melona
Hmm… Če si majico že namazala z Vanishom in potem oprala, potem dvomim, da bo madež še kdaj iz majice šel. Ponavadi se madež še da nekako rešiti, dokler zapacanega oblačila ne operemo. S pranjem pa vsak madež samo še lepo stabiliziraš – žal…
No, še nekaj “gospodinjskih” nasvetov za odstranjevanje madežev od sadja (ne vem, če delujejo, škodi pa vsekakor ne):
– oblačilo oz. madež namočimo v polnomastno mleko
– madež odstranimo z mešanico 3/4 90% alkohola in 1/4 vode
– madež odstranimo s pomočjo kisa oz. limoninega soka
– nekje sem prebrala, da madež pred pranjem celo “premažejo” oz. natrejo s surovim krompirjem.
Če bo kaj pomagalo – hvalabogu, sicer pa sem skeptična ravno zaradi tega, ker praviš, da je majica že oprana…
Lp, mishika
Hej, Petra!
Mishika je mislila to, da ponvadi madez zgine ze po par minutah, ko ga namazemo; ce ne, ga s pranjem samo se vtisnemo. Na zalost je veckrat tako.
Sama tudi uporabljam Vanish milce in kar uspesno;res namazem takoj, ko se pocedi sadni sok. Drugace je pa zelo ucinkovita tekocina od Johnsons, ime je Bio…ne vem kaj.Ga dobis povsod. Mogoce bos s tem se resila. Je pa odvisno tudi od tkanine.
Ker je Mishika nanizala ze nekaj nasvetov, dodam se tega, ki drzi.Sicer ne vem za melono, ker je misljen za breskve.
Moja nona se je zelo izogibala tisti stari varikini, ki je pozrla barve, ce ze ne blaga.
Potolazila se je s tem, da breskvin madez( tega je na Goriskem bilo najvec na otroskih oblacilih) zgine naslednje leto ob cvetenju breskev.
Res je tako!
V staro krpo si obrisi roke od breskvinega soka, malo pusti, da se zasusi, operi (madez bo ostal), polikaj in spravi do pomladi. Potem mi sporoci:)))
Upam, da bos majico se lahko nosila in pozdravcek Babi
poskusi z vanish oxi ali kako se ze napise dobis ga v vsaki trgovini je pa prašek in potem malo zmesas z vodo (navodila imas tudi na posodici) in to naneses na madez…
jaz sem s tem spravla ven tud sok od rdeče pese in borovnic in je bilo tudi ze zaprano samo jaz pustim stati dalj časa kot samo pol ure.
je pa ena stvar, da ta vanish deluje samo na bombazu, da se res potem čisto nič ne pozna
lp
Samo ne je v stroju oprat oz. v topli vodi. Tako vsak madez res se samo stabiliziras. Karkoli ze delas z madezem (milo, razni preparati itd.), na koncu vedno speri samo v hladni vodi. Ce bo madez ostal, ga pac s to varianto ne mores odstraniti in bos morala poskusiti z drugim preparatom. Na vsak nacin pa perila ne dajaj v stroj ali toplo vodo, dokler madez popolnoma ne izgine. Je samo dobrohoten nasvet ali poduk za naslednjic…
Lp, mishika
Da, da, res je. Varikina in razne oxi zadeve so dobre res samo za bombaz in se najboljse za beli bombaz :). Ampak kaj, ko je najljubsa majica ponavadi iz kaksne mesanice ali celo ciste sintetike… Se zgodi :).
Ampak to z breskvami pa nisem vedela… Bom vsekakor poskusila, ko dobim naslednjic breskev v roke (in posledicno takoj na hlace ali vsaj majico , ker sem taksna neroda 🙂 ).
Ce pa ima se kdo kak dober nasvet, kako se resiti madeza (100x prepranega) od bucnega olja ali paradiznika, se pa vsekakor priporocam :).
Lp, mishika
Prej je ena spraševala za odstranitev bučnega olja. Jaz za vse mastne madeže uporabim čistilo Meglio (rumene barve). To čistilo izredno topi maščobe, ne samo na oblekah ampak tudi drugje.
Pri nas je v splošni uporabi. Jaz z njim čistim madeže na oblekah in štedilnik v kuhinji, mož pa vse vrste strojev.
Resnično zelo uporabno.
Živjo!
Zopet imam madež. Tokrat mi je uspelo na svetlo majico spraviti čokoladni puding. Kakšen nasvet?
Pa za melono vam lahko povem da nobeno od čistilnih sredstev ni uspelo. Majico sem nazadnje oprala in jo spravila v omaro. Še vedno pa sem jo nosila pod drugimi oblačili in po večkratnem pranju v pralnem stroju madeža ni več.
Forum je zaprt za komentiranje.