Najdi forum

Medenjaki

Recept za medenjake imam. Zanima me kako jih dekorirate?
Kako se naredi neka sladkorna masa; sladkor+voda oz. limonim sok, v kaksnem razmerju, je to potrebno zavreti, zmiksati? S kaksnimi pripomocki je to najbolje nanasati na medenjake?

Hvala za odgovor

Hej!
Sama delam to bolj poredko.Prepis iz moje knjige:

Beljakova glazura za pisanje in okrasevanje

Priblizno 5 dag sladkorja v prahu denemo v loncek ali skodelico in mu dodamo priblizno 1/3 beljaka ter vse prav dobro umesamo;ce hocemo imeti barvno glazuro,dodamo se nekoliko jedilne barve,raztopljene v zlici kropa(zdaj so te barve verjetno drugacne).
Cim dlje glazuro mesamo,tem lazje z njo pisemo oziroma krasimo.Glazura je pravilno gosta,ce se pika,ki jo naredimo z zlico na kroznik,ne razleze.
Glazuro denemo v drezirno vrecico ali vrecico iz papirja ali polivinila.Konico odstrizemo tako,da dobimo primerno luknjico,skozi katero bo tekla glazura.Za lepo okrasevanje je trba precej vaje.

Beljakov glazura za obivanje peciva

Tu ni napisanih kolicin.Verjeto kot zgoraj.

Sladkor presejemo,ga denemo v loncek ter mu dodamo toliko beljaka,da dobimo gosto tekoco zmes,ki jo mesamo se dalje,da postane popolnoma gladka.S to glazuro oblijemo pripravljeno pecivo in ga ,ko se nekoliko odtece,denemo v blizino stedilnika(ali v odprto po kaksnem pecenju se malcno pecico),da se osusi.Tudi to glazuro lahko pobarvamo kot zgoraj.
Za okus ji pa primesamo nekoliko limoninega ali pomarancnega soka,ali vanilijeve esence.

Limonin preliv

100g sladkorja v prahu presejemo,primesamo 1 do 1 in 1/2 zlice limoninega soka in mesamo tako dolgo,da dobimo gosto tekocino.

To dam na limonine srcke takoj,ko jih specem.

Za cimetove zvezdice pa vzamem kar nekaj prihranjenega sladkega snega,ki ga rabim za zvezdice) ,jih namazem in potem v pecico.

Upam,da ti bo kaj pomagalo. Lep pozdrav Babi

Hvala za odgovor.
Zanima me še to ali se beljakova glazura da na vroče ali ohlajene medenjake?

Hej,jaz dam na ohlajene.Enkrat sem tako “polepsala” kar kupljene medenjake.

Ker je pri limoninih srckih(limonin preliv) poudarek “na se vroce” in v prvih dveh primerih ne,mislim,da je tako prav. V to logiko pa se nisem podrobneje spuscala;sledila sem receptom.

Sicer ti bo jutri se kdo,ki ima vec izkusenj,povedal. Lep pozdrav Babi

No, jaz sem medenjake včeraj pekla in potem za hčero pripravila preliv iz limoninega soka – 2 žlici in sladkornega prahu – toliko, da je lepo kapljalo z žlice. Dekorirala je ohlajene medenjake.
Moram povedati, da jih bom še spekla.Delala sem s pol kg moke, pa je škatla danes zjutraj že kazala dno. Odkar z možem bolj zdravo jeva (no, vsaj trudiva se) bolj poredko kaj spečem, zato je pa to potem bolj cenjeno;)) Originalen recept sem prilagodila, tako da sem dala manj sladkorja in 10 dag moke zamenjala z mletimi lešniki.

Mina, mi poveš prosim po katerem receptu si delala medenjake.

Mi ga lahko napišeš prosim?

Lp

Spoštovane!

Prilagam “moj” preizkušen recept za medenjake (Lebkuchen)

Sestavine:
1 kg moke
1/2 kg medu
250 g sladkorja
50 g masla
4 jajca
200 g mandelnjev narezanih
50 g citronata
50 g oranžata
10 g jelenove soli
1 zavitek začimb za mednjake

Priprava. med segrejemo, vmešamo sladkor da se stopi, ter dodamo začimbe. Masa naj se ohladi.
V skledi zmešaj, moko, orang., citron, mandel. , dodaj tekoče maslo, jajca in v malo vode raztopljeno sol, nato dodaj medeno maso in gneti. Dobiš dokaj trdo testo, ki mora stati najmanj 24 ur – pokrito s kuhinjsko krpo . Testo razvaljamo na pol centimetra debelo, razrežemo ( npr. 1 dcl kozarec) in damo peči v pečico ogreto na 200 stopinj. Pečemo 12- 15 minut. Še tople premažemo s sladkorno ali drugo glazuro.
Citronate, orangate in mandelnje dam v multipraktik na kratko, tako da so koščki veliki med 2-4 mm. Tiste, ki še niste pekle z jelenovo soljo, se nikar ne ustrašite vonja, ni prijeten, vendar ko so medenjaki pečeni ga več ne bo. Jelenovo sol dobite najpogosteje v lekarni.

Oprosti moji nedednosti: kaj je citronat in oranžat? Kje kupišzačimbe za medenjake?

Zacimbe za medenjake dobis npr. v Sparu med zacimbami, jaz sem jih kupila od Kotanyja ( mleta mesanica cimeta, janeza, kardamoma, klinckov…v v vrecki ), mogoce obstajajo pa se kaksna druga znamka.

Hej,Maca! Citronat in oranzat so kandirane lupinice limon in omaranc;
so se druge,recimo lupine agruma cedra(zelo debele in okusne).Dobis ze mesanico kandiranih lupinic.Tudi doma lahko naredimo,je pa postopek kar dolg. Lp Babi

Hojla Ursa!
Recept je iz knjige sestre Vendeline, tisti ta simpl:)

1/2 kg moke
1 žlička sode bikarbone
1 vrečka začimb za medenjake
30 dag masla
15 dag medu
12-14 dag sladkorja
2 jajci
Med segreješ do 50 stopinj, da postane tekoč. Penasto umešaš maslo, potem izmenično dodajaš jajca, med in sladkor, da zmes postane homogenai. Streseš noter še moko, zmešano z začimbami in zmešaš do konca. Oblikuješ za oreh velike kroglice, polagaš na namazan in z moko potresen pekač.

Recept sem napisala po spominu, vendar sem kar prepričana, da je OK.
Moje izkušnje, če te zanima:
– 30 dag masla se mi je zdelo ablolutno preveč, po premisleku in primerjavah z drugimi recepti, sem od 250 gramskega zavitka masla odrezala nekje polovico, se pravi 12 – 13 dag
– sodeč po receptih za pepparpakor (ali sem prav napisala?) imaš rada začinjene zadevice. Nam je bila sicer 1 vrečka mešanice začimb za to količino moke kar malo preveč. Naslednjič bom dala 1 vrečko na 1kg moke in dodala še malo cimeta (tega imam pa jaz rada).
– sladkor sem dala rjavi, nekje 10 dag in je ravno dovolj, sploh če nameravaš če kaj čarati s sladkornimi ali čoko oblivi
– 15 dag medu je za dobri dve veliki žlici (velja vsaj za tiste iz mojega predala:))
– 10 dag moke sem nadomestila z mletimi lešniki
– pekla sem na peki papirju (čez komot ga ni)
– soda bikarbona; v knjigi sestre Vendeline sem prebrala, da za medenjake pecilni p. ni primeren, ker je v medu dol. delež mravljične kisline, ki zavira delovanje le – tega
– testo se malo lepi na roke, pa ni hudega

Medenjaki so dobri, moji so jih pa, mislim, res radi jedli predvsem zato, ker jim tako malokrat zadnje čase privoščim kaj sladkega iz pečice. Se je pa zato moj skoraj 3 letni sin, ki sicer bolj malo govori in dela mamici skrbi, naučil nove fraze: “kote jedu”, vpije kar naprej. Žal ga tudi tega še nisem uspela naučiti, da bi kaj bolj potihem povedal…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close