene kosmiče čimbolj drobno zmeljite in jih počasi dodajajte rumenjakom. Na koncu dodajte sneg – previdno ga vmešajte z žlico.

Model za torto obložite s papirjem za peko, vanj razporedite biskvitno maso in pecite 15 – 20 minut. Ko se ohladi, ga vzemite iz oboda in odstranite papir za peko. Nato ga dajte nazaj v model in navlažite z mešanico limoninega soka, vode in sladila.

Skutin nadev:

250 g skute
200 g melone
sladilo

Melono na hitro zmiksajte s paličnim mešalnikom – toliko da spusti sok, vendar naj še ostanejo celi koščki. Dodajte skuto in sladilo ter premešajte.

Jogurtov preliv:

1 l navadnega jogurta
400 g melone
sok pol limone
sladilo
nekaj kapljic vanilijeve esence po želji
2 želatini (20 g)

Melono zmiksajte čimbolj drobno, dodajte ji jogurt, sladilo in limonin sok. Želatino raztopite po navodilih na vrečki, ko se ohladi, jo počasi vmešajte v jogurtovo maso.

Po biskvitu najprej z vilico razporedite prvi nadev, nato pa ga počasi prelijte z jogurtovo maso. Torto hranite nekaj ur v hladilniku, najbolje kar čez noč, po želji jo dekorirajte z narezano melono.

Hranilna vrednost obroka (1/12 tortice):
Kcal: 117,2
Beljakovine: 11,1 g
Ogljikovi hidrati: 12,3 g
Maščobe: 2,7 g

LP, Staša

Njama Staša,

kot vedno tvoji recepti pri meni padejo na ‘plodna’ tla. Takoj jutri probam!
LP
Nyah

Tudi jaz bom prav gotovo v kratkem skupaj s hčero preizkusila tvoj recept. Z navadnim sladkorjem seveda.
Še posebej sem navdušena, ker je brez pšenične moke in ker deluje zelo osvežujoče.

Še eno vprašanje: s čim zmelješ kosmiče? A kar z multipraktikom?

Jaz jih zmeljem kar z multipraktikom, ja. Ponavadi kar celo vrečko, nato pa jih presipam spet nazaj, da ne rabim vedno znova…

Upam, da vama bo všeč…

LP, Staša

Stasa zdravo,
nekaj podobnega sama veckrat naredim. Varijacije so sledece:
biskvit iz jajc, orehov (mandljev ali kokosa) in tekocega sladila.
Krema: skuta, odvisno kaj imam v hladilniku – sladka smetana, kisla smetana, jogurt; sadje in zelatina – po okusu malo limone, ruma, sladila….
Vcasih sadje tudi zmiksam med kremo, najveckrat pa dam eno plast sadja med biskvit in kremo.
Z ovsenimi kosmici se nisem probala. Mislim pa da bi bilo se boljse, ce bi jih predno jih zmeljem, se malo preprazila. Kaj ti mislis?
LP, Misa

Kot si sama rekla – možnosti je res veliko. Glede kosmičev… zakaj bi jih prepražila? Misliš zaradi okusa? Jaz jih dam kar tako, so mi pa všeč prepraženi, če jih uporabim cele npr. v piškotkih ali če jih posimap recimo preko skute…

LP, Staša

Ja, zaradi okusa. Samo ne vem kako bi potem izpadel biskvit.
Ni druge, bo treba probat. 😉

Njamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

krasno za poletje, osvezujoce. Malo sem sparala sladilo, zato ni sladko, si pa moj dragi potem vse skupaj se s sladko smetano okrasi, pa je 🙂 Stasa, super!!

Nyah
PS – malo jogurtovega preliva mi je bilo prevec, pa sem v posodico nalila in imela strjenko za zajtrk!

Misa, kaj pa vem – vsekakor sporoči 😉

Nyah – hvala, hvala… 🙂

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close