Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika “Mašinca” za kavo

“Mašinca” za kavo

Potrebovala bi pomoč… Nikjer ne najdem prave “mašince” za kavo za steklokeramično ploščo… tako, ki ima široko in ravno dno… Prosim za pomoč, kje bi jo lahko dobila?

Lep pozdravček…

Tan

Hej, Tan!

Bojim se, da ne razumem povsem problema.
Mislis caffetiero kot je Bialetti ( mozicek z brki)?

Verjetno bi ti rada tako, ki bi v celoti pokrila oznaceno grelno plosco. Jaz jih imam kar nekaj ( od take za eno osebo do sest), vse imajo ravno debelo dno, le ozje od najmanjsega grelca na sk. plosci. Uporabljam ze 9 let in se ni nic zgodilo zaradi ozjega dna masince. Llep pozdrav Babi

Mašinco za expreso dobite v Lesnini na Brdu ali pa v Milerju, so boljše kvalitete, dno pa vam v celoti ne bodo pokrile.

Doma imamoveč teh “mašinc” za kavo. Nekaj smo jih kupili v Italiji…ostale “doma”. Vse se lahko uporablja na steklokeramični plošči. Vsaj mi jih…Osebno pa se mi zdi,da je kava boljša v tistih “6-10 oglatih” !! Ne vem, zakaj!? Maja

Ja, mislila sem caffetiero. Ma ni narobe, če ne pokrije celega grelca?

Jaz imam najraje kavo iz caffetiere…

Tan

Tan, vcasih sem jih kupovala preko meje – Bialetti ( znak- mozicek z brki);
caffetiera, ki slovi v IT za najboljso. Je iz duraluminija, ki pocasi zgubi lesk.
Je sesterokotna na robove.
V Kopru pa imajo na trznici ( 2 trgovini), v Cevljarski, Muller vse mogoce. Meni je sedaj najljubsa taka s temno zrnato prevleko, ki ostane vedno lepa.

Pri nas je manjsi problem pri nadomestnih delih – se tezje dobijo.
Od Bialetti pa cez dobis vse nadomestke od rocaja ( ce se ti slucajno zlomi) do notranjih cedilc in gumijastih tesnil.

V navodilih pise, naj bi posoda pokrila celo ploskev in tudi to, da se dzezve ne sme uporabljati. Devet let kuham v dzezvi in v caf., pa je plosca brezhibna. Takoj, ko zavre, ugasnem in skuham:)))

Lep pozdrav Babi

Naša največja pokrije -skorej_celega!? Po mojem- naj ne bi bilo nič narobe !! Kot sem rekla,že kar lep čas kuhamo tako! Maja

Bom tudi jaz poiskala tako z ravnim dnesom, pa tudi če ne pokrije cele plošče.

Kar nekaj časa sva pila samo Nescafe in zdaj ga ne morem več… Tako je lepo, ko zjutraj skuhaš kavo v caffetieri in celo stanovanje diši po kavi…

Lep večer.

Tan

kakor je rekla maja- tudi pri nas je najboljsa kava v masinci “na vogale”- pa ne vem zakaj!?!?… imamo tudi ta-okroglo, a kava ni ta-prava ! steklokeramivna plosca ne bi smela biti problem. lp petra

Tan, najboljša kafetjera (pišem kot se izgovori) je klasična, torej tista z vogali .. to ugotavljam tudi jaz in pred mano so moja mama, tašča, sosede,..
Tako da ti jo toplo priporočam. Izgled je mogoče manj ugleden kot pri modernih dizajnih, je pa kava super. Enkrat sem poslušala navodila za kuhanje kave na italijanski TV in je strokovnjak razlagal, da mora kava počasi iti gor, zato moraš ploščo imeti na srednji temperaturi. Tako res malo dlje prihaja na površje, ampak je bolj aromatična. Drugo priporočilo je bilo, da se je ne sme umivati s praškom odznotraj (mislim zgornji del), torej se jo samo splahne z vodo. Tega se držim in kava je dobra.

Kot so tudi druge povedale kafetjera ne pokrije celotne plošče, ampak to ni nič narobe. Lp.

Tukaj je link do spletne strani Bialetti. Ravno ta teden so imeli pri nas v trgovini (Italija, da ne boste iskale v SLO) akcijo caffeterie in sicer je bila znizana iz 48 EUR na 38. Je bila pa novejsa in sicer bela in crna. Ce boste pogledale stran jo boste videle. Je zelo lepa.

ali

LP, andreja

Pozabila sem dodati, da je to neka nova linija, ki je namenjena prav za delanje kapucina.
Bom morala se malo raziskat in vprasat za kaksno mnenje, da vidimo, ce je res vredna tega denarja.
Cene preostalih srebrnih so pa tam do 31 EUR. Toliko stane ta velika, za 9 kavic.

Lp, Andreja

Andreja, res so lepe tele napravice.
Sama sicer ne poznam tovrstno kuhane kave, je pa že takšen lonček veselje pogledati, kako bi bilo šele piti kavico 😉

Mi lahko prosim, katera opiše razliko med npr “turško kuhano” kavico in kavico iz takšne mašince??

Sonce drago

Na Primorskem smo vsi ze desteletja okuzeni s temi caffetierami. Se moz jo je sprejel. Saj kuhamo tudi tursko, ampak v glavnem espresso.

V spodnji del nalijes vodo, vmes je sitce, kamor das kavo in privijes se zgornji del, ki ima v sredini tak tulec. Ko voda v spodnjem delu zavre, se dviga skozi kavo in lepo penasto pritece v zgornji del. Kava je podobna espressu, ni usedline in lepo disi.

Prva, najbolj klasicna je aluminijasta ( tista na prvi sliki levo).So vseh velikosti, tudi za eno osebo. Potem so dograjevali v dizajnu in materialih: rostfraj, kombinacija s keramiko… Obstoja tudi model, ki ima v spodnjem delu ze elektricno napeljavo. Ti zvecer pripravis vodo, kavo, nastavis uro in zjutraj te s prijetno aromo in zvocnim signalom ( budilka) zbudi. Ce si se zaspana, se samo izkljuci in obdrzi toploto se pol ure. Pravo crkljenje:)))
Potem imas zraven se loncek za spenjenje mleka in imas pravi capucino:)

Predhodnica te je pa desetletja bila “Napoletana”. V bistvu ista tehnika, le ko je zavrela voda v spodnjem delu, si jo moral obrniti, da je voda pronicala skozi kavo. Imam tudi to…za 8 oseb. Lep antikvariatni primerek; vnuk me ze zica zanjo. Saj jo bo dobil…nekoc, ko bo velik.

Ali katera od Primork pozna Napolitano?

Lep vecer Babi

Babi, napoletane pa ne poznam. Čeprav sem Primorka, smo pri nas doma vedno kuhali turško kavo, pri možu pa sem se hočeš nočeš morala spoprijateljiti s kafetiero in mislim, da pride najboljša prav iz navadne aluminijaste večoglate. Jo že kuham! 🙂

Babi zelo nazorno si tole opisovala! Mi je pa sedaj na misel prišel spomin iz otroštva. Stara mama je imela v svoji omari tudi takšnole kafeterijo (večoglato), ampak tisto je bilo “samo za gledat” ;-)). Nikoli se ni v njej kuhala kava – predvidevam da jo je dobila za darilo in je sploh ni znala uporabiti (ali pa ji tako pripravljen kofe ni bil dober) ;-)). Moram ob priliki pogledati če je ta zadeva še pri hiši – sedaj bi imela tudi že zgodovinsko vrednost ;-)).

Morda si kdaj še sama omislim kakšno kaj takega – sliši se res imenitno :-).

Sončen pozdravček.

Jaz si kave drugače kot iz kafetjere, niti ne predstavljam. Turška mi ne gre dol, ker me moti zrnje notri ( mogoče samo slaba izkušnja, a da si moraš po kavi z zobotrebcem čistit zobe – brrrrr). Imam tisto koliko že – kotno in eno lepo, večjo ( za 6 oseb) z modernim dizajnom, vso bleščečo, ki je ne maram vzet niti iz omare. Rajši skuham 2 x v ta mali, kot da bi uporabila ono večjo. Priznam pa, da jo približno enkrat na leto dam v pomivalni stroj, da se vsa sitca dobro prečistijo, drugače pa jo samo splaknem pod tekočo vodo. Imam jo že dosti let in bo treba kupit še eno večjo, saj nas je zdaj v hiši že več kavopivcev. Svoj čas sem skuhala to za 3 osebe in sva jo z možem spila vsak pol, zdaj pa moram kuhat še enkrat za hčer, potem pa ostaja. Tisto kafetjero za eno osebo pa si je hči odnesla v Ljubljano.

Jaz si tudi ne morem predstavljat druge kave kot te, iz caffetiere. Ta je zares najboljša…

Za Napoletano pa še nikoli nisem slišala. Bi bilo zanimivo enkrat probat pit kavo iz take mašince.

Lep večer

Tan

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close