mehčanje mesa
Ojla )))
Hja, tudi meni ne uspejo vedno mehki zrezki, poleg tega pa govejih niti ne maram tako zelo, kljub temu pa imam par “fint”, ki jih uporabljam za mehčanje mesa… Predvsem jih uporabim mešano (enkrat eno, drugič drugo), da dobim različne okuse jedi…
Uporabljam pa naslednje “mehčalne” sestavine in sicer v marinadi (meso pustim običajno ” v paci” čez noč):
– vino (raje bolj suho, kislo, kot sladko! vedno pa dobro vino, nikoli kakšnega slabega!)
– limonin sok
– kis (še posebej kakšnega aromatičnega)
– olje (olivno je itak zakon, včasih pa olje od slanikov, ali pa mešanico olja in masla)
– mešanica soli in zelišč ali/in začimb
Upam, da bo kaj pomagalo…
LP!
Gordy
Hej! Drzim se nacela, da ce ze pojem koscek mesa, naj bo to tako, ki se hitro naredi. Meso, ki se toplotno predolgo obdeluje, je tezje prbavljivo in izgubi osnovne znacilnosti. Tako mi je vedno pripovedovala solska zdravnica.
Kupim meso, ki ga cimprej lahko dam na kroznik in kaksnih dolgih dusenj ne prakticiram.
Ce je meso malo bolj trdo, ga enostavno malo popecem po obeh straneh v odprtem ekonomu, dodam tekocino in kar je potrebno in zaprem. Ali celo dam kar dusiti na mrzlo.
Zelo rada imam nacin, ki sem ga opisla pod imenom ” Majaronovo meso”.
Je zelo okusno in hitro narejeno. Ce ne najdes posta, bom se enkrat napisla.
Lp Babi
Jaz mislim, da je veliko odvisno tudi od same starosti živali, ki ji je pripadalo meso. Od stare krave ne moreš pripraviti mehkih in sočnih govejih zrezkov.
Nekateri tudi pravijo, da ne solijo mesa takoj, ko ga dajo v ponev, ampak šele pred koncem kuhanja in da to tudi pripomore k temu, da se meso hitreje skuha in zmehča.
Ja )) čez noč…
Al pa celo kak dan več.. v tem primeru obvezno dodam olje, potem pa je lahko meso brez skrbi kak dan ali dva (več pa ne!) v hladilniku…
Je pa res, da kis (aromatiziran) zelo poredko uporabim! Največkrat res vino in tudi limonin sok…
Vsekakor pa poskusim že izbirati mlajše meso, ker 10 let stara govedina ne bo nikoli tako mehka kot teletina!
Zoya,
kakšna pa je ta sol za mehčanje, oz. kje se jo dobi? Sicer se raje izogibam kemiji, včasih pa se vendarle mudi….
Tudi sama sem jih že delala v ekonomu in sem bila zadovoljna. Včeraj pa sem nekje prebrala, da se meso posoli, pokaplja z oljčnim oljem, začini s poprom in premaže z gorčico in tako postavi za dan (ali celo dva) v hladilnik. To bom še preizkusila.
LP, Astra
Jaz ga potolčem, solim, popram, namažem na tanko z gorčico in naoljim. Če imam čas ga pustim v hladilniku, a ne več kot dan, če pa nimam časa ga samo na hitro opečem z obeh strani v malo več olja, ki ga ko je meso opečeno odlijem in potem nadaljujem z dodatki po želji kakršno omakco želim poleg zrezkov. Veliko je pa odvisno tudi še od starosti in kvalitete mesa.
Goveje zrezke z ene strani pomokam in jih na močnem ognju na hitro spečem. Nato jih dam v ekonom, kjer jih pod pritiskom dušim 5 min (od začetka piskanja). Nato jih dokončam. Mi imamo radi omako, ki se naredi na naseldnji način:
malo senfa, na drobno zrezane kisle kumarice (ca 2) in trdo kuhan jajček na drobno zrezan, sol, poper, česen. Zraven pa široke testenine ali kruhove cmoke ali riž. LP Silvia
Forum je zaprt za komentiranje.