Matura naj se ukine
Se čisto strinjam, pa ne samo zaradi šole na daljavo. Matura je okostenela, zastarela in brezvezna piflarija. Štejejo naj pozitivne ocene v vseh štirih letnikih, potem pa bi se morali usmeriti glede na željeno fakulteto. Če je tip naravoslovec in bo šel študirat računalništvo, naj bi recimo delal maturo iz matematike in angleščine, hkrati pa pripravil neko seminarsko nalogo v zvezi z računalništvom. Kaj mu bodo eseji??? Lahko je genij za računalništvo, pa pade maturo zaradi eseja. Pa nekdo, ki mu ležijo jeziki in bo šel študirat jezike, naj naredi maturo iz dveh jezikov in eno nalogo v zvezi s tem, saj ostale predmete je itak že naredil vsaj zadostno. Tale matura, kot je sedaj je totalen fiasko.
Res? Kako pa si ti predstavljas sprejemne izpite na medicini, farmaciji, fizioterapiji in podobnih studijskih programih
[/quote]
Samo teoretiki blebetajo, v resnici pa nimajo pojma. Sploh pa ne vem kaj se obremenjujejo z maturo in gimnazijo, če ne vidijo nobene dodane vrednosti v znanju, ki naj bi ga dobil v njej. Naj ostanejo pri tistem, kar znajo, ostalo pa prepustijo drugim, sposobnejšim.
Seveda, ker imaš ves čas na voljo google, a ne? :-))) Tudi papagajsko učenje je potrebno, samo je še to za marsikoga preveč. Za kakšno drugo obliko učenja pa večina itak ni sposobna. Že tu vidiš, da bi vsi radi neke fahidiote, v resnici pa se sploh ne zavedajo, da je tak fahidiot potem samo orodje v rokah nekoga, ki ga usmerja. Ker sam tega pač ni sposoben, ker je preveč ozko specializiran.
Se pa čudim zakaj sploh pošiljate otroke na gimnazijo, ki je apriori vsestranska – ki da največ tistega splošnega znanja. Zakaj jih ne vpišete na neke poklicne šole. Saj potem lahko ravno tako nadaljujejo šolanje v svoji stroki – mogoče samo kakšno leto dlje, vsekakor pa se da in bi bilo ob takšnem pogledu na izobraževanje edino smiselno za vas. Torej zakaj ne pustite gimnazij tistim, ki se bodo učili tudi brezveznih stvari in delali SPLOŠNO maturo (kdo bi si mislil zakaj se reče splošna, a?), vi in vaši sončki pa izberite pot, ki se vam zdi najbolj uporabna – torej strokovne srednje šole?
nevem kakšne probleme imate, ampak matura bo. letos, naslednje leto in še kar nekaj časa. je izpit, ki pokaže, da imaš nekaj soli v glavi, da znaš delati pod stresom in nisi totalno zabit. matura v resnici sploh ni tako grozna, je podobno kot eno izpitnemu obdobju na faksu, tako da mi ni jasno zakaj javkate.
sem 4 letnik gimnazije in profesorji so nam lepo na začetku oktobra rekli da matura ne bo odpadla. sicer pa je tako ali tako za NAS, maturante, slabše, če bi jo odpovedali. to bi namreč pomenilo, da bi se za na faks upošteval zgolj in samo uspeh iz 3. in 4. letnika in ker vemo, da ocene že tako niso realna ocena znanja, bi se tako dalo še bolj prikrojevati podatke. maturitetni izpit je vsaj isti za celo državo.
mislim da vam nebi smel biti noben problem, ali matura bo ali ne, ker ste jo tako ali tako že imeli, ane?
Podpiram idejo, da se matura ukine. V 4. letniku so dijaki tako okupirani z balastom mature, da sploh nimajo časa, da bi se začutili, kaj je njihov potencial. Nepotreben balast informacij jim onemogoča stik s sabo.
Zato se velikokrat zgodi, da se vpišejo na neko fakulteto, za katero se izkaže, da sploh ni prava izbira zanje in potem ne opravljajo svojega poklica s srcem in veseljem.
To bi bilo še slabše od mature. Ker vsi vemo, da na enih šolah imaš bistveno lažje pogoje, da prideš do dobrih ocen kot drugje. Srednja šola pač ni osnovna šola, kjer imaš na kupu vso generacijo nekih otrok. V srednji šoli je že razvrstitev mladostnikov po interesih in seveda sposobnostih. Zato ena šola ni enaka drugi (po zahtevnosti).
Nek “objektivni faktor” za vpis v šolo torej mora biti. Ali so to sprejemci ali ne vem kaj drugega, nekaj pač. Naj se pogleda, kako to urejajo v Avstriji, Nemčiji, Skandinaviji in naj prekopirajo sistem, ki je najbolj optimalno prekopljiv.
Pol naj se pa še osnovnošolske prenove dotaknejo. Ker 9. (pa tudi 8.) razred so čisto brezveze in brez vsakega smisla – vsi ti otroci na kup nametani, vsi hormonski, z različnimi interesi, različnimi sposobnostmi… noro. In ne more biti drugače kot kup bebavosti, zafrkavanja, norčevanja iz vsega in popolne nezainteresiranosti za karkoli. Neko diferenciacijo bi bilo treba najkasneje v 7. razredu narediti – kot imajo v Avstriji.
Dijaki so tako obremenjeni, da ne rabijo še mature.
Danes mi je sin, dijak 4. letnika rekel… mami, tud, če me jutri ne bo več, ne bo škode…potem si mislite, kako mi je danes. Vedno OK v šoli, hodil v fitness, delal prek študentskega po pouku, med počitnicami, pomagal doma. Danes in sploh v tem šolskem letu nima motivacije in ne vidi smisla. Tolk o online-šolanju. Čedalje več samomorov je med srednješolci. Katastrofa.
Ravnokar je hčeri na Zoom-u rekla razredničarka, da še dooolgo ne bodo šli v šolo in kako naj se učijo, ker bo spraševala…da plan je bil drugačen in zdaj naj delajo tako in tako 🤯🤬
Zoomi pa štekajo, pa wifi meče ven.
Ta dril mature, sploh v teh razmerah tudi meni ni všeč in sem za to, da se matura ukine.
Forum je zaprt za komentiranje.