Mehika-ponovno
Kmalu greva s partnerjem v Mehiko, nekaj se je o njej že govorilo, mene pa zanima sledeče:
1. Kakšna zdravila poleg tistih za malarijo ste vzeli s seboj? Ali je potrebno tablete za malarijo začet jesti prej, ali ob odhodu?
2. Kaj vzeti s seboj za oblečt, če greš na rukzak, poleg kratkih majic in hlač? Govorim o topli obleki za zvečer oz. na hladnejše predele?
3. Kako je z rent a car-jem (cena,…)
4. Kako pa je s severnim delom Mehike? Vsi potopisi so več ali manj z JV dela. Kaj pa je lahko zanimivega na severu oz. kaj ni zanimivega, da večina ne gre tja…?
Lp,
T.
Bil sem v Mehiki 2 leti nazaj.
1.Kar se tice tablet za malarijo nisem nic jemal, mislim da jih tudi vi ne potrebujete razen ce mislite preziveti v djungli kaksen dan kar pa dvomim … lepo pa je ce imate kaksen avtan ali kaj podobnega ker je precej mrcesa …
2.V to se nebi spuscal saj se mi smesno zdi da vam morajo drugi svetovati kaj vzeti seboj, jasno da odvisno kdaj greste in kam greste … kar pa zal niste navedli tako da tudi ce bi zelel ne morem svetovati.
3.Ko sem bil sam tam z rent-a-car ni bilo nobenih tezav, jasno moras imeti kreditno kartico (jaz sem imel MASTERCARD ), cene so spet odvisne od modela ki si ga sposojate in zavarovanja ki ga zelite imeti … najcenejsi so med 30-45 $.
4.Zal nisem bil na S delu …
Kdaj kmalu gresta? Čez nekaj dni, tednov, mesecev?
Tablete proti malariji rabiš samo v južnem tropskem delu države, na severu pa ne. Jesti jih začneš teden ali dva pred prihodom na malarično področje in jih jemlješ še prav toliko po vrnitvi od tam.
Drugih zdravil posebej za Mehiko ne rabiš. Verjetno pa imaš v priročni potovalni lekarni stalno (ne glede kam potuješ) nekaj malega proti bolečinam, za prebavo, za razkuževanje ran, kakšen povoj…
Tudi pri obleki imaš v nahrbtniku najbrž več tanjših oblačil, ki jih v primeru potrebe lahko skombiniraš v kaj toplejšega. Odvisno pač od letnega časa, nadmorske višine, trenutnega vremena… Pozimi v severni Mehiki tudi krepko zmrzuje.
Zakaj večina obiskuje južni del države, tudi meni ni jasno. Mogoče zato, ker je tam večina pomembnejših majevskih arheoloških ostankov (piramide), mogoče ker jih vlečejo razvpita karibska obmorska letovišča.
Za razliko od tropskega juga s piramidami sever nudi doživetje “divjega zahoda”, rudarska mesta iz obdobja zlate mrzlice, s kaktusi posejane polpuščave in puščave,…
Če gresta bolj pozimi, zelo priporočam ogled kolonije sivih kitov v laguni pri kraju Gurrero Negro na Kalifornijskem polotoku. Poleti se kiti umaknejo na sever.
Prav tako pozimi je vredno videti metulje monarhe pri Anguangueu.
Pri Cuauhtemocu je zanimivo menonitsko naselje – kot bi prišel v severno nemško vas v 17. stoletju.
Najmočnejši vtis pa mi je pustilo območje Barranca del Cobre. Tam se splača za nekaj dni, morda kakšen teden, ustaviti v Creelu, ki je odlično izhodišče za raziskovanje okoliških vasi ljudstva Tarahumara in same soteske.
Hvala obema za info.
Greva čez 14 dni. Najina ruta bo od MC proti Cancunu in nazaj v MC. Glavnino časa bova preživela v Chiapas-u, saj naju tja najbolj vleče… Greva za 18 dni, kar je na žalost premalo, da bi si ogledala tudi sever. Ampak sva rekla raje manj in tisti kvalitetno, kot več in non stop vozakanje. Vsekakor rabiva tudi kakšen dan počitka.
Kar se tiče tablet, bova vzela samo klasiko: lekadol, sumamed, odvajala in nekaj za zapret, če bo slučajno driska.
Renta carja si ne bova privoščila, avtobusi bodo kar ok, glede na vse info, ki sem jih že dobila na tem forumu.
Sicer pa se bova prepustila toku. kakor bo pa bo…
Živjo!
Odgovarjam pozno, zdaj sta najbrž že v Mehiki.
Torej, bila sem v Mehiki v mesecu aprilu in maju 2005. Prepotovala sem centralni del Mehike vse do severa. In sicer Mexico city, Puebla, Morellia, Gudalaraja, Zacatecas in potem Monterrey.
Monterrey je čisto na severu Mehike. Meni je bilo povsod zelo zanimivo. Sicer je Monterrey tretje največje mesto Mehike, vendar zelo industrijski. Nimaš kaj posebnega videt, razen samega centra mesta, ki je lep in v okolici imajo jame – podobne Postonjskim in slapove…. Meni je bilo tam všeč zaradi žuranja, saj sem šla obiskat prijatelje, ki sem jih lani spoznala v Španiji. Obiskali smo noro dober lokal West rodeo in res uživali ob dobri mehiški glasbi in tudi ob ritmih countriya.
Drugače pa mi je bila Mehika maksimalno fascionantna država. Potrudila sem se, da sem se družila čim več z Mehičani in zato sem videla tudi take kraje in prostorčke, ki jih turisti običajno ne vidijo.
Morda bi bilo pa dobro narediti kak potopis….
Lp vsem in sporočilo: POJDITE V MEHIKO!!!!
Monia
Forum je zaprt za komentiranje.