Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis med v množini

med v množini

Sej včasih se vprašam, če sem sploh hodila v OŠ!
Ampak ne grm mi v glavo –>
kako se sklanja med v množini???

Medovi???

Joj, joj, joj, sej vem… 🙂

Hvala za pomoč!

Med spada med t. i. snovna imena, torej je EDNINSKI samostalnik. Drugi dve vrsti sta še pojmovna (npr. sreča) in skupinska (drevje, jelenjad) imena, ki so takisto edninska.

Slovenist, poglej to poved:

“Poglavitna sestavina mane so različni sladkorji, vsebuje pa tudi nekaj aminokislin, vitaminov in za razliko od nektarja precej več rudninskih snovi, zaradi česar so manini MEDOVI temnejše barve.”

Prav ali ne?

Zagnani čebelarji seveda marsikaj izumijo, tudi množino meda (ali medu), vendar se SP 2001 s tem do nadaljnjega ne strinja.

Čebelice, čebelice, ve moje ste prijateljice …

No, sedaj, ko sem prespala zadevo, je tudi meni jasno.

Hvala obema!

kako pa reces oz napises?

v trgovini imamo razlicne medove (kostanjev, lipov, cvetlicni,…)

kaj lahko uporabis namesto “napacnih” medov?

lp

najbrž : ,, V trgovini imamo različne vrste medu.” ali ne?

Seveda, kot imamo različne vrste mleka, in ne različne mleke 🙂

> kaj lahko uporabis namesto “napacnih” medov?

MEDICO! 🙂

Ja, ne samo čebelarji, kar vsi po vrsti: tako imamo znanja, bencine, z javnostmi, izobraževanja, usposabljanja … Jaz pravim temu, da je vse to posledica “prepisovanja” iz angleščine oz. vpliva predloge, ki jo ima človek pred sabo, ko piše recimo kak članek ipd. Če ti razmišljaš v slovenskem jeziku, ne boš nikoli razmišljal o izobraževanjih, temveč le o izobraževanju.

Ana, z večimi “javnostmi” se tudi jaz ne strinjam, ampak te zaradi tega lahko na FDV-ju v Ljubljani pošteno okregajo. Tam namreč poznajo več javnosti. Čeprav bi se lahko v skrajnem primeru strinjali, da obstaja več tipov ali (še bolje) več podvrst javnosti kot pa tri, štiri javnosti ali več … 😉

New Report

Close