Mazda 5 – ali ste zadovoljni?
Kupujem nov avto. Zaradi dveh majhnih otrok potrebujem avto, ki na zunaj ni prevelik, ima dovolj velik prtljažnik in je praktičen. Prav zaradi slednjega me je prepričala Mazda 5 (drsna vrata). Mož me sicer prepričuje, naj raje vzamem Tourana. Pri Touranu me motijo navadna vrata in relativno visoka poraba goriva ter dejstvo, da so VW na to listi ukradenih vozil.
Zanima me, kako ste z Mazdo 5 zadovoljni uporabniki. Za Tourana sem dobila dovolj informacij.
Hvala.
1.dizel pri Touranu porabi manj kot podoben dizel v Mazdi 5
2.pri VW kradejo Golfe in Passate, Tourane precej manj
3.Po zadnji ADAC statistiki je Mazda 5 veliko bolj pokvarljiva kot Touran (Mazda 5 osmo mesto po statistiki zanesljivosti, Touran drugo)
Vindek, hvala za zelo uporaben link.
Glede porabe goriva – uporabniki Tourana pritožujejo, da je precej višja od deklarirane.
Kar pa se pokvarljivosti tiče, pa je imela Mazda v letu 2008 boljši rezultat (2 pokvarjena avtomobila na 1000 registriranih, Touran pa 4,6). Očitno se pri obeh pozna, da so imeli mnogo več okvar na začetku serije, saj je statistika vsako leto boljša za oba;) Tukaj torej ni hude razlike…
Hmmm dilema ostaja.
Poraba 77 kW dizla v Touranu ni visoka – verjetno pa res deklarirajo malo nižjo porabo od realne. Sam vozim tak motor pa ne v Touranu.
ADAC statistiko moraš gledati malo drugače: vse okvare so za lansko leto, vendar za različno stare avtomobile. Mazde 5 letniki 2005 in 2006 so se v lanskem letu precej bolj kvarile kot enako stari Tourani, zato je Mazda 5 šele na 8 mestu zanesljivosti.
Prednost Mazde vidim samo v drsnih vratih – če jih potrebuješ.
Podrobnosti statistike ADAC… V statistični obdelavi verjetno (ni razloženo) zajete okvare na avtomobilih ki so včlanjeni v ADAC. Torej lahko sklepamo da vsi ki niso včlanjeni ali pa ne kličejo v center ADAC pomenljivo ne obstajajo če že ne obstajajo njihove okvare. Kaj pa tiste okvare na avtu ki so takšne narave da voznik lahko sam pride do izbranega servisa kjer se nato okvara odpravi? Ali jih servis posreduje v center ADAC? Verjetno ne
Pojem okvara ni podrobno razložen (služi le kot podatek napaka na vozilu) in je zelo splošen. Ali sodi v napako vozila spraznjen akumulator zaradi človeške napake Primer Včeraj sem pustil luči avtomobila prižgane danes avto ne dela in je zatorej v okvari? Predvsem pa me moti da razporejanje – rangiranje avtomobilov glede na okvare ni jasno opredeljeno. Yaris ki je najbolj zanesljiv malček bi lahko tudi tukaj bil na prvem mestu kot pri ostalih raziskavah.
Prav tako v sami obdelavi niso razdeljene (rangirane) okvare saj odpoved celotnega elektronskega sistema res ne moremo enačiti z odpovedjo žarnice če se ustavim v kategoriji elektronika.
Poglej še malo druge statistike vse so v prid JAPONCEM – ni čudno da bodo pri ADACU svoje svoje avtomobile ven metal
Kar se pa tehnike ekologije pa kvalitete izdelave tiče pa so japonci itak daleč pred vsemi.
Meni je mazda 5 všeč, ker bolj spominja na karavan kot na enoprostorca.
Drsna vrata so super na majhnih parkiriščih in ko otroci sami odpirajo vrata – da ne zadevajo drugih avtov (jaz moram stalno opozarjati na to). Drsna vrata so definitivno prednost.
Za dva otroka je mazda 5 okej, če imaš tri, je pa že problem zaradi sredinskega sedeža, ki je ožji (zaradi otr. sedeža).
Mislim, da je bil pred nekaj časa v Delu test mazde 5. Je bilo nekaj sitnosti, na pamet se ne spomnim več, kaj vse je bilo, razen da je tisto zaščitno mrežo blazno težko montirati in snemati.
avto_mehanik,
Neodvisna raziskava je pokazala, da večina članov kliče ADAC in ne mobilne garancije proizvajalca avtomobila. Btw, člano ADACa je 16 milijonov. Če znaš malo nemško preberi
http://www1.adac.de/Auto_Motorrad/pannenstatistik_maengelforum/pannenstatistik_2008/verfaelschung_pannenhilfsdienste_der_hersteller/default.asp?TL=2
Dejstvo je, da odkar japonci izdelujejo avtomobile v Evropi (Turčija, Madžarska, Anglija…) je kakovost japonskih avtomobilov bistveno padla. Pred desetimi leti je bila tudi ADAC statistika malo drugačna, takrat so bili japonci pri vrhu. Po statistiki so pa danes Honda Civic, Mazda 2/3, Nissan Micra med najbolj pokvarljivimi. Pa tudi tvoja prehvaljena Yariska se očitno bolj kvari kot Punto in Clio.
Pa ne primerjat zdaj s kakšnimi ameriškimi, japonskimi ali angleškimi statistikami (crap J.D.Power) – naše tržišče je še najbolj podobno nemškemu, če to hočeš ali nočeš.
se strinjam Kvaliteta je padla tistim japoncem ki jih za evropski trg izdelujejo v Evropi – nekatere v Angliji druge v Franciji Suzukije npr. na Madžarskem. Tukaj je pač vmes evropska šlamparija. Boljši terenci in večji avtomobili prihajajo direktno iz Japonske in ti se ne morejo primerjati z evropsko šlamparijo.
Honda je že 5 krat izbrana za najbolj zanesljiv avto v nemčiji.
Lexus je bil že 8 krat izbran za najbolj kvaliteten avtomobil od vseh znamk.
Pozdravljeni!
Mi smo zadovoljni lastniki Mazde 5, ki smo jo kupili leta 2005 in smo bili pravzaprav med prvimi kupci. Do sedaj nismo imali prav nobene težave. Zadovoljni smo tudi s servisom, ki še ni pretirano drag. Velika prednost so zagotovo drsna vrata, predvsem takrat kadar se vozi le en starš z otrokoma, ko brez problema parkiraš v garaži, na ozkem parkirišču…, otroka pa izstopita brez problema hkrati s teboj. Sicer imamo dva otroka, vendar tudi ko vozimo nečakinjo, ta prav uživa na zadnjem sedežu (šestem), še vedno pa je dovolj prostora tako za manjši voziček, kovček in podobno.
Skratka, zagotovo bomo prihodnje leto, ko bomo avto menjavali predvsem zaradi še vedno majhnih otrok in morda še kakšnega člana družine ponovno kupili mazdo 5.
Lep pozdrav!
Da ne bom odpiral nove teme o Mazdi 5,bom kar tukaj nadaljeval. Pricakujemo tretjega otroka in gledamo Mazdo 5 za nakup in seveda najprej gre pohvala k drsnim vratam in po moznosti se 2 sedeza v prtljazniku,ki si jih lahko odstraniš,ko jih ne potrebuješ. Kupujemo pa z bencinskim motorjem,ker je tezava pri mazdi glih diesel motor,kot sta se modela zgoraj prepirala glede vzdrzljivosti pri ADAC-u. Vw ima seveda boljse dieselske motorje kot japonci,saj oni jih ne obozujejo,delajo jih pa za Evropo in Zda…in seveda za moje pojme se je slo za pokvarljivost dieslov. Dvomim da se je slo za kaj drugega,ker elektronika gre v prid japoncem. Imel sem 8let Nissana,torej drugi lastnik,seveda delan original na japonskem pa avta nisi mogel pokvarit,ce bi ga hotel…foter ima Nissana,ki je delan v UK(VB),pa ima nekaj tezav,smo ugotovili,da je pol Nissana z Renaultovimi deli. Zdaj imamo pol leta Peugeota 307 sw hdi,in ga pod nujno tudi prodajamo,ker lahko nastevam kake napake imamo,sama brezvezna popravila. Nekaj popravis,se vozis tri dni,je ze drugo narobe pa je letnik 08,nissan pa je bil 99,pa sem imel 80% avta v tovarniskih delih,prodal sem ga pa maja letos. Zato sem odprl avtonet in iskal samo japonske firme,evropejce sem kar presel in zato sem se malo pozanimal na Avtonasveti nima mazda 5 skoraj nobenih napak,samo z dieselskimi motorji,zato ta tudi odpade… Poznam modela,ki je bil zakompleksan v VW in se je po dolgih letih odlocil za Hondo accord,pa sem ga vprasal kako to,da si presel iz nemca na japonca,pa je samo rekel,so veliko bolj zanesljivi in manj servisov,pa se dnare bom imel za vec pira 🙂
Imam tretjo Mazdo in sin ima prvo.
Prej se imel dva Suzukija (odlična), še prej Citroena, zaradi katerega sem prešaltal na japonce, ker mi je bila zanesljivost najpomembnejša.
Najbolj zanesljive so bile do 2003. Modeli 323, 626, Premacy.
Med leti 2003 in 2005 imajo Mazde težave z rjavenjem zadnjih blatnikov, kar pa me ni ustavilo nazadnje kupiti 10 let staro šestico karavan dizel (letnik 2003), saj gre za nefunkcionalno težavo.
Dela odlično v primerjavi s sinovo šestico, letnik 2006, s katero je nekaj več težav (ki so jih pa bojda kasneje odpravili).
Predvsem so težave prvih serij po uvedbi DPF (leto 2006 in 2007) pri kratkih relacijah.
Težave z dizli so pa tudi z oljem, če pri velikem servisu niso zamenjani tudi neki obročki na vbrizgalnih šobah, kar na uradnih servisih vedo, drugod pa …
Skratka, če je avto servisiran na uradnem servisu je zagotovo med najbolj zanesljivimi.