Matična plošča
Borut.
Če sem te pravilno razumel, ti je doma sredi flashanja zmanjkalo
električne napetosti in se zaradi tega plošča ne pobere več ti imaš
pa nujno diplomo za napisati. (popravi me če sem narobe razumel
tvoje težave)…
Pošlji en kratek email z opisom svojega (ne) dela na Abit.
Napiši nekaj takega kot:
Spoštovani!
Iz vaše spletne strani sem prekopiral novo verzijo Bios-a
za mojo ploščo Abit blabla bla.
Na žalost je sredi flashanja zmanjkalo električne napetosti.
Plošča se ne prižge.
Kaj svetujete, ker končujem diplomsko nalogo, katero moram oddati
še pred koncem meseca junija.
Vsaj to sem jaz naredil za kolega, kateremu je prav tako kot tebi
sredi dela zmanjkalo električne napetosti in je včeraj dobil odgovor od
Abita:
If you send your adress we will send an new bios
chip to you then this is for free if you send the
old chip back to us after you’ve received the new
one.
Pa veliko sreče!
lp
Najprej najdeš nekoga,ki ima enako ploščo kot ti. Potem iz tvoje plošče zbrskaš Bios čip iz podnožja in čisto narahlo vanj potisneš delujočega. Čisto narahlo pomeni, da sicer čip porineš v podnožje, vendar le toliko, da kontakti komaj naležejo vanj. S tem čipom in s pomočjo boot diskete, dvigneš ploščo, ter zalaufaš flash program za programiranje biosa. Ko je ta zagnal in tik preden sprožiš programiranje, nalahno frcneš iz podnožja delujoči čip in ga zamenjaš s svojim. To nardiš čim hitreje in čimbolj enakomerno, kar ni problem, če si ga prej vstavil res na rahlo. No, potem sprožiš programiranje in zadeva je končana.
Štos je namreč v tem, da se pred programiranjem vse, kar mašina tisti trenutek potrebuje za delo, preslika v RAM. Med delom ne kliče nobenih interaptov iz Biosa, zato komot menjaš čipe in programiraš. Preizkušeno že ogromnokrat. Predvsem je bilo to aktualno v času, ko je še tolkel virus Černobil in so nekateri po nepotrebnem menjali cele plošče……..
Zdravo!
Roman zelo lepo si opisal postopek hot flasha, s katerim sem v resnici že rešil nekaj matičnih plošč.
Doma sem malo pobrskal po ropotarnici in našel eno Abit VA6 in velika smola je la v tem, da Borutova matična nima flash čipa z biosom v podnožju in posledično postopek ki si ga opisal nekako ne deluje brez dobrega obvladovanja spajkanja, HOT-air strojčka, programatorja… Možnost za tvojo varianto je le v primeru, da ima Borut kako drugo verzijo te iste matične, kjer bi morda bil bios v čipu na podnožju.
Žal!
Moje mnenje je, da raje kupi drugo matično – dobil jo boš ceneje, kot te lahko pride popravilo obstoječe…
LP…
Forum je zaprt za komentiranje.