Medene kroglice – Babi pomoč prosim
Babi!
Včeraj sem naredila testo za Medene kroglice po tvojem (isterskem) receptu. Tako kot si rekla, testo pride kar redko. Potem pa sem bila pred dilemo (ker nimam prav nobenih izkušenj s peko piškotov). Napisala si da pustiš stati čez noč. OK, vendar kje? V hladilniku ali kar tako? Sem pustila kar tako (verjetno je bila to ena big mistejk). Testo je bilo zjutraj še vedno tako redko, da sem ga v papirnate košarice nadevala kar z žličko. Seveda so se ti medenjaki med peko veselo razlezi vsepovsod :)). Naslednjič bom dala po dve košarici skupaj, da bo bolj trdna opora. Naj povem, da je okus odličen, zares. Izgled pa – hja, ne bom izgubljala besed :)). Sem nesla probat moji stari mami, pa me je malo nezupljivo gledala. Sem rekla da naj nič ne gleda, samo je, pa se je strinjala z mano, da so zeloooo dobri.
Torej Babi, prosim, da mi poveš kako je s temle “pusti stati čez noč”, ker bi jih rada spekla tako, da bodo tudi drugi deležni kakšnega medenjačka, teh se namreč ne upam nosit okoli :)).
Evo, spet se mi je zazdelo da nisem ravno “rojena za peko piškotov”.
Lp iz deževne Dolenjske
Damjana
P.S.: Kardamom sem nadomestila kar s pimentom, pa je okus res njam.
Hej! Kot si prebrala,je to recept,ki ga se nisem udejanila.Ga bom v decembru.Jedla pa veckrat,ker mi jih tisti dedek da v licni kosarici. .On je tudi dodal,da niso vedno enaki po trdoti in se je treba malo znajti. Vedno so samo v eni skodelici in lepi kupcki.
Recept sem napisala,ker so res okusni in mehkejsi kot obicano. iPa se pozdrav Istri.
Maso da ven na okno ali v hladilnik,da se med utrdi,masa zgosti.
Napisala sem tudi,da ce je premehko,si kar na dlan das malo moke in jo pri oblikovanju kroglic umesas,da je masa gostejsa;pa ne pretiravaj z moko.
Oblikuj cimhitreje,da se masa spet ne omehca. Mogoce bi bilo najbolje,da vzames samo del mase,ostalo do oblikovanja v hladilniku.
Ves,peciva so odvisna tudi od vlaznosti moke.Mogoce ze v osnovno maso das scep moke vec. Aha,veliko je odvisno tudi od meda.Moj domaci med se v hladilniku zelo strdi.No,ker je domac ,je ze kristaliziral,tisti,ki je v shrambi.
Prejle sem se pogovarjala s tem dedkom in se je rezal:Saj sem povedal,da dvakrat ne rata enako,treba se je znajti!
Kaj pa,ce ni izdal vseh fint?!
Tako,ko bom jaz delala,ga bom kar povabila,da pokaze v zivo.
Lep pozdrav Babi
Babi, le povabi ga, potem pa hitro izdaj skrivnost še nam :)).
Moja masa je bila čisto preredka, da bi sploh lahko valjala kroglice po rokah (z dodatkom moke ali brez). Kot sem rekla – sigurno bi bilo čisto drugače, če bi postavila v hladilnik. Tako bom naslednjič tudi naredila. Med je tudi moj domač, tako da je kar gost (kristaliziran). Vsekakor bom v decembru tudi jaz še poskusila.
Praviš da se je dedek režal, kaj? Ja, pa mu povej, da ko bom jaz imela toliko izkušenj, se bom tudi že znala znajt :)).
Lep pozdrav,
Damjana
Tudi jaz sem že delala. Bilo je katastrofalno. Med sem imela kupljen in lepo tekoč. Torej je bila tudi masa tekoča, čeprav je stala celo noč v hladilniku.
Z žlico sem jo naložila v papirnate košarice. Lepo je naraslo, ko pa sem potegnila iz pečice (košarice sem dala kar v pekač za muffine) je vse skupaj padlo. Že izgledalo je grozno. Drugi del testa sem zgostila z veliko drobtinami (od jeze se nisem spomnila na drugo stvar, moko sem že prej mešala noter, pa ni nič pomagalo). Nato sem naložila kar v male košarice (tiste za pralineje). Naraslo je lepo in se speklo. Vendar sem predolgo pekla in se je po moji presoji preveč posušilo.
Sodelavka je ta male vse pojedla in se priporočila še za kakšno peko, s katero ne bom zadovoljna, velike sem pa že zaradi zgleda raje vrgla proč.
Prav težko čakam, da boste sporočile, kje je tukaj caka.
Lep dan želim
Mateja
nekaj z recepturo zagotovo ni v redu, jaz sem tudi probal narediti te kroglice, pa je bilo vse skupaj tekoče…pa tudi jasno je, tudi če imaš maso v hladilniku, ko jo valjaš po roki (še tako hitro) in jo daš v pekač se vse skupaj takoj razleze, tako da ne razumem, zakaj bi morale imeti obliko oreha, oz. velikost oreha, saj se itak vse razleze…ampak danes bom še enkrat probal, sem sinoči naredil maso in sicer sem sladkor na rahlo popražil,čisto na rahlo in potem dodal med in maslo…morda bo rahla karamelizacija sladkorja vse skupaj naredila bolj trdo maso…in dodal sem eno veliko žlico moke več….bom poročal
Isto se je zgodilo meni: testo ostalo ful tekoce, kljub temu, da je bilo celo noc v hladilniku, pa sem imela svedski med, ki je trden (tekocega medu tukaj skoraj ne poznajo). Dala sem v skledice za minimuffine (3cm premera), naraslo je pa ful in se celo malo razlilo cez skledice. Bilo je bolj podobno biskvitu, kot pa piskotkom, ampak je bilo pa vsaj dobro in za izgled se nisem kaj dosti sekirala, ker je bil to tako samo test.
No, moram reči, da ste me potolažili, ker sem sebe imela že za rahlo nesposobno peke. Pa mi drugače še kar rata, tisto, česar se lotim. No, piškotov pa res nikoli nisem delala, imam nek “rešpekt” pred krhkim testom.
Jaz sem razmišljala, da je mogoče notri premalo moke? Ali pa bi ta mogoče morala biti polnozrnata (tako kot pri ostalih medenjakih)? Čeprav sem šla 3x preverit od Babi recept, in vse je “štimalo”. Nič, bo Babi povedala kako in kaj, če ji bo tale dedek res v živo pokazal kako zadeva izgleda.
Urša, jaz sem tudi imela te papirnate košarice – tamale. In je ravno tako šlo vse čez – še posebej tam, kjer so bile košarice bolj skupaj naložene, se je vse skupaj sprijelo. Nisem vedla al bi bila jezna, al bi se smejala :)). No, na koncu je blo čisto ok, ker so bile “kroglice” okusne.
LP
Damjana
:)))))))) To me pa zdaj na tiste moje kukije spominja – tiste so že tudi vsi prekleli 😉 :))).
Velikost oreha je menda napisana zato, da daš približno tako količino, ker so sicer preveliki (to ponavadi sama poleg pišem, če hočem opozoriti, da se keksi radi razlezejo in ratajo na koncu ogrooomni).
Sicer pa: če se tako rado razleže in je vseeno dobro za pojest – potem pač z žlico maso nadevaš na pekač (samo previdno s količino!), na vrh kak oreh ali lešnik ali karkoli za okras položiš (lahko tudi samo, ko so pečeni čokoladno piko na sredino narediš ali pa posipaš z mrvicami) in zadeva je urejena. Pač nastanejo medeni kukiji 😉 :)))))
Lp, mishika
Hej! Res se iskreno opravicujem.
To se zgodi,ce das naprej nepreverjen recept. Jem jih vsako leto in letos sem mu rekla,da bi sama naredila,pa mi je dal recept(sicer res s pripombo,da ne pride dvakrat enako,da je treba sam presoditi,ce je moke dovolj,sproti).So pa meni zelo okusni.Ravno prave rahlosti. Mogoce tudi zato,ker sem vcasih dobila zelo trde medenjake.
Tisti na srecanju z orehom so bili tudi krasni.Dedkovi -za spoznanje se rahlejsi in v skodelicah tako lepi kupcki. Tudi jaz komaj cakam,da ga vidim v zivo.
Ne vem,ali mi je kaj pozabil povedati,ali so napake v razmerjih.
Bom se porocala.
Res mi je prav nerodno,da sem vas zavedla.Bom pazlivejsa in napisala le preverjene recepte. Lep pozdrav Babi
Ja Babi, saj vsega tudi ne mores sama sprobat! Zakaj smo pa mi tukaj a? Glej, sploh nisem hotela, da bi bilo komu nerodno, če bi vedela, da se boš tako opravičevala sploh ne bi vprašala za nasvet. Kar se mene tiče, ni niti eden šel drugam kot v usta – sem jih potem kar vseeno ponudila vsakemu, ki je prišel mimo :)). Vsi so zelo pohvalili okus (o obliki pa nismo debatirali :)) ). Mishika, mislim da je bilo to testo vseeno preveč rahlo, da bi ratali kukiji. Kot rečeno, jaz nimam kakšnih velikih izkušenj s peko take vrste peciva, zato mi verjetno tudi ni “kapnilo”, da bi dodala še malo moke.
Babi, jaz bi te prosila, da takrat, ko boš sama sprobavala recept malo zabeležiš, koliko moke si dala – jaz sem z zadevami “od oka” prec mrzla. Nimam filinga, res ne. Zato pa se držim vsakega recepta kot pijanc plota, pa kar je je :)).
LP
Damjana
no jaz sem jih včeraj naredil, kot sem obljubil vam danes poročam…torej dodal sem še 100 gr. polnozrnate moke, pa še vedno testo ni bilo OK…ampak moke nisem več dodajal, sem si pa zelo pomagal z moko ko sem kroglice delal in jih polagal v peki-papirnate košarice.
Kroglice sem delal v velikosti oreha, pri pečenju pa je testo tako naraslo, da so bili za pogledat v bistvu mufini…so pa zelo dobri za jest, samo ne vem zakaj se imenujejo kroglice…so pa res zelo okusni…ampak naslednjč testu ne bom dodajal moke in jih bom v košarico spravil s pomočjo dveh žlic, po mojem bodo še boljši
Hej,sonce! Ker si prevec sijalo tu na obali cel vikend,jo je gospod mahnil v naravo s pripombo,da on pece ob dezevnih dneh.Naj si jaz tudi privoscim raje soncka.
Moram potrpeti in pocakati na njegovo voljo,saj sem ga ze krepko presekirala. Ne bom sprejela vsakoletnega darila,dokler ne bova naredila skupaj. Upam,da bo se ta teden dezevalo in se bo pojavil s predpasnikom.
Mi je ze nerodno pred vami in njim. Ko vidim,sporocim,brez skrbi!
Najraje bi ti kar njegove poslala. Lp Babi
O, Babi, kako bi bila neumna, če bi ob lepem vremenu čepela notri, jasno. Veš, nisem pomislila, da sta vidva na Primorskem in da je tam večja verjetnost za lepo vreme kot pri nas :)). Nič hiteti, tile medenjački bodo čisto fajn pecivo tudi v januarju.
LP
Damjana
Forum je zaprt za komentiranje.