MASLENA KREMA
Iskalnik najde, kolikor sem videla, recept za pudingovo masleno kremo, ki se, resnici na ljubo, že dolgo uporablja pogosteje kot “prava” maslena krema. Pa vendar… ni dobro, da grejo stare recepture v pozabo, zato je tukaj recept:
250 g masla (ne margarine, ker se rada sesiri)
250 g sladkorja v prahu (ne bo nič narobe, če samo 200 g)
1 rumenjak ( jaz ga izpustim, ker se bojim surovih jajc)
približno 1/8 l tekočine (v originalnem receptu je to zelo močna črna kava, ohlajena na sobno temperaturo in precejena; lahko bi bil pa tudi v vodi razpuščen kakav za čokoladno kremo)
Maslo pustiš na sobni temperaturi, da ni pretrdo. Vmešaš sladkor v prahu – na začetku gre zelo težko, mogoče je še najlažje dati oboje v skledo in maslo med sladkorjem tako dolgo rezati z nožem, da se vse skupaj sprime. Naprej lahko kremo mešaš tudi z mešalcem na nižji ali srednji hitrosti. Ko je lepo penasto vmešano, dodajaš po žlicah tekočino. Vsako žlico moraš povsem vmešati v kremo, preden dodaš naslednjo. Ko porabiš vso tekočino, kremo poskusiš. Sladkor se ne sme čutiti med zobmi – krema ne sme “škripati”. Če še “škripje” jo moraš še naprej mešati.
Najbolje je kremo uporabiti za nadev takoj, ko je gotova. Lahko jo pa pustiš do uporabe na hladnem, vendar ne v hladilniku, ker se preveč strdi, se težko maže, in rada izstopi tekočina, kar sicer ne vpliva na okus, videz pa povsem pokvari. Gotovo, že namazano torto pa lahko daš v hladilnik.
Ja tudi jaz sem malo brskljala in našla samo precej debate na temo maslenega testa (je Babi precej napisala), mogoče je Zala mislila na to debato.
Pred leti je mami včasih naredila kakšno pecivo s takšno kremo – bi rekla da je recept bil enak kot od Jožice, samo če se ne motim smo dodale malo čokolade (ali kakava, kdo bi vedel) v prahu.
Zelo dobra maslena krema pride, če jo narediš po tem receptu:
250 gr. surovega masla (lahko tudi margarina)
200 gr. sladkorja v prahu
2 jajci
100 gr. jedilne čokolade (čokolado zdrobiš v skodelico in jo daš v pečico, da se stopi, nato pa jo počasi ohlajaj, da še vedno ostane mehka)
Surovo maslo in sladkor dobro zmiksaš. Postopoma dodaš jajce, najprej eno, miksaš da se masa zopet zgladi in nato še drugo. Ko je masa gladka, dodaš še stopljeno čokolado.
Čez kremo vedno namažem še sladko smetano.
Forum je zaprt za komentiranje.